Sunday, 03 Mar 2024
Tesla CEO Elon Musk spreekt op een gaming conventie in Los Angeles, Californië, op 13 juni 2019. (Mike Blake/Reuters)

Nieuwe ‘Twitter Files’ onthullen de onderdrukking van informatie over COVID van artsen en experts

Twitter leek toe te geven aan de druk van federale ambtenaren om de inhoud rond COVID-19 te matigen, inclusief het blokkeren van een post van een voormalige Harvard-wetenschapper die kritische feedback gaf tegen COVID-19-vaccins in 2021, volgens de laatste aflevering van de door Elon Musk gesteunde “Twitter Files” die in de ochtend van 26 december werden gepubliceerd.

Interne e-mails, gepubliceerd door journalist David Zweig, tonen aan dat er “talloze gevallen” waren van Twitter-berichten die werden weggehaald of bestempeld als “misleidend” omdat ze afweken van de richtlijnen van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) of “gevestigde opvattingen” rond COVID-19 of vaccins.

In één geval, volgens interne e-mails, markeerde een Twitter moderator een bericht van voormalig Harvard School of Medicine professor Martin Kulldorff, omdat het in strijd was met het COVID-19-misinformatiebeleid van het socialemediabedrijf en beweerde dat hij “valse informatie” plaatste. Twitter ondernam actie door zijn bericht als “misleidend” te bestempelen en alle likes en reacties uit te schakelen, waardoor het bericht niet verder gedeeld kon worden.

De in Rhode Island gevestigde arts Andrew Bostom was ook het doelwit van Twitter voor permanente schorsing nadat hij verschillende klachten had ontvangen voor het schenden van de servicevoorwaarden van het socialemediabedrijf rond COVID-19. Uit een screenshot van de interne logbestanden van het bedrijf bleek dat slechts één van de vijf schendingen geldig was; een interne audit werd pas uitgevoerd nadat Bostoms advocaat contact had opgenomen met Twitter.

“Eén tweet van Bostom, die nog steeds in overtreding bleek te zijn, citeerde gegevens die legitiem waren, maar ongemakkelijk voor het verhaal van de volksgezondheidsinstelling over de risico’s van griep versus COVID bij kinderen,” schreef Zweig. “Dat deze tweet niet alleen werd gemarkeerd door een bot, maar dat de schending ervan handmatig werd bevestigd door een medewerker is veelzeggend voor zowel de algoritmische als menselijke vooringenomenheid in het spel. Bostoms account werd maandenlang geschorst en werd uiteindelijk op eerste kerstdag hersteld.

“De regering van de Verenigde Staten zette Twitter en andere socialemediaplatforms onder druk om bepaalde inhoud te verheffen en andere inhoud over COVID-19 te onderdrukken.”

Zweig merkte ook op dat toen de huidige regering het in 2021 overnam, “een van hun eerste vergaderingsverzoeken met leidinggevenden van Twitter ging over COVID.” De focus lag namelijk op “anti-vaxxer-accounts”, zo blijkt uit interne e-mails.

(L-R) Martin Kulldorff, hoogleraar geneeskunde aan de Harvard Medical School, Sunetra Gupta, hoogleraar theoretische epidemiologie aan de University of Oxford, en Jay Bhattacharya, hoogleraar geneeskunde aan de Stanford University, op het American Institute for Economic Research in Massachusetts op 3 oktober 2020. (Met dank aan het ‘American Institute for Economic Research’)

Maar volgens de laatste reeks dossiers werkte Twitter niet volledig mee met de eisen van de administratie van Biden.

“Een uitgebreid onderzoek van interne communicatie bij het bedrijf toonde aan dat werknemers vaak tot in detail discussiëren over moderatiezaken, en met meer zorg dan de regering toonde ten aanzien van vrije meningsuiting,” schreef Zweig.

Een samenvatting van vergaderingen die werd verstrekt door het hoofd van het openbare beleid van Twitter, Lauren Culbertson, toonde aan dat sommige functionarissen van het Witte Huis “erg boos” waren dat Twitter niet genoeg accounts uit het platform haalde en het bedrijf waarschuwde om meer te doen.

“Maar Twitter onderdrukte standpunten—veel van artsen en wetenschappelijke experts—die in strijd waren met de officiële standpunten van het Witte Huis,” schreef de journalist, hoewel hij geen bewijs gaf. “Als gevolg daarvan verdwenen legitieme bevindingen en vragen die het publieke debat zouden hebben uitgebreid.”

Trump berichten

Veel van de berichten van toenmalig president Donald Trump in het pandemie-tijdperk op Twitter waren ondertussen onderwerp van een aantal interne debatten en ruzies, volgens de rapportage van Zweig.

In één e-mail vroeg toenmalig algemeen adviseur van Twitter, James Baker—die eerder betrokken was bij het beruchte Crossfire Hurricane onderzoek toen hij voor de FBI werkte—aan voormalig hoofd beveiliging en veiligheid van Twitter, Yoel Roth, waarom berichten van Trump met de woorden “wees niet bang voor COVID” in oktober 2020 niet werd gemarkeerd of verwijderd. Roth antwoordde dat het verstrekken van een “optimistische verklaring” over het virus geen desinformatie was.

“Kortom, deze tweet is een brede optimistische verklaring [die] mensen [niet] oproept om iets schadelijks te doen, noch adviseert het tegen het nemen van voorzorgsmaatregelen of het volgen van maskerrichtlijnen (of andere richtlijnen),” zei Roth, volgens de onlangs gepubliceerde e-mail. Baker werd eerder deze maand door Musk bij Twitter “ontslagen” nadat was onthuld dat hij in het geheim de interne bestanden van Twitter doorlichtte voordat ze door Musk naar Zweig en andere journalisten werden gestuurd voor publicatie.

Eerdere onthullingen

Sinds begin december kregen verschillende andere onafhankelijke journalisten interne communicatie onder het vorige management van Twitter overhandigd door Musk, die het bedrijf in oktober voor 44 miljard dollar overnam. Ze lieten zien hoe het bedrijf bepaalde personen op geheime zwarte lijsten plaatste, interne debatten over hoe om te gaan met het account van Trump voordat het in januari 2021 werd opgeschort, en hoe sommige FBI-functionarissen bepaalde accounts via achterkanalen aan Twitter-medewerkers hadden gemarkeerd.

Op een bepaald moment in oktober 2020 voerden de FBI en andere inlichtingendiensten een “georganiseerde inspanning” uit, gericht op hooggeplaatste Twitter-managers om informatie afkomstig van de laptop van Hunter Biden in diskrediet te brengen voor en na de publicatie ervan.

In reactie daarop zei de FBI in een verklaring aan Fox News dat de laatste rapporten aantonen dat er geen sprake was van ambtsmisdrijven door ambtenaren van het bureau. “De FBI verstrekt kritieke informatie aan de particuliere sector in een poging om hen in staat te stellen zichzelf en hun klanten te beschermen”, aldus de verklaring.

“De mannen en vrouwen van de FBI werken elke dag om het Amerikaanse publiek te beschermen,” verklaarde de FBI. “Het is jammer dat samenzweringstheoretici en anderen het Amerikaanse publiek verkeerde informatie geven met als enige doel te proberen het agentschap in diskrediet te brengen.”

Gepubliceerd door The Epoch Times ( 26 december 2022): New ‘Twitter Files’ Show Company Suppressed COVID Information From Doctors and Experts

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.