Thursday, 20 Jun 2024
Mensen kijken naar een televisienieuwsscherm met een foto van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un die getuige is van de recente testafvuring van een Hwasong-17 intercontinentale ballistische raket (ICBM), op een treinstation in Seoul op 17 maart 2023. (Jung Yeon-je/AFP via Getty Images)

Noord-Korea zegt onderwaterdrone te hebben getest die ‘radioactieve tsunami’ kan veroorzaken

Noord-Korea heeft een onderwater aanvalsdrone getest die in staat is een “radioactieve tsunami van superformaat” te genereren die vijandelijke marine strijdkrachten en havens zou kunnen vernietigen, aldus de officiële spreekbuis van het regime op vrijdag.

De Centrale Militaire Commissie van het regime gaf het bevel tot de oefeningen van 21 tot 23 maart, meldde het door de staat gerunde Koreaanse Centrale Nieuws Agentschap (KCNA).

KCNA zei dat de drone op dinsdag werd ingezet voor de kust van Riwon County in de provincie South Hamgyong en op donderdag het doel bereikte in de wateren voor Hongwon Bay, die als een nagebouwde vijandelijke haven zijn ingesteld.

Volgens het rapport voer de drone met nucleair vermogen gedurende 59 uur en 12 minuten onder water op een diepte van 80 tot 150 meter (262 tot 492 voet) in de Oostzee van Korea alvorens donderdag onder water te ontploffen.

KCNA zei op het 8e Congres van de regerende Arbeiderspartij in 2021 dat het geheime wapen de naam “onbemand onderwater nucleair aanvalsvaartuig Haeil” kreeg, en dat het de afgelopen twee jaar meer dan 50 testen heeft ondergaan.

“De drone is ontworpen om heimelijk te infiltreren in operationele wateren en via een onderwaterexplosie een radioactieve tsunami van superformaat te maken om marine strijdkrachten en belangrijke operationele havens van de vijand te vernietigen,” aldus het verslag.

“Deze nucleaire onderwater aanvalsdrone kan bij elke kust en haven worden ingezet of door een oppervlakteschip worden gesleept voor operatie,” aldus het agentschap.

Strategische kruisraket lanceringen

Noord-Korea heeft volgens KCNA op 22 maart ook vier strategische kruisraketten getest met een testkop die een kernkop simuleert.

De raketten werden gelanceerd vanuit de provincie South Hamgyong en vlogen 1.500 km tot 1.800 km (932 tot 1.118 mijl) gedurende respectievelijk 7.557 tot 7.567 seconden en 9.118 tot 9.129 seconden, aldus de verklaring.

Een intercontinentale ballistische raket (ICBM) wordt gelanceerd in deze ongedateerde foto, vrijgegeven op 19 november 2022 door het Koreaanse Centrale Nieuws Agentschap (KCNA) van Noord-Korea. (KCNA via Reuters).

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft gezworen de Verenigde Staten en Zuid-Korea te doen beseffen dat zij meer zullen verliezen dan ze winnen en een grotere bedreiging zullen ondervinden door hun uitbreiding van oorlogsoefeningen in de regio, meldde KCNA.

Zuid-Korea ontdekte rond 10.15 uur (plaatselijke tijd) de meervoudige raketlanceringen van Noord-Korea, maar ging daar niet op in.

De lancering van de kruisraketten kwam slechts drie dagen nadat Noord-Korea een ballistische raket voor de korte afstand had afgevuurd die buiten de exclusieve economische zone van Japan was geland.

Zuid-Korea en de Verenigde Staten hebben op 19 maart luchtoefeningen gehouden boven het Koreaanse schiereiland, met Zuid-Koreaanse F-35A stealthjagers en Amerikaanse B-1B strategische bommenwerpers.

De twee bondgenoten voltooiden donderdag hun 11-daagse oefening Freedom Shield, met live-oefeningen en constructieve simulaties gericht op de agressie van Noord-Korea.

Amerikaanse soldaten van de 2e Infantry Division Stryker Battalion bereiden zich voor op een Warrior Shield live vuuroefening op een militair trainingsveld in Pocheon op 22 maart 2023, als onderdeel van de gezamenlijke militaire oefening Freedom Shield. (Jung Yeon-je/AFP via Getty Images)

De Verenigde Staten en Zuid-Korea hebben gezegd dat hun gezamenlijke militaire oefeningen defensief van aard zijn, maar Noord-Korea beschouwt ze als “een oefening voor een invasie”.

Lancering Hwasong-17 ICBM

Op 16 maart lanceerde Noord-Korea zijn grootste Hwasong-17 intercontinentale ballistische raket (ICBM) als vergelding voor de Freedom Shield-oefeningen.

De ICBM werd gelanceerd enkele uren voordat de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol naar Japan vloog voor een topconferentie, waar werd gesproken over manieren om het nucleair bewapende Noorden tegen te gaan.

De Noord-Koreaanse staatsmedia lieten zien hoe Kim met zijn dochter naar de ICBM-lancering keek, blijkbaar gemaakt door een camera op de raket.

Volgens KCNA werd de raket gelanceerd vanaf het vliegveld van Pyongyang en bereikte hij een maximale hoogte van 6.045 kilometer (3.756 mijl), en vloog hij gedurende 69 minuten een afstand van 1.000 kilometer (621 mijl) alvorens in open zee te vallen.

De Hwasong-17 staat bekend als de grootste ICBM van Noord-Korea en heeft naar schatting een bereik van meer dan 13.000 kilometer (8.078 mijl), waardoor hij elke locatie op het vasteland van de Verenigde Staten kan treffen.

De Verenigde Staten zijn doorgegaan met het voeren van directe besprekingen met Noord-Korea zonder voorwaarden vooraf ten gunste van een diplomatieke oplossing, maar Noord-Korea heeft deze inspanningen afgewezen.

Reuters heeft bijgedragen aan dit verslag.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (24 maart 2023): North Korea Says It Tested Underwater Drone Capable of Generating ‘Radioactive Tsunami’

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.