Thursday, 20 Jun 2024
De America ChangLe Association in New York op 6 oktober 2022. Een overzeese Chinese politiepost in New York, het Fuzhou Police Overseas Service Station, bevindt zich in het verenigingsgebouw. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Nog 2 geheime CCP politiebureaus ontdekt in Los Angeles en New York

Een non-profit organisatie heeft 48 nieuwe overzeese politiebureaus ontdekt die banden hebben met het Chinese communistische regime, waaronder twee voorheen onbekende faciliteiten in Los Angeles en New York City.

De nieuwe locaties behoren tot de meer dan 100 politieposten die verspreid zijn over 53 landen.

De faciliteiten zijn door de Chinese Communistische Partij (CCP) gebruikt om een illegale campagne van transnationale onderdrukking uit te voeren, aldus Safeguard Defenders, een non-profit organisatie die op 5 december een update publiceerde van haar bevindingen van een eerder onderzoek dat in oktober werd gepubliceerd.

“Het is schandalig dat de communistische Chinese regering extraterritoriale rechtshandhaving uitoefent op Amerikaans grondgebied,” vertelde republikein Nicole Malliotakis (R-N.Y.) in een e-mail aan The Epoch Times.

“Het zou een topprioriteit van minister Blinken en procureur-generaal Garland moeten zijn om deze bureaus te sluiten om onze Chinees-Amerikaanse kiezers en de soevereiniteit van onze natie te beschermen tegen buitenlandse inmenging.”

Malliotakis behoorde tot de Republikeinse wetgevers die in oktober een brief stuurden waarin ze uitleg eisten van staatssecretaris Antony Blinken en procureur-generaal Merrick Garland over het voortbestaan van de faciliteiten.

Uit het rapport Safeguard Defenders blijkt dat vier afzonderlijke politiediensten van het Chinese vasteland hebben meegewerkt aan de oprichting van de faciliteiten, waarmee het regime in 2016 is begonnen. Die in New York en Los Angeles werden opgericht in 2018 en staan onder toezicht van het Wenzhou Public Security Bureau, gelegen in het oosten van de Chinese provincie Zhejiang.

Export van onderdrukking

De faciliteiten zouden zijn opgericht om Chinese immigranten in het buitenland te helpen met taken die normaal door een consulaat zouden worden behandeld, zoals het verlengen van rijbewijzen en visa.

In toenemende mate zijn de bureaus echter in verband gebracht met het United Front Work Department (UFWD) van de CCP, een agentschap dat de belangen van het regime in het buitenland behartigt door propaganda te verspreiden, buitenlandse beïnvloedingsoperaties uit te voeren, dissidente bewegingen te onderdrukken, inlichtingen te verzamelen en de overdracht van technologie naar communistisch China te vergemakkelijken.

Met name bracht Safeguard Defenders de bureaus in verband met Operatie Fox Hunt van de CCP, een transnationaal plan om dissidenten en andere doelwitten van het regime te repatriëren naar het Chinese vasteland voor communistische vervolging.

De FBI waarschuwde in 2020 dat Fox Hunt een grootschalig transnationaal repressieplan was, gericht op het dwingen van Chinese dissidenten te repatriëren door pesterijen, bedreigingen, intimidatie en regelrecht geweld. In veel van deze scenario’s probeerde het regime in te spelen op raciale en culturele loyaliteit aan China, waardoor het de Chinese diaspora tegen zichzelf wapende, door in het buitenland wonende Chinezen aan te sporen elkaar te verraden.

Tijdens een hoorzitting in november zei FBI directeur Christopher Wray dat de bureaus een schending waren van de Amerikaanse soevereiniteit en dat er een onderzoek liep.

“Ik moet oppassen met wat ik zeg over ons specifieke onderzoekswerk, maar voor mij is het stuitend om te denken dat de Chinese politie zou proberen een winkel op te zetten, laten we zeggen in New York, zonder goede coördinatie,” zei Wray.

