Thursday, 18 Jul 2024
De Nederlandse premier Mark Rutte spreekt op een persconferentie in Amsterdam op 12 april 2023. (Piroschka van de Wouw/Reuters)

Nederlandse premier Mark Rutte wordt de volgende secretaris-generaal van de NAVO

Roemenië was het laatste van de 32 NAVO-leden die de Nederlandse premier heeft goedgekeurd voor de topfunctie van de alliantie.

Mark Rutte, de uittredende premier van Nederland, is klaar om de volgende secretaris-generaal van de NAVO te worden nadat de enige overgebleven kandidaat van de oppositie zich uit de race terugtrok.

De Roemeense president Klaus Iohannis, die het leiderschap van de militaire alliantie ambieerde, verklaarde officieel niet langer geïnteresseerd te zijn na een vergadering van de Roemeense Hoge Raad voor Nationale Defensie op 20 juni. Tijdens dezelfde vergadering keurde de raad de donatie goed van een Patriot luchtafweersysteem aan Oekraïne, waar Kiev om had gevraagd.

Volgens de raad heeft de heer Iohannis de leden van de raad gevraagd om hun steun te geven aan het bod van de heer Rutte. De raad zei ook dat Iohannis de NAVO eind vorige week had geïnformeerd over zijn voornemen om zijn kandidatuur in te trekken.

Hiermee is de laatste horde genomen voor Rutte om NAVO-leider te worden. Op 18 juni kondigden Hongarije en Slowakije hun steun aan voor Rutte, waardoor Roemenië als laatste van de 32 NAVO-leden de Nederlandse premier nog moest steunen.

Turkije had ook bezwaar gemaakt tegen de kandidatuur van Rutte, maar hief in april zijn veto op.

Iohannis kwam pas laat in de race; toen hij zich in maart kandidaat stelde, had de meerderheid van de NAVO-bondgenoten al de kant van Rutte gekozen.

Gedurende zijn drie maanden durende campagne pleitte Iohannis voor onvoorwaardelijke steun aan de oorlogsinspanningen van Oekraïne. Onder zijn leiding, zei hij, zou de NAVO Kiev voorzien van “alle noodzakelijke steun voor hoe lang het ook duurt” totdat het land zegeviert in zijn oorlog tegen Rusland.

“Rusland zal in de nabije toekomst de belangrijkste en meest directe bedreiging voor het bondgenootschap blijven,” schreef Iohannis in een opiniestuk in de Europese editie van Politico. “We hebben ook een morele, politieke en strategische verplichting om ervoor te zorgen dat Oekraïne gestaag vordert op zijn weg naar toekomstig NAVO-lidmaatschap en toetreding tot de EU.”

De secretaris-generaal van de NAVO is verantwoordelijk voor het aansturen van het proces van overleg en besluitvorming in het bondgenootschap, het vertegenwoordigen van de organisatie op het wereldtoneel en het toezicht houden op het personeel in het hoofdkwartier in Brussel.

De secretaris-generaal wordt benoemd door middel van informele diplomatieke gesprekken achter gesloten deuren, en een definitieve benoeming wordt gemaakt wanneer alle leden een consensus bereiken.

De huidige secretaris-generaal Jens Stoltenberg, voormalig premier van Noorwegen, treedt op 1 oktober af na tien jaar de functie te hebben bekleed. De Estse premier Kaja Kallas en de Letse minister van Buitenlandse Zaken Krisjanis Karins hebben ook belangstelling getoond voor de functie.

Terwijl de oorlog tussen Rusland en Oekraïne voortwoedt zonder dat het einde in zicht is, kwam Rutte naar voren als een gunstigere kandidaat dan de kandidaten uit Roemenië en de Baltische staten, die onder directe militaire druk van Rusland staan vanwege hun nabijheid. Niemand uit een land dat ooit deel uitmaakte van het Warschaupact – de communistische tegenhanger van de NAVO in Oost-Europa – is ooit NAVO-chef geweest.

Rutte is de langstzittende premier van zijn koninkrijk en de op één na langstzittende leider in de NAVO na Viktor Orban uit Hongarije.

In juli 2023 kondigde Rutte aan dat hij zich zou terugtrekken uit de Nederlandse politiek nadat zijn kabinet was gevallen over de vluchtelingenkwestie. Hij bleef aan als demissionair premier na de algemene verkiezingen van november 2023, waarbij zijn politieke coalitie in totaal 37 zetels verloor in de Tweede Kamer met 150 zetels.

Gepubliceerd door The Epoch Times (20 juni 2024): Dutch Prime Minister Mark Rutte Will Be NATO’s Next Secretary-General

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.