Sunday, 23 Jun 2024
Illustratie door The Epoch Times. (Aleksandra Sova/Shutterstock, Carina Johansen/NTB/AFP via Getty Images)

Neuralink van Elon Musk krijgt goedkeuring van de FDA voor studie van hersenimplantaten bij mensen

Elon Musks’ neurotechnologiebedrijf Neuralink kondigde donderdag aan dat het goedkeuring heeft gekregen van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) om een klinische studie uit te voeren naar hersenimplantaten bij mensen.

Dit is de eerste klinische studie bij mensen voor het bedrijf.

“Dit is het resultaat van ongelooflijk werk van het Neuralink-team in nauwe samenwerking met de FDA en vertegenwoordigt een belangrijke eerste stap waardoor onze technologie op een dag veel mensen zal kunnen helpen,” zei het bedrijf in een verklaring.

“De werving is nog niet geopend voor onze klinische studie. We zullen hier binnenkort meer informatie over bekendmaken!” voegde het eraan toe, zonder verdere details over de proef te geven.

Musk, in reactie, schreef op Twitter: “Gefeliciteerd Neuralink team!”

Musk Ambities

Neuralink werd opgericht in 2016 en is gevestigd in San Francisco. Volgens zijn website wil Neuralink “het eerste neurale implantaat bouwen waarmee je overal een computer of mobiel apparaat kunt besturen.”

Musk heeft eerder aangegeven dat hij hoopt dat het bedrijf ooit mensen met slopende aandoeningen zal helpen, waaronder ernstige ruggenmergletsels en amyotrofe laterale sclerose.

Musk gelooft ook dat hersenimplantaten kunnen helpen bij andere aandoeningen zoals obesitas, autisme, depressie en schizofrenie.

Hij is ook optimistisch dat de technologie web browsing en telepathie mogelijk kan maken.

Ethische en andere bezorgdheden

Het bedrijf begon in 2019 met het testen van hersenimplantaten bij dieren.

In april 2021 publiceerde Neuralink een video waarin een 9-jarige makaak met de naam Pager computerspelletjes speelde via een neuraal implantaat dat in zijn hersenen was ingebracht.

Neuralink heeft ook een robot gedemonstreerd die enkele van de meest delicate onderdelen van de vereiste operatie voor het inbrengen van hersenimplantaten kan uitvoeren, een varken waarvan de poten op afstand door een computer kunnen worden bestuurd, en een aap met een hersenimplantaat dat hem lichtflitsen liet zien.

Musk haalde eind 2022 de krantenkoppen toen hij zei dat de hersenimplantaten zo veilig zijn dat hij ze bij zijn kinderen zou willen inbrengen.

Deskundigen hebben The Epoch Times verteld dat er ethische, veiligheids-, beveiligings-, privacy- en zelfs filosofische problemen kunnen zijn als het gaat om Neuralink’s doelstellingen om gezonde mensen via de geest direct te laten communiceren met de technologie.

Federale onderzoeken

Neuralink is het onderwerp geweest van verschillende federale onderzoeken.

Het U.S. Department of Transportation kondigde in februari aan dat het onderzoekt of het bedrijf potentieel gevaarlijke ziekteverwekkers had vervoerd—bij het verwijderen van de hersenchips uit de hersenen van apen—zonder de juiste maatregelen om ze in te sluiten, wat in strijd zou zijn met de federale wetgeving.

Los daarvan wordt Neuralink onderzocht door het Office of Inspector General van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) wegens mogelijke overtreding van de Animal Welfare Act. Het onderzoek ging ook na hoe het USDA toezicht hield op het bedrijf.

Democratische congresleden drongen er in mei bij het USDA op aan om te onderzoeken hoe Neuralink toezicht hield op zijn experimenten en of er sprake was van belangenverstrengeling binnen het panel dat verantwoordelijk was voor het toezicht op dierproeven.

De wetgevers zeiden meer bepaald (pdf) dat een rapport van Reuters van 4 mei “een nieuwe beschuldiging” presenteerde die de inspecteur-generaal van het USDA en de Animal and Plant Health Inspection Service (APHIS) verplicht om het bedrijf te onderzoeken “op mogelijke belangenconflicten bij zijn Institutional Animal Care and Use Committee (IACUC) leden.”

Katabella Roberts en Reuters hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (26 mei 2023): Elon Musk’s Neuralink Gets FDA Approval to Study Brain Implants in Humans

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.