Thursday, 20 Jun 2024
Fox News presentator Tucker Carlson en voormalig U.S. Capitol Police Lt. Tarik Johnson tijdens opnames in Florida van "Tucker Carlson Tonight" op 3 maart 2023. (Foto met dank aan Tarik Johnson)

Nieuw vrijgegeven bewakingsbeelden betwisten officiële 6 januari-verhaallijn

Lijst met verontrustende vragen van 6 januari blijft groeien nu er meer video openbaar wordt gemaakt

Nieuws Analyse

De onthulling van een deel van de 41.000 uur aan videobeelden van 6 januari 2021, die meer dan twee jaar voor het publiek verborgen waren, heeft een nieuw nationaal gesprek op gang gebracht over hoeveel er nog steeds niet bekend is over de inval in het Capitool.

Fox News presentator Tucker Carlson kreeg exclusieve toegang van House Speaker Kevin McCarthy (R-Calif.) tot beveiligingsvideo’s van het Amerikaanse Capitool en andere beelden, waarvan de meeste verborgen waren voor het publiek.

Als Carlson’s eerste special reportage over de beelden, die op 6 maart werd uitgezonden, een indicatie is, dan is het bestaande verhaal van 6 januari op sterven na dood en de erfenis van de dag van verontrustende vragen wordt daardoor steeds dieper.

Via de nieuwsmedia heeft het publiek beperkte toegang gehad tot de bijna 4,7 jaar oude videobeelden die zijn gemaakt door beveiligingscamera’s, politiecamera’s en video’s van tienduizenden demonstranten op 6 januari.

Veel ervan is echter verborgen onder een rechterlijk bevel tot bescherming. Het is onduidelijk of het Congres, als beheerder van de beveiligingsvideo’s van de Capitoolpolitie, zijn volledige collectie video’s van 6 januari aan het Ministerie van Justitie heeft verstrekt. Aanklagers verwijzen al meer dan een jaar naar 14.000 uur video die gebruikt zijn bij de vervolging van vermeende 6 januari misdaden.

De politie begint munitie te gooien in de enorme kroon op de westelijke voorkant van het Amerikaanse Capitool op 6 januari 2021. (Joseph Prezioso/AFP via Getty Images)

Lang voordat Carlson zijn veelbekeken specials van 6 en 7 maart in gedachten had, klaagden verdedigers in strafzaken van 6 januari al dat video- en ander bewijsmateriaal dat gunstig is voor hun cliënten niet door de regering openbaar is gemaakt, zoals het Hooggerechtshof heeft bepaald.

Met Carlson’s onthullingen over de “QAnon Shaman”, Jacob Chansley, en de mysterieuze Jan 6 figuur Ray Epps, zullen de kreten van verdedigers over ontlastend bewijs waarschijnlijk toenemen in de komende weken en maanden.

Aangezien 6 januari waarschijnlijk de meest gefotografeerde en opgenomen gebeurtenis in de geschiedenis was, zou de waarheid over die dag gemakkelijk te achterhalen moeten zijn.

Maar het enorme digitale bewijsmateriaal wordt streng gecontroleerd en zelfs gemanipuleerd om de publieke opinie te beïnvloeden. Ongehinderde publieke toegang tot alle video’s—als die wordt verleend—zal het bestaande mediaverhaal nog verder doorprikken en de politieke kloof in Amerika vergroten.

Wat volgt is een overzicht van de talloze kwesties die de 41.000 uur video waarschijnlijk zullen beïnvloeden.

Falend leiderschap bij evacuatie

De evacuatie van de U.S. Senaat en het U.S. Huis op 6 januari is misschien wel het duidelijkste voorbeeld van hoe beveiligingsvideo’s een cruciaal verhaal kunnen bepalen.

In Carlson’s tweede Capitol videospecial op 7 maart vertelt hij het verhaal van Lt. Tarik Johnson van de politie van het Amerikaanse Capitool, die zei dat hij op 6 januari geen leiding kreeg van assistent hoofd van de politie van het Capitool, Yogananda Pittman.

Nadat hij via de radio toestemming had gevraagd om de Senaat te evacueren, kreeg Johnson geen antwoord. Zelfs nadat de USCP dispatcher Johnsons vraag om aanwijzingen herhaalde, bleef het stil vanuit het commandocentrum.

