Wednesday, 17 Jul 2024
Arbeiders lopen langs de omheining van wat officieel bekend staat als een centrum voor beroepsvaardighedenonderwijs in Dabancheng in de regio Xinjiang, China, op 4 september 2018. (Thomas Peter/Reuters)

Onderzoek geopend naar Nike Canada vanwege beschuldigingen van het gebruik van Oeigoerse dwangarbeid

Een Canadese federale waakhond zegt een onderzoek te starten naar twee bedrijven die zouden profiteren van dwangarbeid in China, waaronder kledingfabrikant Nike Canada.

Het andere bedrijf dat wordt onderzocht is Dynasty Gold. Dit maakte de Canadese Ombudsvrouw voor Verantwoord Ondernemen (CORE) op 11 juli bekend in Ottawa.

De onderzoeken komen voort uit klachten die vorig jaar zijn ingediend door een coalitie van mensenrechtenorganisaties, die beweren dat meerdere industrieën gebruik maken van dwangarbeid van de Oeigoerse Turkse moslimminderheid in de Chinese regio Xinjiang.

Ombudsvrouw Sheri Meyerhoffer zegt dat 11 andere klachten worden beoordeeld door haar kantoor en dat beslissingen over het starten van een onderzoek in de komende weken zullen worden genomen.

Bedrijven staan niet te trappelen om met haar kantoor samen te werken, aldus Meyerhoffer, en bemiddeling tussen de bij de klacht betrokken partijen is op dit moment geen optie.

De Ombudsvrouw zei dat ze “zeer bezorgd is dat bedrijven op deze manier hebben gereageerd”.

Ze zegt dat Nike Canada haar kantoor heeft verteld dat het niet langer banden onderhoudt met de leveranciers die hierbij betrokken zouden zijn en dat het bedrijf informatie heeft verstrekt over zijn zorgvuldigheidswerkwijzen.

Dynasty Gold heeft aan CORE laten weten dat het geen operationele controle heeft over de Hatu mijn in het noordwesten van Xinjiang en dat de beschuldigingen aan het licht kwamen nadat het bedrijf de regio had verlaten. In de klacht tegen het bedrijf staat dat de mijn in de buurt ligt van “detentie-” en “heropvoedingscentra”.

Nike en Dynasty Gold reageerden niet direct op een verzoek om commentaar.

Onderzoek

Meyerhoffer zei dat er geen medewerkers persoonlijk naar de regio Xinjiang zullen worden gestuurd om ter plaatse de situatie te bekijken, gezien de “bezorgdheid over de mensenrechten in de regio”. Ze zei dat de audit zal steunen op professionele onderzoekers met kennis van de regio en talen, en op open informatie.

De bevindingen van CORE zijn niet bindend en zullen alleen dienen om investeerders en regeringsdepartementen te informeren, aldus Meyerhoffer.

CORE werd in 2019 opgericht door de liberale regering en heeft als taak klachten over mensenrechtenschendingen door Canadese bedrijven in het buitenland te beoordelen.

Meyerhoffer verdedigde ook de lancering van haar eerste onderzoeken vier jaar na de oprichting van haar kantoor.

“We weten hoe belangrijk het is om zo snel mogelijk resultaten te laten zien,” zei ze. “De onderliggende realiteit is dat we het eerste bureau in zijn soort ter wereld waren, en we hadden dus geen model om te volgen.”

Ze zei dat er tijd nodig was om een toegankelijk en veilig klachtenmechanisme en een transparant en eerlijk proces op te bouwen.

Het Uyghur Rights Advocacy Project is een van de organisaties die een klacht heeft ingediend bij CORE. De uitvoerend directeur, Mehmet Tohti, is een standvastige criticus voor wat betreft de passiviteit van de federale overheid bij het stoppen van de productenstroom die gebaseerd is op dwangarbeid.

Het parlement keurde in mei wetsvoorstel S-211 goed om overheidsinstellingen en particuliere bedrijven te verplichten om jaarlijks rapporten op te stellen over de stappen die zijn genomen om te voorkomen dat dwang- en kinderarbeid in de toeleveringsketen terechtkomen. Tohti noemde de wetgeving “doen alsof je iets doet zonder niets te doen”.

Tohti verwelkomde het nieuws dat CORE de klachten in behandeling heeft genomen en een onderzoek is gestart. Hij vertelde The Epoch Times dat het een “eerste stap” is in de “goede richting”.

Tohti noemt het ook een “scherpe waarschuwing” aan Ottawa en Canadese bedrijven om “onmiddellijk actie te ondernemen om te verhinderen dat Canada een dumpplaats wordt voor producten die zijn gemaakt met behulp van Oeigoerse dwangarbeid.”

In de brief die de mensenrechtenorganisatie vorig jaar naar CORE stuurde, staat dat het “op dit moment vaststaat dat er door de CCP [Chinese Communistische Partij] gruweldaden, waaronder genocide, en mensenrechtenschendingen worden gepleegd tegen de Oeigoeren.”

Het Lagerhuis stemde in 2021 om de aanpak van de Oeigoeren als genocide te erkennen.

Gepubliceerd door The Epoch Times (11 juli 2023): Nike Canada Under Investigation for Allegations of Using Uyghur Forced Labour: Watchdog

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.