Sunday, 16 Jun 2024
Het logo van Neuralink en de foto van Elon Musk zijn te zien in deze illustratie van 19 december 2022. (Dado Ruvic/Illustratie/Reuters)

Neuralink van Musk implanteert eerste hersenchip in mens

De eerste resultaten laten een veelbelovende detectie van neuronpieken zien," zei hij.

De eerste menselijke patiënt die deel uitmaakt van de klinische proef van Neuralink herstelt goed nadat hij zondag een chip in zijn hersenen kreeg geïmplanteerd, zei Elon Musk.

“De eerste resultaten tonen veelbelovende detectie van neuronpieken,” voegde Musk eraan toe in een bericht op X (voorheen Twitter), verwijzend naar de activiteit van neuronen die signalen door de hersenen en het lichaam sturen.

Het in San Francisco gevestigde neurotechnologiebedrijf voerde haar eerste klinisch onderzoek bij mensen uit door gebruik te maken van haar Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface (PRIME).

Met behulp van een robot werd op chirurgische wijze een draadloze Brain Computer Interface (BCI) geïmplanteerd in het hersengebied dat de bewegingsintentie controleert.

Volgens Neuralink is het de bedoeling om ‘s werelds eerste neurale implantaat te maken dat de gebruiker in staat stelt om overal een computer of mobiel apparaat te controleren met behulp van zijn of haar gedachten.

Dhr. Musk heeft aangegeven dat hij graag wil dat zijn bedrijf mensen helpt die aan ernstige ruggenmergletsels en amyotrofe laterale sclerose lijden. Hij is van mening dat hersenimplantaten mogelijk ook andere aandoeningen zoals obesitas, autisme, depressie en schizofrenie kunnen behandelen.

Hij is ook optimistisch over het potentieel van de technologie om telepathie en surfen op het web mogelijk te maken.

Nadat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) toestemming had gegeven voor de eerste proeven bij mensen, begon het bedrijf afgelopen september met het werven van patiënten met een quadriplegie voor het klinisch onderzoek.

Het apparaat is in wezen onzichtbaar na de implantatie en stuurt draadloos hersensignalen naar een app die bewegingsintenties decodeert, verklaarde het bedrijf.

Video: Elon Musk onthult nieuwe technologie voor SpaceX Starship Project, Mars Aspirations

Het klinisch onderzoek PRIME, dat als doel heeft het implantaat te testen, zal naar verwachting een zestal jaar in beslag nemen. Het is hoofdzakelijk bedoeld om de veiligheid en de initiële effectiviteit van het implantaat te evalueren, dat door de deelnemers kan worden gebruikt om met behulp van hun gedachten een computercursor of toetsenbord te besturen.

Neuralink heeft studies met hersenimplantaten bij mensen uitgevoerd binnen het kader van een IDE-vrijstelling (investigational device exemption) na goedkeuring door de FDA in mei 2023. Daarvoor had het bedrijf in 2019 hersenimplantaten getest op dieren.

In 2020 implanteerde Neuralink met succes kunstmatige intelligente microchips in de hersenen van een varken genaamd Gertrude. In april 2021 publiceerde Neuralink een video van een 9-jarige makaak met de naam Pager die videospelletjes speelt met behulp van een neuraal implantaat in zijn hersenen.

Zorgen over het onderzoek

Hoewel het onderzoek van Neuralink naar hersenimplantaten veelbelovende resultaten opleverde, hebben de praktijken van het bedrijf op het gebied van dierproeven bezorgdheid gewekt over mogelijke overtredingen van de federale wetgeving en de normen voor dierenwelzijn.

Eerder deze maand kreeg het bedrijf een boete voor het overtreden van de regels van het Amerikaanse Department of Transportation (DOT) met betrekking tot het vervoer van gevaarlijke stoffen.

Onderzoekers van het DOT ontdekten dat het bedrijf zich niet had geregistreerd als vervoerder van gevaarlijke stoffen. Er werd in februari 2023 ook onjuiste verpakking van gevaarlijk afval, waaronder Xyleen, ontdekt tijdens inspecties van de faciliteiten in Texas en Californië.

In februari 2021 verklaarde het departement dat Neuralink mogelijk gevaarlijke ziekteverwekkers had vervoerd tijdens het verwijderen van de implantaten uit de hersenen van de apen, zonder de juiste inperkingsmaatregelen. Dit zou ertoe kunnen hebben geleid dat de chips infectieziekten bevatten, wat in strijd is met de federale wetgeving.

Reuters meldde dat Neuralink door het Office of Inspector General van het Ministerie van Landbouw wordt onderzocht op mogelijke overtredingen van de Animal Welfare Act.

Het bedrijf heeft te maken gehad met kritiek van groeperingen die opkomen voor dierenrechten, maar dhr. Musk heeft de dierproeven verdedigd door te zeggen dat de apen die voor de proeven worden gebruikt plezier hebben in de taken en gelukkig zijn. Hij zei ook dat Neuralink “begaan is met het welzijn van dieren”.

Katabella Roberts heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (30 januari 2024): Musk’s Neuralink Implants First Brain Chip in Human

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.