Politie met getrokken wapens kijkt toe als demonstranten proberen in te breken in de Kamer van het Huis bij het Amerikaanse Capitool in Washington op 6 januari 2021. (J. Scott Applewhite/AP Photo)

Johnson ging door met de evacuatie en leidde de evacuatie van het Huis. Hij zei op de radio dat hij alle discipline zou nemen voor zijn eigen handelen.

Het segment op “Tucker Carlson Tonight” zal gedeeltelijk gebaseerd zijn op de onderzoeksrapportage van The Epoch Times, die in januari Johnsons verhaal vertelde.

“Er was geen reactie van iemand in het commandocentrum,” vertelde Johnson aan The Epoch Times. “Ik zeg zelfs voordat ik het initiatief nam tot evacuatie, zeg ik specifiek: ‘We moeten gaan nadenken over het weghalen van de mensen voordat we daar geen kans meer voor hebben.’

“Ik hoorde geen reactie. Toen vroeg ik toestemming om te evacueren. Ik hoorde geen respons.”

Johnson zei dat de stilte van het commandocentrum het verlies van kostbare tijd veroorzaakte die de dood van demonstrant Ashli Babbitt had kunnen voorkomen rond 14.45 uur op 6 januari.

U.S. Capitol Police Lt. Tarik Khalid Johnson vraagt Oath Keepers Steve (midden) en Michael Nichols om hulp bij het redden van politieagenten die vastzitten in het Capitool op 6 januari 2021. (Rico La Starza/Special naar The Epoch Times)

Johnson werd bij een groot deel van Amerika bekend als de luitenant van de Capitoolpolitie die een felrode Make America Great Again-balpet droeg toen hij samen met een paar Oath Keepers 16 USCP-agenten redde die vastzaten in de foyer van de enorme Columbusdeuren.

Johnson werd door USCP geschorst en later beschuldigd van overtredingen van de regels, waaronder onbehoorlijk gedrag, voor het dragen van de Trump-pet en zijn samenwerking met de Oath Keepers bij de redding van de agenten. Hij zei dat hij gelooft dat deze aanklachten werden ingediend omdat de evacuaties en andere split-second leiderschap beslissingen die hij maakte Pittman in verlegenheid brachten.

Acties van de politie roepen vragen op

Carlson zond een beveiligingsvideo van het Capitool uit waarop de politie van het Capitool de QAnon-sjamaan rondleidt door het gebouw en hem binnenlaat in de Amerikaanse Senaat, waar hij op het podium poseert en een toespraak houdt.

Veel andere aspecten van de aanwezigheid en het gedrag van de politie op 6 januari zijn al onder de loep genomen en bekritiseerd.

D.C. politieagent Daniel Thau laat een demonstrant vallen met een taser bij het Amerikaanse Capitool op 6 januari 2021. (Metropolitan Police Department/Screenshot via The Epoch Times)

Het meest sprekende voorbeeld is waarschijnlijk dat van Daniel Thau van het Metropolitan Police Department, die als een eenmansleger aan de westkant van het Capitool stond in de namiddag van 6 januari.

Op camerabeelden van verschillende agenten van het Metropolitan Police Department (MPD) is te zien hoe Thau minstens vier demonstranten met een taser neerschoot, ontelbare explosieve munitie in de dicht opeengepakte menigte gooide, pepperspray met hoge snelheid tegen een harde tegenwind richtte en een 40 mm granaat van een munitiewerper in de menigte afvuurde.

Zijn eigen bodycam laat zien hoe hij naar een andere agent onder de inwijdingssteiger rent en roept: “We hebben meer [scheldwoord] munitie nodig!”

Na wellicht de meest actieve officier te zijn geweest bij het toepassen van “pijnbestrijding” op de menigte, concludeerde Thau dat de strategie niet werkte. Hij vertelde een andere agent dat de inspanning was als “schieten op zombies” en verklaarde: “We vermenigvuldigen ze door ze neer te schieten.”

Het gebruik van geweld door de politie werd een veelbesproken onderwerp, in ieder geval op het publieke plein. Metropolitan Police verklaarde op 6 januari dat al haar gebruik van geweld gerechtvaardigd was.

