Sunday, 19 May 2024
Cynthia Sun nadat ze was gekroond tot Miss NTD tijdens NTD's inaugurele Global Chinese Beauty Pageant op 30 september 2023 in Purchase, New York. (Samira Bouaou/De Epoch Times)

Nieuw gekroonde Miss NTD deelt haar begrip van schoonheid

Ik heb echt het gevoel dat we dit allemaal als een team hebben gedaan. Ik win deze kroon niet voor mezelf—het vertegenwoordigt de groei die alle meiden hebben doorgemaakt.

Voor Cynthia Sun kwam de kroning tot Miss NTD als iets totaal onverwachts.

“Ik heb nog nooit in mijn leven zo lang hakken gedragen!” zei de 24-jarige uit Houston, Texas. Mevrouw Sun is voorvechtster van mensenrechten, onderzoekster van sociale kwesties en woordvoerster van het Falun Dafa Informatiecentrum. Ze is onlangs naar New York verhuisd. Aangetrokken door de missie om de traditionele cultuur nieuw leven in te blazen, deed ze mee aan de inaugurele NTD Global Chinese Beauty Pageant en haalde de laatste ronde voordat ze uiteindelijk op 30 september tot winnares werd gekroond.

NTD staat voor Nieuwe Tang Dynastie, een verwijzing naar de gouden eeuw van de oude Chinese beschaving. Het netwerk, een zustermedia van The Epoch Times, organiseert een reeks wedstrijden om de traditionele cultuur te ondersteunen. De verkiezing richt zich niet alleen op uiterlijke schoonheid en presentatie, maar ook op vijf deugden die prominent aanwezig zijn in de traditionele Chinese cultuur: moraliteit, rechtschapenheid, fatsoen, welwillendheid en trouw.

Het was de focus op traditionele cultuur die mevrouw Sun in de eerste plaats aantrok om mee te doen aan een schoonheidswedstrijd.

“Ik denk dat ik geïntrigeerd was door de missie, namelijk om de traditionele waarden van een traditionele Chinese vrouw nieuw leven in te blazen,” zei ze.

Cynthia Sun nadat ze was gekroond tot Miss NTD tijdens NTD’s inaugurele Global Chinese Beauty Pageant op 30 september 2023 in Purchase, New York. (Samira Bouaou/De Epoch Times)

Snelle vriendschappen en zusterschap

Mevrouw Sun beschreef de verkiezing die een week duurde als “waardevol en betekenisvol,” niet alleen vanwege de hechte vriendschappen die ze sloot met de 31 andere jonge vrouwen van over de hele wereld, maar ook omdat de ervaring haar meer in contact bracht met haar erfgoed.

Video: Texaanse gekroond tot eerste Miss NTD

Mevrouw Sun is geboren en getogen in Texas en ging naar de Universiteit van Texas—Austin. Aanvankelijk had ze het gevoel dat verschillende andere meisjes veel meer kennis hadden van en verbonden waren met hun Chinese erfgoed en veel beter voorbereid en geschikt waren voor de wedstrijd. Na de kroningsceremonies realiseerde ze zich hoeveel ze in korte tijd had geleerd.

“Het viel me echt op hoeveel ik gedurende deze week gegroeid ben, hoeveel meer verbonden met het traditionele Chinese erfgoed”, zei ze. “Het was een geweldige leermogelijkheid, niet alleen over uitzenden, niet alleen over wat een schoonheidswedstrijd is, maar hoe traditionele Chinese vrouwen zouden moeten zijn, en hoe die waarden in ons kunnen worden belichaamd, en hoe dat tot uiting komt in onze handelingen naar elkaar toe en welke boodschappen we de wereld insturen.”

“Ik heb echt het gevoel dat we dit allemaal als een team hebben gedaan. Ik win deze kroon niet voor mezelf—het vertegenwoordigt de groei die alle meiden hebben doorgemaakt.”

“We noemen elkaar jie-mei, wat ‘zussen’ is in het Chinees, omdat het echt zo voelt,” zei ze. “We hebben samen geleefd, we hebben samen getraind, dag en nacht, en het voelt alsof al onze harten één waren vanavond.”

“Morgen gaat iedereen duizenden kilometers terugreizen naar hun geboortesteden over de hele wereld, maar ik heb echt het gevoel dat dit moment dat we nu hebben zo speciaal is en dat we het ons de rest van ons leven zullen herinneren,” zei ze.

