Sunday, 23 Jun 2024
De Russische president Vladimir Poetin komt aan op Peking Capital International Airport om het Derde Belt and Road Forum bij te wonen, in Peking, China, op 17 oktober 2023. (Parker Song/Pool/Getty Images)

Nieuwe ‘as van het kwaad’ is gevormd, CCP de grootste vijand van de VS

'Er is een as van het kwaad in de wereld: China, Rusland, Noord-Korea en Iran. En we moeten ons verzetten tegen de as van het kwaad, niet proberen zaken met hen te doen.'

Nieuwsanalyse

Er is een nieuwe as van het kwaad ontstaan die bestaat uit China, Rusland, Noord-Korea en Iran, en China is de grootste bedreiging voor de Verenigde Staten, volgens een denktank in Washington die het idee besprak op 19 maart tijdens een seminarie over de huidige staat van de betrekkingen tussen de VS en China.

Tijdens het seminarie van The Heritage Foundation verklaarde Matthew Kroenig, een voormalig strateeg bij het ministerie van Defensie en een expert bij de Central Intelligence Agency, dat de Verenigde Staten sinds de regering-Trump het communistische China en Rusland als hun grootste bedreigingen hebben erkend.

Kroenig zei dat wat betreft landen als China, Rusland, Iran en Noord-Korea, het duidelijk is dat China momenteel de grootste bedreiging vormt. Hoewel het BBP van Rusland minder dan 2 procent van de wereldeconomie uitmaakt, werkt het land steeds meer samen met China, dat goed is voor 18 procent van het mondiale BBP.

Hij gelooft dat China’s diplomatieke strategie bestaat uit het beteugelen van de Verenigde Staten door Rusland te steunen, waardoor het zichzelf meer vrijheid geeft in de Indo-Pacific regio.

Dan Negrea, senior directeur van het Freedom and Prosperity Center bij de Atlantic Council, zei dat Amerikanen zich moeten realiseren dat China een tegenstander is geworden.

In het onlangs gepubliceerde boek “We Win, and They Lose: A Conservative Strategy to Win the New Cold War”, geschreven door Kroenig en Negrea, analyseerden de twee experts belangrijke nationale veiligheidsuitdagingen afkomstig van communistisch China tijdens het nieuwe tijdperk van koude oorlog en hoe de Verenigde Staten hierop zouden moeten reageren met een conservatieve strategie.

Al in 2017 publiceerde de regering Trump haar eerste rapport over de Nationale Veiligheidsstrategie, waarin staat dat China een alomvattende bedreiging vormt voor de Verenigde Staten zowel op politiek, militair, diplomatiek alsook op economisch vlak.

De regering Biden zette deze erkenning voort en bracht in oktober 2022 nog een nieuw rapport uit over de Nationale Veiligheidsstrategie, waarin de Chinese Communistische Partij (CCP) duidelijk werd aangewezen als de enige concurrent met intenties om de internationale orde opnieuw vorm te geven en geleidelijk de capaciteiten te verwerven om dat doel te bereiken.

“In de concurrentiestrijd met de Volksrepubliek China is het, net als in andere arena’s, duidelijk dat de komende tien jaar het beslissende decennium zullen zijn,” staat in het rapport.

CCP steunt de invasie van Oekraïne door Rusland

Algemeen wordt aangenomen dat Rusland Oekraïne niet had durven binnenvallen zonder de stilzwijgende goedkeuring van de Chinese Communistische Partij (CCP).

Op 4 februari 2022 vaardigde Poetin een gezamenlijke verklaring met de CCP uit na een bezoek aan Peking, waarin hij verklaarde dat “vriendschap tussen de twee staten geen grenzen kent, er zijn geen ‘verboden’ gebieden van samenwerking”. Kort na zijn terugkeer in Rusland lanceerde Poetin de aanval op Oekraïne.

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft de middelen en energie van de Verenigde Staten en de Europese Unie op politiek, militair, diplomatiek en economisch vlak opgeslokt. Ondertussen weigert Peking niet alleen Moskou te veroordelen, maar steunt het Moskou ook indirect met economische en handelsmiddelen om de pijn van de internationale sancties te verzachten.

Hoewel de CCP niet openlijk dodelijke wapens aan Rusland geleverd heeft, heeft het wel een groot aantal zware vrachtwagens, drones en andere militaire producten voor tweeërlei gebruik geleverd. Deze producten versterkten direct de Russische defensie-industrie. Wat als niet-dodelijke producten werd beschouwd, leidde tot dodelijke gevolgen.

In 2022 steeg de Chinees-Russische handel met 30 procent j-o-j; in 2023 steeg de handel met 25 procent tot meer dan 240 miljard dollar, waarmee een historisch hoogtepunt werd bereikt.

Op 22 februari uitte Nicholas Burns, ambassadeur van de VS in China, zijn teleurstelling tijdens een evenement ter herdenking van de tweede verjaardag van de oorlog in Oekraïne, waarbij hij stelde dat de CCP politieke en diplomatieke steun blijft verlenen aan Rusland.

“We zijn zeer bezorgd over de acties van Chinese bedrijven die het Russische militair-industrieel complex voeden,” zei hij. “China’s stilzwijgen over de existentiële kwestie van de soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne is oorverdovend. En de steun van China aan Rusland is inderdaad zeer verontrustend.”

