Sunday, 19 May 2024
Perssecretaris van het Pentagon brigadegeneraal Pat Ryder spreekt tijdens een nieuwsbriefing in het Pentagon in Arlington, Virginia, op 3 februari 2023. (Alex Wong/Getty Images)

Nog een Chinese spionageballon vliegt over Latijns-Amerika, zegt het Pentagon.

Een tweede Chinese spionageballon doorkruist momenteel Latijns-Amerika, bevestigde het Pentagon laat op 3 februari te midden van een toenemende bezorgdheid over een Chinese bewakingsballon die oostwaarts over het vasteland van de Verenigde Staten zweeft.

“We zien meldingen van een ballon die door Latijns-Amerika vliegt. We denken nu dat het weer een Chinese bewakingsballon is,” zei perssecretaris van het Pentagon, Brig.Gen. Patrick Ryder, in een verklaring aan de media.

Het commentaar kwam uren nadat Ryder tijdens een briefing met verslaggevers werd ondervraagd over een verklaring van het Canadese ministerie van Defensie van vrijdag dat zij een “mogelijk tweede incident” in de gaten hielden, en of de Verenigde Staten hetzelfde doen. Ryder verwees de vraag terug naar de Canadese autoriteiten.

De eerste Chinese ballon, die door militaire functionarissen werd omschreven als een “bewakingsballon op grote hoogte”, verscheen eerder deze week boven de staat Montana, waar een van de drie nucleaire raketsilovelden van het land staat.

Een Chinese ballon op grote hoogte zweeft over Billings, Montana, op 1 februari 2023. (Larry Mayer/The Billings Gazette via AP)

Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft vrijdag een reis naar Peking, die het meest prominente bezoek van de VS aan China zou zijn geweest, uitgesteld. Hij noemde de ballon “onverantwoordelijk” en “een duidelijke schending van de Amerikaanse soevereiniteit en het internationaal recht”.

“Het besluit van China om deze actie te ondernemen aan de vooravond van mijn geplande bezoek is schadelijk voor de inhoudelijke discussies die we bereid waren te voeren”, zei hij tegen verslaggevers.

Het ministerie van Defensie wilde vrijdag de exacte locatie van de ballon, de grootte en andere details niet bevestigen, behalve dat de ballon manoeuvreerbaar is, op enig moment van koers is veranderd en dat hij momenteel op 60.000 voet oostwaarts over het land vliegt.

President Joe Biden werd dinsdag voor het eerst ingelicht over de zaak, zei Karine Jean-Pierre, de perschef van het Witte Huis, op 3 februari, en kreeg de “sterke aanbeveling” van militaire leiders om de ballon niet neer te schieten vanwege het risico dat vallende brokstukken burgers zouden kunnen verwonden.

Een hoge defensiefunctionaris zei dat de VS niet nader omschreven maatregelen tegen de ballon heeft genomen, en voegde eraan toe dat het apparaat volgens de beoordeling “vanuit het oogpunt van inlichtingenverzameling een beperkte toegevoegde waarde had boven wat [China] met andere middelen kan doen”.

Het Chinese regime heeft beweerd dat de ballon boven de Verenigde Staten een civiele meteorologische ballon uit China is die uit koers is geraakt, antwoordde Ryder: “We weten dat het een bewakingsballon is.”

Rapporten Costa Rica

Ryder gaf niet aan boven welk land de ballon momenteel zweeft, maar lokale rapporten hebben melding gemaakt van waarnemingen van een witte ballon van mysterieuze oorsprong boven Costa Rica, waarvan de burgerluchtvaartautoriteiten van het land zeiden dat ze geen vliegvergunning hebben.

“Mijn grote zorg bij de Chinese ballonvlucht is of dit een test is om te zien hoe snel we reageren en wat we doen,” vertelde Art Thompson, CEO van het in Californië gevestigde bedrijf Sage Cheshire Aerospace, dat diensten levert voor het oplaten van stratosferische ballonnen en onderzoek, aan The Epoch Times.

De twee ballonnen lijken te zijn opgelaten vanaf verschillende locaties, zei hij. De foto’s die Thomson onderzocht van de twee ballonnen, boven de Verenigde Staten en Costa Rica, laten zien dat ze erg op elkaar lijken.

“Als ik naar het traject kijk, is de vraag waarvandaan ze gelanceerd zijn. En hij zou gelanceerd kunnen zijn vanaf het vasteland van China, en dan gewoon zijn overgedreven en een beetje schommelen tijdens de vlucht,” zei hij.

Thompson heeft ervoor gepleit dat de Verenigde Staten de ballon die momenteel over het land oostwaarts beweegt, neer te schieten met laserwapens. Hij gelooft dat de Amerikaanse autoriteiten nog enkele dagen hebben om actie te ondernemen voordat de ballon internationale wateren bereikt, maar de ballon boven Costa Rica zou een veel kortere tijdspanne hebben.

“Hij zal vrij snel buiten bereik zijn, want in Costa Rica zijn ze vrij snel in de Golf,” zei hij.

“De Chinezen testen ons zeker en bereiden zich op iets voor.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (4 februari 2023): Another Chinese Spy Balloon Traveling Over Latin America, Pentagon Says

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.