Stan Kephart, expert in het gebruik van geweld, gaf commentaar in de Epoch Times documentaire “The Real Story of Jan. 6” van juli 2022. Kephart zei dat er op 6 januari door de politie misbruik werd gemaakt van granaten om mensenmassa’s onder controle te houden, rubberen kogels, projectielen om mensenmassa’s te verspreiden en chemicaliën.

Een gasgranaat die door politieagent Rich Khoury op aandringen van Thau werd afgevuurd, ging mis en belandde in een menigte toezichthouders en agenten. De ontstane gaswolk deed de politie op de vlucht slaan en verzwakte de nabijgelegen politielijn.

Bijna tegelijkertijd gooide agent Anthony Alioto van bovenaf een bus CS-gas in de menigte. Een demonstrant gooide het net op tijd terug om de lading chemische irritatie los te maken. Dat dreef agenten het Capitool binnen en leidde ertoe dat de menigte de trappen opliep naar het Lower West Terrace.

Mark Griffin uit Canadensis, Pa, haalt zijn rijbewijs uit zijn portemonnee om aan de politie te tonen bij de barricades aan de westkant van het Capitool op 6 januari 2021. (Steve Baker/Special to The Epoch Times)

Een man die dat maar al te goed weet, is Mark Griffin uit Canadensis, Pennsylvania, die in de namiddag van 6 januari van bijna dichtbij werd beschoten met een 37mm granaat.

Griffin stond bij de politiebarricades aan de westkant en legde aan een jonge politieagent uit waarom hij en zoveel anderen naar Washington waren gekomen. Toen werd hij tegen de grond geblazen door een granaat die boven zijn linkerknie insloeg, waardoor zijn dijbeen scheurde en hij geopereerd moest worden voor een bedrag van 250.000 dollar.

“Ik ging neer, en een paar mensen hielpen me overeind,” vertelde Griffin aan The Epoch Times. “Ik had geen idee hoe erg ik gewond raakte.”

Crowd-control shells zijn normaal gesproken niet bedoeld voor gebruik op korte afstand en mogen nooit rechtstreeks op een persoon worden afgevuurd, aldus Kephart. Het afvuren van de wapens in de buurt van mensen kan leiden tot ernstige verwondingen of de dood, aldus de waarschuwingen van de fabrikanten.

Griffin zei dat hij hoopt dat de vrijgave van de bewakingsbeelden van het Capitool de politieagent zal aanwijzen die het schot afvuurde dat zijn been verbrijzelde.

Derrick Vargo was de stenen balustrade met balusters opgeklommen in een poging zijn Donald Trump vlag aan de zijkant van de trap van het Capitool op te hangen op 6 januari. Hij ontweek de zwaaien met de wapenstok van een politieagent, maar toen hij opstond, werd hij door een duw van een motoragent van de U.S. Capitol Police naar de grond geslingerd.

Een politieagent duwt demonstrant Derrick Vargo van een bordes bij het Amerikaanse Capitool op 6 januari 2021. (U.S. Capitol Police/Screenshot via The Epoch Times)

“Hij weet precies waar hij was op dat Capitool gebouw. Weet je, hij werkt daar,” vertelde Vargo aan The Epoch Times. “Hij is niet zomaar een burger. Hij werkt daar. Hij weet hoe hoog hij zit. Hij duwde me niet met één arm, maar met twee. Dat betekent dat hij me eraf wilde hebben. Het was zeer opzettelijk.”

Vargo had een gebroken enkel en uitgebreide verwondingen aan de middenvoet, die meerdere operaties vereisten om te herstellen. Chirurgen gebruikten een schroef om zijn gebroken enkel bijeen te houden. Platen en schroeven werden gebruikt om twee tenen en middenvoetbeenderen te herstellen die een Lisfranc fractuur en ontwrichting opliepen.

Waren er federale agenten bij betrokken?

Al meer dan een jaar groeit de speculatie dat undercoveragenten en politieagenten een actieve rol speelden bij de rellen, terwijl ze demonstranten aanmoedigden om het Capitool binnen te gaan.

Bobby Powell, destijds een radiojournalist uit Michigan, filmde een man die volgens hem een undercoveragent was die een grote plaat gehard glas uit een raam trok op de patio bij de Columbusdeuren.