De Russische president Vladimir Poetin arriveert op 17 oktober 2023 in Peking voor een welkomstceremonie voor delegatieleiders die deelnemen aan het Derde Belt and Road Forum, georganiseerd door de Chinese leider en zijn vrouw. (Konstantin Zavrazhin/Pool/AFP via Getty Images)

Volgens Reuters zal Poetin China bezoeken in mei, net voor het bezoek van de CCP-leider aan Europa. Eerder zei Poetin dat hij een goede persoonlijke relatie had met Xi Jinping en dat Moskou en Peking de bilaterale betrekkingen verder zouden verdiepen.

In maart 2023 bracht Xi een bezoek aan Moskou en ondertekenden beide partijen een gezamenlijke verklaring om het alomvattende strategische partnerschap in het nieuwe tijdperk te verdiepen.

Op 12 februari zei de directeur van de Noorse militaire inlichtingendienst dat het vermogen van Rusland om de westerse sancties te weerstaan te danken is aan grotere militaire reserves en materiële steun van China, Noord-Korea, Iran, Wit-Rusland en andere landen. De machines, voertuigen, elektronica en onderdelen die Peking levert zijn zeer nuttig voor de Russische defensie-industrie.

Op 21 februari keurden de EU-lidstaten de 13e ronde sanctieplannen goed, die voor het eerst ook betrekking hadden op drie Chinese bedrijven. Deze bedrijven werden beschuldigd van het leveren van gevoelige militaire technologie aan Rusland, die gebruikt werd op het slagveld in Oekraïne.

Op 23 februari kondigden de Verenigde Staten nieuwe handelssancties aan tegen 93 entiteiten uit Rusland, China en andere landen, waaronder acht Chinese entiteiten. Het Amerikaanse Ministerie van Handel verklaarde dat sommige entiteiten gecontroleerde micro-elektronische producten overdroegen aan Russische militaire en inlichtingendiensten, terwijl andere Rusland hielpen met het aanvullen van munitie en andere militaire materialen.

Joseph Webster, een senior onderzoeker bij het Global Energy Center van de Atlantic Council, wees er eind 2023 ook op dat de steun van de CCP aan Rusland het tegenoffensief van Oekraïne belemmerde.

Analyse: Nieuwe as van het kwaad gebaseerd op belangen

Het concept van de nieuwe as van het kwaad is niet iets nieuws, vertelde Zhuge Mingyang, een onafhankelijke schrijver, aan The Epoch Times.

In 2023 identificeerde de Republikeinse leider van de Senaat, Mitch McConnell, China, Rusland en Iran als de nieuwe as van het kwaad.

“Er is een as van het kwaad in de wereld: China, Rusland, Noord-Korea en Iran,” zei hij destijds. “En we moeten ons verzetten tegen de as van het kwaad, niet proberen zaken met hen te doen.”

Een Chinese Shaanxi Y-8, transportvliegtuig voor de middellange afstand, werd gespot tijdens een gezamenlijke oefening met Russische gevechtsvliegtuigen vliegend door het zeekanaal tussen Japan en Zuid-Korea op 14 december 2023. (Ministerie van Defensie van Japan)

De woorden en daden van Moskou suggereren echter dat de houding ten opzichte van de CCP inconsistent is.

In een recent interview met Tucker Carlson zei Poetin: “We zijn buren van China. Je kan buren niet kiezen … Het Westen is banger voor een sterk China dan voor een sterk Rusland.”

In maart 2023 zei Poetin dat Rusland en China geen militaire alliantie vormen en dat hun samenwerking niet gericht is tegen derden.

Katsuji Nakazawa, een hooggeplaatste Japanse mediafiguur, schreef op 20 maart dat hoewel de relatie tussen China en Rusland op dit moment hecht is, deze de komende jaren wel eens zou kunnen verslechteren. Een van de redenen is de grote toestroom van Chinese immigranten naar het Russische Verre Oosten. Daarnaast gaf Xi Jinping opdracht om de Russische plaatsnaam “Vladivostok” op Chinese kaarten te veranderen in “Haishenwai” in het Chinees.

Over de vorming van de nieuwe as van het kwaad heeft Zhuge een andere mening. Hij gelooft dat als de oorspronkelijke diplomatieke strategie van Trump was gevolgd, deze as zich misschien niet had gevormd en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne misschien niet had plaatsgevonden.

“Natuurlijk zijn er in de realiteit geen hypotheses en zijn deze dingen toch gebeurd. Als de aanpak van Trump, bevriend raken met Poetin, Xi Jinping en Kim Jong Un om hun bedreigingen voor de vrije wereld te onderdrukken en te verzwakken, was gevolgd, zou dat gunstig zijn geweest voor de Verenigde Staten en zelfs voor de hele wereldorde,” zei hij.

“Dit is geen kritiek op de aanpak van de regering Biden, maar deze aanpak kan onbedoeld hebben bijgedragen aan de vorming van deze kwaadaardige as. De wijsheid van de oude Chinezen wijst er trouwens op dat je je vijanden niet in de richting van een andere vijand moet duwen.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (27 maart 2024): Think Tank: New ‘Axis of Evil’ Has Formed, CCP the Biggest Enemy of US

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.