“Het schendt de soevereiniteit en omzeilt standaard gerechtelijke en rechtshandhaving samenwerking processen.”

Wray gaf niet direct commentaar op de legaliteit van dergelijke faciliteiten, maar noemde ze onderdeel van de CCP-campagne van internationale onderdrukking. De Verenigde Staten en 13 andere landen hebben onderzoeken ingesteld naar de faciliteiten, en het ministerie van Justitie heeft talrijke aanklachten ingediend tegen degenen die in de Verenigde Staten zouden werken als niet-geregistreerde agenten van de CCP.

Een brede campagne

Ondertussen heeft het nieuwe Safeguard Defenders rapport ontdekt dat een faciliteit in Parijs direct betrokken was bij minstens één illegale campagne om iemand te dwingen terug te keren naar China, en waarschijnlijk 80 andere heeft bijgestaan. Om een indruk te geven van de omvang van de inspanningen, vermeldde het rapport dat het Qintian Public Security Bureau in de provincie Zhejiang beweerde 135 overzeese Chinese diaspora te hebben ingehuurd om te helpen bij zijn missie.

De groep beweert ook dat de Chinese politie meer dan 230.000 Chinese “voortvluchtigen” “vrijwillig” naar het Chinese vasteland heeft doen terugkeren. In veel gevallen werd dit gedaan door te dreigen met het straffen van familieleden van de beschuldigden die nog in China wonen.

Wray legde uit dat Chinese communistische agenten, die zowel persoonlijk als via in Amerika ingehuurde gevolmachtigden optraden, zich systematisch bezighielden met “het lastigvallen, stalken, observeren en chanteren van mensen die ze gewoon niet mogen of die het niet eens zijn met het regime van Xi.”

“We hebben genoeg situaties gezien waar de Chinese regering, onder het mom van corruptiebestrijding, dat in wezen gebruikte als een middel om toezicht te houden. Er zijn situaties geweest waar ze afluisterapparatuur in auto’s van Amerikanen hebben geplaatst,” zei Wray.

“Het is een echt probleem en iets waar we ook met onze buitenlandse partners over praten, omdat we niet het enige land zijn waar dit is gebeurd.”

Tijdens een persbriefing op 6 december zei de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, dat de regering-Biden op de hoogte is van de bureaus en bezig is een oplossing te vinden voor de gevolgen van de fasciliteiten, zowel in de Verenigde Staten als daarbuiten.

“Nou, we zijn ons bewust van deze rapporten,” zei Price.

“Omdat dit niet niet alleen een fenomeen is in de Verenigde Staten, maar iets waar we over de hele wereld kennis van hebben genomen, blijven we bezorgd over de transnationale onderdrukking van de PRC. Wij nemen deze kwestie zeer serieus,” voegde hij eraan toe, waarbij hij het acroniem gebruikte voor de officiële naam van het regime, de Volksrepubliek China.

Tevens zei Price dat het niet verwonderlijk is dat de CCP dergelijke faciliteiten gebruikt als middel om haar macht over de Chinese diaspora uit te breiden, en dat dergelijke manoeuvres in lijn zijn met andere illegale activiteiten van het regime over de hele wereld.

“Het rapport beschrijft een deel van de transnationale onderdrukkingsinspanningen van de VRC waarbij VRC ambtenaren buiten hun grenzen individuen over de hele wereld intimideren, controleren en bedreigen, inclusief in de Verenigde Staten, om diegenen die kritiek op de regering hebben tot zwijgen te brengen,” zei Price.

“Het is belangrijk om op te merken dat, ook al verwijst u naar deze zogenaamde onofficiële politiebureaus, de onderliggende problemen die in deze rapporten naar voren komen helemaal niet nieuw zijn.”

Het ministerie van Justitie heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (7 december 2022): 2 More Secret CCP Police Stations Discovered in LA, New York: Report

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.