De man had Powell eerder benaderd en hem gevraagd waarom hij geen gebruik maakte van de reeds ingeslagen ruit om het Capitool binnen te gaan. Toen Powell zich afwendde en zich weer omdraaide, zag hij de man het glas eruit trekken en het op een hoopje op de grond laten vallen.

Een verdachte acteur vernielde een raam van het Capitool op 6 januari 2021. Hij is niet op de FBI-lijst van gezochte personen geplaatst, noch gearresteerd of aangeklaagd. (Bobby Powell/Screenshot door The Epoch Times)

Powell zag ook een andere man, gekleed in tactische uitrusting, die de Columbusdeuren openhield met een lange houten deuvel en mensen de foyer induwde die naar de Grote Rotonde leidde.

Noch de glas man noch de portier verschenen ooit op de FBI’s meest gezochte website van 6 januari.

Powell besteedde twee jaar aan het frustreren van de FBI en de media om zijn video op te merken. De spanning leidde tot vier hartaanvallen tussen 6 januari 2021 en 22 november 2022. In de ruim drie maanden daarna kreeg Powell nog drie hartaanvallen.

Op 6 januari ontdekte beklaagde William Pope uit Topeka, Kansas, GoPro video van drie undercover agenten van de MPD op de noordwestelijke buitentrap van het Capitool. Een van de mannen beklom een barricade, duwde demonstranten de trap op en spoorde demonstranten aan naar de ingang van het Capitool te gaan, meldde Pope in een motie van de rechtbank om de video vrij te geven.

De andere twee agenten liepen achter de overleden Babbitt aan, en één verklaarde dat hij dacht dat er die dag iemand zou worden neergeschoten. Ongeveer een uur later werd Babbitt neergeschoten door USCP Lt. Michael Byrd toen ze in een kapot raam klom dat naar de Speaker’s Lobby leidde. Ze werd 30 minuten later dood verklaard.

Advocaat Brad Geyer deed maandenlang onderzoek naar meer dan 100 verdachte personen die in het Capitool waren. Geyer identificeerde een kerngroep die deelnam aan de inbraak op de Columbus deuren en een menigte aan de oostkant aanzette om het Capitool binnen te gaan.

Salt and Light Brigade lid Jeff Cline spoorde demonstranten aan om de oostelijke trappen van het Capitool op te gaan op 6 januari 2021, beweerde advocaat Brad Geyer. Cline is niet gearresteerd of aangeklaagd. (Advocaat Brad Geyer/Screenshot via The Epoch Times)

Velen op Geyers lijst van verdachte actoren hadden banden met de Salt and Light Brigade, een in Ohio gevestigde christelijke groepering. Geyer betoogde in gerechtelijke stukken dat sommige Salt and Light leden betrokken waren bij een “verbluffende samenzwering” om het Capitool aan te vallen, maar de meeste zijn niet aangeklaagd. Een paar weken nadat een artikel over de groep verscheen in The Epoch Times, werd een predikant uit Ohio die banden had met de groep—William Dunfee—gearresteerd door de FBI.

Andere verdachte actoren blijven de aandacht trekken. Een man die alleen bekend is onder de hashtag #RedOnRedGlasses, is op video gezien terwijl hij een lang stuk hout van 2×4 door een raam van het Capitool gooide, en later probeerde kantoordeuren in het Capitool in te trappen. RedOnRed was in de gang buiten de Speaker’s Lobby toen Babbitt werd neergeschoten. Hij staat als nummer 300 op de meest gezochte lijst van de FBI, maar is niet publiekelijk geïdentificeerd.

Ray Epps, die op een virale video van 5 januari te zien was terwijl hij demonstranten aanspoorde om de volgende dag het Capitool binnen te gaan, is opnieuw het onderwerp van hevige speculatie na Carlson’s special van 6 maart. Carlson beweerde dat Epps loog tegen de onderzoekers van de Select Committee van 6 januari over hoe laat hij het Capitool verliet.

Epps sms’te zijn neef om 14:12 uur en zei dat hij het protest “organiseerde”. Hij vertelde de commissie dat hij niet meer in het Capitool was toen de sms verstuurd werd. Carlson zei dat de beveiligingsvideo die hij vond Epps een half uur daarna op een van de westelijke terrassen toont.