Cynthia Sun nadat ze was gekroond tot Miss NTD bij NTD’s inaugurele Global Chinese Beauty Pageant in Purchase, N.Y., op 30 september 2023. (Larry Dye/De Epoch Times)

Stem voor de Stemlozen

Mevrouw Sun werkt als belangenbehartiger bij overheden en komt op voor mensen die vervolgd worden vanwege hun geloof in communistisch China. Als Miss NTD hoopt ze de stemmen van gelovigen die in onderdrukking leven te versterken.

“Ik heb al zoveel mensen ontmoet die me hun verhaal hebben verteld over hun geloofsvervolging,” zei ze. “Het is een betekenisvolle en bevredigende kans om hun stemmen met de wereld te kunnen delen. Geef stem aan de stemlozen, dat is wat we altijd zeggen.”

“Vanavond waren er onder de 32 deelnemers enkele die aan vervolging in China zijn ontsnapt, en zij hebben de afgelopen dagen zeer diepgaande en betekenisvolle dingen met mij gedeeld. Dat alleen al maakt dat ik deze betekenis en deze mensenrechtenkwesties naar een bredere schaal wil tillen. Het is een internationale kwestie. Het is een kwestie die elk individu aangaat.”

China is nog geen eeuw een communistisch land en daarvoor had China een erfenis van 5000 jaar ononderbroken opgetekende geschiedenis. Het werd ooit het “Land van het Goddelijke” en het “Hemelse Rijk” genoemd, omdat de Chinezen geloofden dat hun cultuur een geschenk uit de hemel was. Hoewel het overwegend Han-Chinezen waren, was China een diverse staat met zo’n 50 etnische minderheden. Het overkoepelende geloof van de verschillende groepen en dynastieën was het centrale principe van leven in harmonie met de hemel, de aarde en de mensheid.

Maar sinds de Chinese Communistische Partij (CCP) in 1949 de macht overnam, heeft zij talloze gewelddadige campagnes gelanceerd om de traditionele Chinese cultuur en geschiedenis uit te roeien. Tot op de dag van vandaag worden Oeigoerse moslims, christenen en beoefenaars van Falun Dafa (ook bekend als Falun Gong) vervolgd vanwege hun geloof. De mensenrechtenschendingen tegen gelovigen variëren van laster en gevangenschap tot marteling en het levend oogsten van organen.

Als pleitbezorger maakt mevrouw Sun mensen bewust van dergelijke kwesties en zal ze haar platform gebruiken om licht te werpen op mensenrechtenkwesties, die de CCP lange tijd verborgen heeft proberen te houden.

Vertrouwen

Voor mevrouw Sun zijn innerlijke schoonheid en vertrouwen onlosmakelijk met elkaar verbonden.

“Ik geloof echt dat als we onze innerlijke schoonheid, ons zelfvertrouwen, onze geaardheid en weten wie we zijn kunnen laten zien, als we dat vertalen en die boodschap naar iedereen verspreiden, veel mensen volgens mij in staat zullen zijn om zich steviger te verankeren in hun cultuur, hun erfgoed, hun achtergrond, hun familie,” zei ze. “Dat zal zorgen voor een veel welvarendere en succesvollere samenleving als geheel.”

Cynthia Sun nadat ze was gekroond tot Miss NTD bij NTD’s inaugurele Global Chinese Beauty Pageant in Purchase, N.Y., op 30 september 2023. (Larry Dye/De Epoch Times)

Awards

Miss NTD ontving de Fenix-kroon met vijf saffieren, een geldprijs van $10.000, een 18 karaats witgouden set bijpassende Hemelse Fenix-ketting en oorbellen, en andere cadeaus.
Ze krijgt ook de kans om een jaar lang wereldwijd media-aandacht te krijgen en promotie te maken via sociale media, een NTD-programma te hosten, op te treden als ceremoniemeester bij NTD-evenementen, deel te nemen aan wereldwijde toespraken en reizen, en als eregast aanwezig zijn bij verschillende evenementen.

Met verslaggeving door NTD

Eva Fu heeft bijgedragen aan dit verslag

Gepubliceerd door The Epoch Times (2 oktober 2023): Newly Crowned Miss NTD Shares Her Concept of Beauty

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.