Sunday, 19 May 2024
Werknemers naast een kooi met muizen in het P4 laboratorium in Wuhan, de hoofdstad van de Chinese provincie Hubei, op 23 februari 2017. (Johannes Eisele/AFP via Getty Images)

NIH-arts signaleerde al in 2017 veiligheidsproblemen in Wuhan Virus Lab

In 2017 signaleerde een NIH-arts veiligheidsproblemen in het lab in Wuhan die gekoppeld waren aan de COVID-19 laboratoriumlektheorie, wat suggereert dat NIH eerder op de hoogte was van problemen daar.

Een arts die in 2017 voor de Amerikaanse overheid werkte, bezocht de in China gevestigde faciliteit voor virusonderzoek die mogelijk de ziekteverwekker heeft gelekt die COVID-19 veroorzaakt, en luidde eerder dan voorheen gemeld de noodklok over veiligheidsproblemen in het lab, volgens documenten die door The Epoch Times zijn verkregen.

Dr. Ping Chen, die voor het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) werkte, bezocht het Wuhan Institute of Virology (WIV) in oktober 2017 en stelde na haar bezoek een rapport op voor haar superieuren.

Hoewel een versie van haar rapport, verkregen via een Freedom of Information Act (FOIA) verzoek, volledig was bewerkt, kregen Sen. Ron Johnson (R-Wis.) en zijn team de gelegenheid om het rapport, waarin een aantal bewerkingen waren verwijderd, achter gesloten deuren te bekijken.

“Door met de technicus te praten werd het me duidelijk dat er zeker behoefte is aan trainingsondersteuning” in het lab in Wuhan,
schreef Dr. Chen in het rapport, waarvan delen werden bijgevoegd bij een brief die de heer Johnson op 21 september stuurde naar de secretaris van het ministerie van Volksgezondheid en Human Services (HHS), Xavier Becerra.

De brief, die werd verkregen door The Epoch Times, bevat fragmenten van het rapport van Dr. Chen en suggereert dat HHS en de Amerikaanse National Institutes of Health (NIH) al in oktober 2017 op de hoogte waren van veiligheidsproblemen in de faciliteit in Wuhan.

Het P4-laboratorium op de campus van het Wuhan Institute of Virology in Wuhan, provincie Hubei, China, op 13 mei 2020. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

Eerdere berichtgeving op basis van twee telegrammen van het ministerie van Buitenlandse Zaken en correspondentiegegevens die zijn verkregen door Judicial Watch, geven aan dat NIH in 2018 op de hoogte werd gesteld van veiligheidsproblemen in het lab in Wuhan, het jaar na het rapport van Dr. Chen.

Video: Klokkenluider beweert dat de CIA een vals oorsprongsverhaal heeft gemaakt over COVID | Truth Over News

“Ik denk dat het instituut alle hulp en technische ondersteuning van NIAID zou verwelkomen,” schreef Dr. Chen in haar rapport van 2017.

De heer Johnson schreef in zijn brief aan de heer Becerra dat het rapport van Dr. Chen uit 2017 gedeeltelijk als basis diende voor een telegram van het ministerie van Buitenlandse Zaken van 19 januari 2018, waarin zorgen werden geuit over de veiligheid van het viruslab in Wuhan.

Er zijn aanwijzingen dat SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt, uit de Wuhan faciliteit is gelekt voordat het zich over de wereld verspreidde. Volgens de zogenaamde laboratoriumlektheorie ontsnapte de dodelijke ziekteverwekker die de pandemie veroorzaakte uit de Chinese faciliteit, waar riskant ‘gain-of-function’ onderzoek werd gedaan naar coronavirussen van vleermuizen dat gedeeltelijk werd gefinancierd door Amerikaanse belastingbetalers.

Eisen

De heer Johnson eiste dat de HHS een versie van het rapport van Dr. Chen uit 2017 zou verstrekken met minder bewerkingen om de inhoud nauwkeuriger te kunnen onderzoeken en te bepalen in hoeverre het overeenkomt met de telegram.

“In het openbare FOIA-document heeft HHS het hele rapport van Dr. Chen bewerkt met de bewering dat het privacy- en overleginformatie bevat,” schreef dhr. Johnson.

“Het lijkt duidelijk dat de enige reden dat HHS deze informatie redigeerde was om de inhoud van het rapport te verbergen voor het Amerikaanse volk. Misschien wilde HHS niet dat het publiek volledig zou begrijpen dat NIH- en NIAID-functionarissen al in 2017 op de hoogte waren van veiligheidsproblemen bij het WIV,” voegde hij eraan toe.