Epps was bij de eerste doorbraak van een politiebarricade net voor 13.00 uur op 6 januari. Hij stapte over een omgevallen barricade aan de westkant en werd in de loop van de middag verschillende keren in de menigte gezien.

Epps werd ondervraagd door de Select Committee en twee keer door de FBI, maar hij werd nooit gearresteerd of aangeklaagd voor zijn acties bij het Capitool, ondanks dat hij aan de FBI toegaf dat hij waarschijnlijk schuldig was aan huisvredebreuk.

Epps vertelde de FBI dat hij zijn zoon liet zien hoe hij een tourniquet moest gebruiken op 6 januari, omdat hij een bomaanslag bij het Capitool verwachtte.

“Ik was bang dat ze een explosie zouden veroorzaken in een van de zijstraten,” zei Epps, volgens een opname van het interview die door The Epoch Times is verkregen. “Dus we probeerden in het midden te blijven, probeerden er vroeg te zijn, probeerden weg te blijven van de zijkanten. En als er zoiets zou gebeuren, had ik een verbanddoos. Ik kon helpen.”

Een mysterieuze, goed geklede vrouw die op 6 januari een roze baret droeg, wordt gezocht door een verdedigingsadvocaat om vast te stellen of zij haar cliënt naar het Capitool heeft gelokt zodat hij in staat van beschuldiging kan worden gesteld. Advocaat Kira West, die Darrell Neely vertegenwoordigt in zijn strafzaak van 6 januari, zei dat ze Pink Beret moet identificeren om haar cliënt volledig te kunnen verdedigen.

“Mr. Neely’s toegang tot het Capitool werd gestuurd door Pink Beret,” beweerde West in een gerechtelijk dossier. “Ze had medewerkers in het gebouw die dag en leek meer informatie te hebben dan een normale burger daar om te protesteren.

“Meneer Neely moet weten wie ze is en waarom ze daar was,” zei West. “Hij moet ook begrijpen of hij die dag het doelwit van haar was en met welk doel.”

Achterhouden van ontlastend bewijs

Talrijke advocaten hebben geklaagd dat het ministerie van Justitie niet al het bewijsmateriaal heeft geleverd dat de wet voorschrijft. Voormalig hulpsheriff Ronald Colton McAbee beweerde in rechtszaken dat het Ministerie van Justitie bodycam video’s presenteerde zonder geluid.

Toen een onderzoeker dezelfde video vond met het geluid erbij, toonde het dossier aan dat McAbee een agent niet aanviel op het Lower West Terrace, maar hem beschermde en probeerde overeind te helpen, aldus de processtukken. Ondanks de ontdekking en McAbee’s motie om uit voorarrest te worden vrijgelaten, oordeelde U.S. District Judge Emmet Sullivan dat McAbee in de cel moet blijven.

Ronald Colton McAbee met zijn vrouw, Sarah, tijdens een eerder verjaardagsdiner. (Foto met dank aan Sarah McAbee)

Sullivan had McAbee en andere demonstranten van 6 januari tijdens een rechtszitting “terroristen” genoemd. Sullivan is sindsdien van de zaak gehaald.

Ontlastend bewijs werd een belangrijk knelpunt in het proces van opruiing en samenzwering, dat liep van eind september tot eind november 2022, tegen de oprichter van Oath Keepers, Elmer Stewart Rhodes III en vier andere personen.

Rechter Amit Mehta weigerde de advocaten van de verdediging toe te staan een gepensioneerde sergeant van de New Yorkse politie en lid van de Oath Keepers op te roepen om te beschrijven hoe hij en andere Oath Keepers een luitenant van de U.S. Capitol Police hielpen 16 agenten te redden die vastzaten in de foyer van de Columbus deuren.

Michael Nichols uit King Ferry, New York, benaderde Lt. Johnson bij de oostelijke trappen van het Capitool, waar Johnson om hulp vroeg om zijn collega’s te redden. Nichols leidde Johnson en mede Oath Keepers-lid Steve Clayton de trap op, de foyer in, en leidde de groep agenten de trap af naar de veiligheid. De operatie werd vastgelegd op een virale video van videograaf Rico La Starza uit Florida.

Gepubliceerd door The Epoch Times (8 maart 2023): Newly Released Surveillance Footage Challenges Official Jan. 6 Narrative

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.