Sunday, 23 Jun 2024
De Taiwanese president Lai Ching-te houdt zijn inaugurele rede na zijn beëdiging tijdens de inauguratieceremonie in het presidentiële kantoorgebouw in Taipei, Taiwan, op 20 mei 2024. (Sung Pi-lung/The Epoch Times)

Nieuwe Taiwanese president roept Chinees regime op te stoppen met intimidatie

"Ik hoop dat China de realiteit van het bestaan van de Republiek China onder ogen zal zien," zei Lai Ching-te.

TAIPEI, Taiwan – De nieuwe president van Taiwan is beëdigd en hij heeft het Chinese regime opgeroepen om te stoppen met zijn militaire en politieke intimidaties in een toespraak die het communistische regime er waarschijnlijk niet van zal weerhouden om de controle over het zelfbesturende eiland over te nemen.

In zijn 30 minuten durende inauguratietoespraak op 20 mei zei Lai Ching-te van de Democratic Progressive Party (DPP) dat Taiwan een “soeverein en onafhankelijk land” is en dat de eilandnatie en het communistische regime op het Chinese vasteland “niet aan elkaar ondergeschikt zijn”.

“Ik wil China ook oproepen om hun politieke en militaire intimidaties tegen Taiwan te staken en samen met Taiwan de mondiale verantwoordelijkheid te dragen voor het handhaven van vrede en stabiliteit in de Straat van Taiwan en in de hele regio, en ervoor zorgen dat de wereld vrij is van oorlogsangst”, zei Lai.

President Lai zei dat zijn regering zal streven naar “verdere verankering van de democratie in Taiwan” en “handhaving van de vrede in de Indo-Pacific”.

“Ik heb altijd geloofd dat als de leider van een land het welzijn van de mensen boven alles stelt, dan zullen vrede in de Straat van Taiwan, wederzijdse voordelen en een welvarend samenleven gemeenschappelijke doelen zijn,” zei hij. “Ik hoop dat China de realiteit van het bestaan van de Republiek China onder ogen zal zien.

Lai won de presidentsverkiezingen in januari met een marge van ongeveer 7 procent op Hou Yu-ih, een kandidaat van de Kuomintang Partij (KMT). Zijn overwinning gaf de DPP een ongekende derde termijn op rij, nadat Tsai Ing-wen acht jaar aan het roer had gestaan.

De overwinning van de DPP wordt beschouwd als een tegenslag voor de CCP, die traditioneel de voorkeur geeft aan politieke kandidaten van de KMT vanwege hun vriendelijke kijk op het communistische China. Het Chinese regime heeft Lai daarentegen bestempeld als een “onruststoker” en een “separatist”.

De CCP plakt vaak het etiket “separatist” op elke Taiwanees die de soevereiniteit van het eiland verdedigt en de territoriale aanspraak van het communistische regime op het eiland verwerpt. Het Chinese communistische regime bereidt zijn leger voor om Taiwan in te nemen, ook al is het eiland de facto een onafhankelijke natie met een eigen leger, grondwet en munteenheid.

Lai herinnerde de Taiwanese bevolking eraan dat ze zich geen illusies moeten maken over China.

“Zolang China weigert om af te zien van het gebruik van geweld tegen Taiwan, moet iedereen in Taiwan begrijpen dat zelfs als we het standpunt van China volledig accepteren en onze soevereiniteit opgeven, China’s ambitie om Taiwan te annexeren niet zomaar zal verdwijnen,” zei hij.

Versterking van democratische veerkracht

De heer Lai zei dat hij op het gebied van internationale aangelegenheden zal samenwerken met “andere democratische naties om een democratische gemeenschap te vormen”, door samen te werken aan zaken als het bestrijden van desinformatie en het versterken van de democratische weerbaarheid.

De inspanningen van China om de verkiezingen in Taiwan te beïnvloeden zijn goed gedocumenteerd, met tactieken als het verspreiden van desinformatie via sociale media en het gebruik van financiële prikkels om Taiwanese kiezers te beïnvloeden.

Uit een openbaar verslag van de Amerikaanse inlichtingendienst blijkt dat China zich heeft gemengd in de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen van 2022, en de bezorgdheid neemt toe dat de CCP zal proberen de uitslag van de verkiezingen in november te beïnvloeden.

Voorafgaand aan zijn toespraak nam de heer Lai op 20 mei in het presidentiële kantoor van Taiwan de felicitaties in ontvangst van ongeveer 200 buitenlandse politici en afgevaardigden. Onder de bezoekende hoogwaardigheidsbekleders bevonden zich landen die op dit moment diplomatieke banden onderhouden met Taiwan, evenals Japan, Australië, Canada, de Verenigde Staten en verschillende Europese landen.

