Wednesday, 12 Jun 2024
Ticonderoga-class geleide-raketkruiser USS Antietam (CG 54), ingezet in het operatiegebied van de 7e Amerikaanse vloot, voert onderweg operaties uit in de zeestraat van Taiwan op 28 augustus 2022. (U.S. Navy/Handout via Reuters)

Nog maar vijf jaar om oorlog met Peking te voorkomen: Voormalig Australisch premier

Voormalige Australische premier waarschuwt dat VS en Australië een heldere kijk op China moeten hebben

Peking zal binnen vijf jaar in oorlog zijn met de Verenigde Staten en mogelijk Australië, tenzij de Verenigde Staten en hun bondgenoten het land ervan weerhouden een aanval op Taiwan uit te voeren, aldus een voormalige Australische premier.

Volgens voormalig premier Kevin Rudd is de Chinese leider Xi Jinping vastberadener dan ooit om het door zichzelf bestuurde eiland Taiwan in te nemen. Rudd was van 2007 tot 2010 en van juni 2013 tot september 2013 premier van Australië.

“De komende vijf jaar zullen zeer bepalend zijn voor de toekomstige stabiliteit van de Indo-Pacifische regio”, zei Rudd tijdens een toespraak aan de Australian National University op 21 november.

“Als we de komende vijf jaar niet zorgvuldig navigeren, bestaat er een groot risico dat we eind jaren twintig, begin jaren dertig op de rand van een gewapend conflict terechtkomen.”

De voormalige Australische premier Kevin Rudd bij de National Press Club in Canberra, Australië, op 9 maart 2021. (AAP Image/Mick Tsikas)

Rudd zei dat het conflict tussen China en de Verenigde Staten over Taiwan een omvang zou kunnen bereiken die sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer is voorgekomen.

Generaal Mark Milley, voorzitter van de Joint Chiefs of Staff, maakte in juli duidelijk dat de Verenigde Staten verwachten dat Australië “schouder aan schouder” staat met zijn bondgenoten in geval van oorlog om Taiwan.

Rudd, die bekend staat om zijn pro-Peking houding, verwelkomde de drie uur durende ontmoeting tussen de Australische premier Anthony Albanese en Xi in de marge van de G20-top, en zei dat beide partijen de wens hadden geuit om de vrije val in de betrekkingen tussen beide landen te stoppen.

“Het zou echter dwaas zijn om te concluderen, althans vanuit Chinees perspectief, dat Xi daarom zijn streven om Taiwan terug te veroveren in de ijskast heeft gezet,” zei hij.

“Niets is minder waar. In feite is zijn taal over Taiwan in de officiële lezing van de Bali-top aantoonbaar harder dan voorheen.”

De Australische premier Anthony Albanese ontmoet de Chinese president Xi Jinping in een bilaterale ontmoeting tijdens de G20-top van 2022 in Nusa Dua, Bali, Indonesië, op 15 november 2022. (AAP Image/Mick Tsikas)

De voorzitter en CEO van de Asia Society, Rudd, zei dat hij geloofde dat Xi eind jaren 2020 of 2030 tegen Taiwan zou kunnen optreden.

Dit betekent dat Australië de mogelijkheid van een militair conflict met China “helder voor ogen” moet houden, zelfs als het de betrekkingen op korte termijn wil verbeteren.

“De enige manier om een conflict op middellange tot lange termijn af te wenden is een doeltreffende afschrikking door de VS, de geallieerden en Taiwan: militair, technologisch, financieel, economisch en natuurlijk ook op het gebied van het buitenlands beleid en de politiek,” zei hij.

Beheerste strategische concurrentie om oorlog te vermijden

De voormalige premier zei dat het militaire machtsevenwicht aan de overkant van de Straat van Taiwan al enige tijd aan het verschuiven is ten gunste van Peking.

Het is duidelijk dat beide partijen verwikkeld zijn in een strategische wedloop om te bepalen welk land tegen het midden van de eeuw de belangrijkste regionale en wereldmacht zal zijn”, aldus Rudd.

Hij vervolgde dat het grootste risico op korte tot middellange termijn een “oorlog per ongeluk” tussen de Verenigde Staten en China zal zijn, en beschreef dit als een “reëel en aanwezig gevaar”.

De beste manier voor grootmachten om een oorlog per ongeluk te voorkomen is een beleid van ” beheerste strategische concurrentie “, zei hij. Hiervoor zouden de VS en China het eens moeten worden over een “strategische rode lijn”, die bij overschrijding tot een militaire escalatie zou kunnen leiden.

De vastgehouden Australische journalist Cheng Lei is te zien op een televisietoestel in Peking, China, op deze foto van ongedateerde video. (Australia Global Alumni-Australisch ministerie van Buitenlandse Zaken en Handel/Handout via Reuters)

Nu Australië volgende maand 50 jaar diplomatieke betrekkingen met China viert, zou het volgens Rudd beter zijn als Peking de handelsbeperkingen op Australische goederen ter waarde van 20 miljard Australische dollar (13 miljard euro) zou opheffen en de vastgehouden Australische journalist Cheng Lei zou vrijlaten.

“Dat zou de weg vrijmaken voor de hervatting van een normale diplomatieke dialoog over alle belangrijke kwesties waarmee de bilaterale relatie momenteel wordt geconfronteerd”, zei hij.

Gepubliceerd door The Epoch Times (23 november 2022): Only Five Years Left to Prevent War With Beijing: Former Australian PM

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.