Thursday, 20 Jun 2024
Mensen kijken op een treinstation in Seoel op 18 november 2022 naar een nieuwsuitzending met beelden van een Noord-Koreaanse raketproef. (Anthony Wallace/AFP via Getty Images)

Noord-Korea vuurt vermoedelijke intercontinentale ballistische raket af na dreigement over ”hardere” militaire acties

Noord-Korea heeft vrijdag volgens Zuid-Koreaanse en Japanse functionarissen een intercontinentale ballistische raket (ICBM) afgevuurd, slechts een dag nadat het een korteafstandsraket had afgevuurd en had gewaarschuwd voor “hardere” militaire acties tegenover de Verenigde Staten.

De Zuid-Koreaanse ‘Joint Chiefs of Staff’ zei vrijdag in een verklaring dat het vrijdagochtend voor de oostkust van Noord-Korea een ballistische raketlancering had waargenomen en dat het waarschijnlijk om een ICBM ging.

Het Japanse ministerie van Defensie zei vrijdag in een verklaring dat Noord-Korea rond 10.14 uur vanaf de westkust een ICBM had afgevuurd die in oostelijke richting vloog. Ondertussen zei de Japanse kustwacht dat de raket waarschijnlijk in zee is geland, ongeveer 210 kilometer ten westen van Hokkaido.

Geschikt om een kernkop te dragen

ICBM’s zijn de langeafstandswapens van Noord-Korea en zijn ontworpen om een kernkop te vervoeren tot in elke locatie op het vasteland van de Verenigde Staten.  Ze hebben een minimumbereik van ongeveer 5.500 kilometer (3.400 mijl) en sommige kunnen 10.000 kilometer of meer afleggen.

De lancering komt een dag nadat Pyongyang voor zijn oostkust een ballistische raket voor de korte afstand afvuurde, de eerste raketlancering in iets meer dan een week. Het kwam ook enkele uren nadat Noord-Korea dreigde met “hardere” militaire acties tegen de Verenigde Staten indien Washington ervoor kiest om vast te houden aan zijn beloftes om zijn bondgenoten in de regio te helpen verdedigen.

Het officiële dreigement kwam nadat de Amerikaanse president Joe Biden, de Japanse premier Fumio Kishida en de Zuid-Koreaanse leider Yoon Suk-yeol elkaar op 13 november in Cambodja hadden ontmoet, waar zij de recente raketproeven van Noord-Korea scherp veroordeelden en overeenkwamen samen te werken om de afweer te versterken.

Biden, tijdens een aparte ontmoeting met Kishida op dezelfde dag, “bevestigde opnieuw de uitgebreide overeenkomst van de VS om [Zuid-Korea] te verdedigen met behulp van het volledige scala aan Amerikaanse verdedigingscapaciteiten, waaronder nucleaire, conventionele en raketverdedigingscapaciteiten en benadrukte de verbintenis van de VS om aanvullende stappen te zetten om deze verdediging verder te versterken in het licht van de nucleaire dreigingen van [Noord-Korea],” aldus een verklaring van het Witte Huis.

De Amerikaanse president Joe Biden (C) ontmoet de Japanse premier Fumio Kishida (R) en de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol (L) aan de zijlijn van de East Asia Summit tijdens de 40e en 41e top van de Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) in Phnom Penh op 13 november 2022. (Saul Loeb/AFP via Getty Images)

Noord-Korea beweert dat een Amerikaanse militaire aanwezigheid in de regio een bewijs is van de vijandigheid van de Verenigde Staten tegenover het land. Pyongyang heeft ook gezegd dat zijn recente reeks wapenlanceringen een reactie zijn op de zogenaamde provocerende militaire oefeningen tussen de Verenigde Staten en Zuid-Korea.

Noord-Korea heeft dit jaar een recordaantal proeven met ballistische raketten uitgevoerd, waaronder raketten voor de korte afstand, evenals ICBM’s. Het land heeft in maart ICBM’s op maximale reikwijdte getest, de eerste ICBM-test sinds 2017.

De Verenigde Staten en hun bondgenoten hebben de vrees geuit dat Noord-Korea voor het eerst sinds 2017 weer nucleaire wapens gaat testen.

Yoon merkte onlangs op dat Noord-Korea alle technische voorbereidingen heeft getroffen voor een ondergrondse ontploffing op zijn testlocatie Punggye-ri, die sinds 2018 officieel is stilgelegd. Noord-Korea heeft daar van 2006 tot 2017 zes kernproeven gehouden.

Noord-Korea heeft een nucleaire testlocatie in Punggye-ri, een stad in het noordoosten. Het Kim-regime sloopte de site in mei 2018 om aan te geven dat het een einde wil maken aan de kernproeven. Maar Zuid-Koreaanse en Amerikaanse inlichtingendiensten meldden eerder dit jaar dat er bouwwerkzaamheden op de site waren gesignaleerd.

De door de Verenigde Staten geleide besprekingen om Noord-Korea zover te krijgen dat het verder gaat met denuclearisatie, inclusief het inleveren van zijn kernwapens en ballistische raketarsenaal, zijn sinds februari 2019 vastgelopen. Destijds konden de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en toenmalig president Donald Trump geen overeenstemming bereiken over geschillen over door de VS geleide internationale sancties tegen Pyongyang.

Reuters en The Associated Press hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (17 november 2022): North Korea Fires Suspected ICBM After Threatening ‘Fiercer’ Military Action

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.