De voormalige Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Richard Armitage en voormalig economisch topadviseur Brian Deese van het Witte Huis maakten deel uit van een Amerikaanse tweepartijdige delegatie die Lai op 20 mei ontmoette. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo maakte ook de reis naar Taiwan om Lai te feliciteren.

Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gaf een verklaring uit waarin hij Lai feliciteerde en Tsai prees voor de “versterking van de banden tussen de Verenigde Staten en Taiwan in de afgelopen acht jaar”.

“We kijken ernaar uit om samen te werken met president Lai en het politieke spectrum van Taiwan om onze gedeelde belangen en waarden te bevorderen, onze langdurige onofficiële relatie te verdiepen en vrede en stabiliteit in de Straat van Taiwan te handhaven”, aldus de heer Blinken.

Senator Ben Cardin (D-Md.), voorzitter van de Commissie Buitenlandse Betrekkingen van de Senaat, zei dat hij ernaar uitkijkt om “samen te werken met de regering-Lai om de relatie tussen de VS en Taiwan te blijven versterken door onze economische, veiligheids- en intermenselijke banden uit te breiden”, aldus de verklaring.

De Interparlementaire Alliantie voor China, een wereldwijde coalitie van wetgevers, gaf een verklaring uit op X, om de heer Lai te feliciteren met zijn inauguratie.

De Taiwanese president Lai Ching-te (C) en vicepresident Hsiao Bi-khim (2e R) zwaaien samen met aftredend president Tsai Ing-wen (2e L) tijdens de inauguratieceremonie in het presidentiële kantoorgebouw in Taipei, Taiwan, op 20 mei 2024. (Sung Pi-lung/The Epoch Times)

Vertrouwde industriesectoren

Lai sprak ook over het belang van de Taiwanese technologie-industrie voor de wereld.

“Taiwan heeft geavanceerde productiemogelijkheden van halfgeleiders en we staan in het centrum van de AI-revolutie,” zei hij. “We zijn een belangrijke speler in toeleveringsketens voor wereldwijde democratieën.”

Taiwan produceert ongeveer 90 procent van ‘s werelds meest geavanceerde halfgeleiders, kleine chips die alles aandrijven, van computers en smartphones tot raketsystemen. Als gevolg hiervan wordt de ambitie van China om Taiwan te veroveren ook deels gedreven om de controle over de halfgeleidersector van het eiland over te nemen.

Lai zei dat hij onder zijn regering “vijf vertrouwde industriële sectoren” wil ontwikkelen: halfgeleiders, kunstmatige intelligentie (AI), militair, beveiliging en bewaking, en communicatie van de volgende generatie.

Al voor de inauguratie op 20 mei ondernam China stappen om Lai onder druk te zetten.

Gedurende de 24 uur vóór de inauguratie op 20 mei voer China met zeven oorlogsschepen in de wateren nabij het eiland en passeerden zes Chinese militaire vliegtuigen de luchtverdedigingsidentificatiezone van het eiland, aldus het Taiwanese ministerie van Defensie.

Eerder deze maand meldde het Taiwanese National Security Bureau dat het aantal dagelijkse cyberaanvallen van Chinese zijde de afgelopen maanden was toegenomen, aldus het door de regering geleide Central News Agency van het eiland. Er waren volgens de krant 2,5 miljoen dagelijkse cyberaanvallen in de afgelopen maanden, tegenover 1 miljoen in januari, en de aanvallen waren vooral gericht op websites van de Taiwanese overheid.

Vorige week legde China sancties op aan vijf Taiwanese politieke commentatoren, een maatregel die werd berispt door de Taiwan Foreign Correspondents Club.

“De sancties zijn een belediging voor de vrijheid van meningsuiting en het recht van journalisten om zonder intimidatie of represailles te werken”, aldus de club in een verklaring. “We dringen er bij de Chinese autoriteiten op aan om de principes van vrijheid van meningsuiting hoog te houden en zich te onthouden van acties die de journalistieke onafhankelijkheid en integriteit ondermijnen.”

Op 20 mei kondigde het Chinese ministerie van Handel sancties aan tegen drie Amerikaanse bedrijven – Boeing’s Defense, Space & Security unit, General Atomics Aeronautical Systems en General Dynamics Land Systems – voor wapenverkopen aan Taiwan.

Senator Marsha Blackburn (R-Tenn.) ging ook naar X om Lai en Hsiao Bi-Khim, de nieuwe vicepresident van Taiwan, te feliciteren. Mevrouw Hsiao was tijdens de regering Tsai de hoogste vertegenwoordiger van Taiwan in de Verenigde Staten.

“Te midden van de voortdurende dreigingen van communistisch China moeten we Taiwan als vrije en onafhankelijke natie blijven steunen,” schreef mevrouw Blackburn.

Gepubliceerd door The Epoch Times (20 mei 2024): Taiwan’s New President Sworn In, Calls on Chinese Regime to Stop Intimidation

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.