De heer Johnson beschuldigde ook NIH en HHS van het tegenwerken van zijn onderzoek.

“HHS en NIH blijven mijn inspanningen om toezicht te houden tegenwerken”, schreef hij. “Het is onaanvaardbaar dat HHS en NIH het rapport van Dr. Chen in hun bezit hadden en alleen een iets minder bewerkte versie aan mijn medewerkers gaven om achter gesloten deuren te bekijken.”

Hij eiste dat de HHS ongewijzigde kopieën zou verstrekken van het rapport van Dr. Chen en van alle documenten en communicatie met betrekking tot het rapport en het lab in Wuhan.

Johnson vroeg Dr. Chen ook om voor een congrespanel te verschijnen en te getuigen.

Hij stelde 5 oktober als deadline voor HHS om aan zijn verzoek te voldoen.

Ambtenaren van de HHS reageerden niet direct op een verzoek van The Epoch Times om commentaar.

De Chinese viroloog Shi Zhengli is te zien in het P4-laboratorium in Wuhan, China, op 23 februari 2017. (Johannes Eisele/AFP via Getty Images)

‘Overwegend bewijs’ voor lek laboratorium

In augustus 2021 werd in een rapport van Republikeinse wetgevers een “overwicht aan bewijs” gevonden dat het virus dat de COVID-19 pandemie veroorzaakte uit het Wuhan lab is gelekt.

Chinese ambtenaren hebben de bewering over het lek in het lab ontkend en houden vol dat het virus een natuurlijke sprong maakte van dieren naar mensen.

Rep. Michael McCaul (R-Texas) zei in een getuigenis voor de Coronavirus Select Subcommittee Republikeinen dat het bewijs wijst op een laboratoriumlek als de waarschijnlijke oorsprong van het virus. Hij zei dat “het tijd is om de natte markt volledig te verwerpen als de bron van de uitbraak” en dat “het overwicht van het bewijs dat het uit het lab kwam zeer overtuigend is.”

Amerikaanse inlichtingendiensten zeiden later in een rapport dat een natuurlijke oorsprong en een laboratoriumlek beide plausibele hypotheses zijn, maar dat een gebrek aan bewijs een definitieve conclusie onmogelijk maakt.

Het is een gevoel dat werd herhaald door de heer McCaul in zijn getuigenis.

“Helaas zullen we het nooit zeker weten, omdat de Chinese Communistische Partij veel moeite heeft gedaan om deze uitbraak in de doofpot te stoppen,” zei hij. “Ze hielden de artsen vast om hen het zwijgen op te leggen. Ze lieten journalisten verdwijnen. Ze vernietigden laboratoriummonsters. Ze verborgen het feit dat er duidelijk bewijs was van overdracht van mens op mens. En ze hebben geweigerd om een echt onderzoek naar de oorsprong toe te staan.”

Wuhan Lab financiering controverse

Het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling kende tussen oktober 2009 en mei 2019 in totaal 1,1 miljoen dollar toe aan het WIV, schreef het agentschap in een brief van mei 2021 (pdf) aan Rep. Guy Reschenthaler (R-Pa.).

De heer Reschenthaler beweerde dat de financiering werd gebruikt voor een studie waarbij gain-of-function onderzoek werd gebruikt om “een hybride, door de mens gemaakt virus te creëren door een gepikt eiwit van een wild coronavirus in te voegen in een aan de muis aangepaste SARS-CoV ruggengraat, die menselijke luchtwegen zou kunnen infecteren.”

Het agentschap zei dat de fondsen werden doorgesluisd via EcoHealth Alliance en bedoeld waren voor het bevorderen van onderzoek naar kritieke virussen die een bedreiging zouden kunnen vormen voor mensen. Het ontkende ook beweringen dat het geld werd gebruikt voor ‘gain-of-function’-onderzoek, waarbij de dodelijkheid van virussen wordt verhoogd om ze te bestuderen.

In juni 2022 keurde de House Appropriations Committee een verbod goed op het verstrekken van verdere financiering aan het Wuhan Institute of Virology.

Meer recentelijk schrapte de NIH stilletjes het WIV van een lijst van buitenlandse faciliteiten die in aanmerking komen om Amerikaanse belastinggelden te ontvangen voor het uitvoeren van dierproeven.

Gepubliceerd door The Epoch Times (24 september 2023): NIH Doctor Flagged Wuhan Virus Lab Safety Problems as Early as 2017

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.