Wednesday, 12 Jun 2024
NTD-verslaggever Jason Blair bij het Moscone Center in San Francisco op 15 november 2023. (Eva Fu/De Epoch Times)

NTD-verslaggever en activisten aangevallen op protestlocatie voor mensenrechten tijdens APEC-top

De aanvaller richtte zich eerst op Falun Gong beoefenaars voordat hij de NTD verslaggever aanviel.

SAN FRANCISCO – Een verslaggever van NTD, een zusterbedrijf van The Epoch Times, is op straat aangevallen toen hij verslag deed van protesten tegen mensenrechtenschendingen in China tijdens de top van de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC).

Het incident vond plaats op 15 november bij de kruising van Fourth en Market streets, een paar straten verwijderd van het Moscone Center, waar veel APEC-evenementen plaatsvonden. De aanval op Jason Blair van NTD werd vastgelegd met zijn telefoon.

In een interview met The Epoch Times op de avond van 15 november zei Blair dat een man, waarschijnlijk van in de 20, hem aanviel omdat hij een video had opgenomen toen de man een demonstratie wilde verstoren van aanhangers van Falun Gong, een spirituele discipline met meditatieve oefeningen en morele lessen die sinds 1999 het doel is van een brute vervolgingscampagne in China.

Met de Chinese leider van de Communistische Partij, Xi Jinping, in de stad voor de APEC-top, waren de aanhangers – die deel uitmaakten van een aantal groepen die die dag protesteerden in de buurt van het evenement – daar om aandacht te vragen voor de 24 jaar durende vervolging van hun geloof door het regime.

Beoefenaars van Falun Gong houden een spandoek omhoog een paar straten verwijderd van het Moscone Center en roepen de bezoekende Chinese leider Xi Jinping op om een einde te maken aan de door de CCP gesanctioneerde praktijk van gedwongen orgaanoogst, San Francisco op 14 november 2023. (Zhou Rong/De Epoch Times)

De man schopte eerst een audioluidspreker van de Falun Gong beoefenaars omver, zei Blair, en de batterijen van de luidspreker vielen eruit. Kort daarna begon Blair de man te filmen, die naar een spandoek liep en “probeerde het neer te halen”, zei Blair.

Zodra de man zich realiseerde dat de NTD-verslaggever hem filmde, draaide hij zich om en maakte oogcontact, zo blijkt uit de videobeelden.

De man haalde uit naar Blair met zijn rechterhand terwijl hij een metaalachtig apparaat vasthield.

“Hij raakte mijn arm en hand. Hij mikte op mijn telefoon, met een heel krachtige zwaai. Hij raakte vooral mijn arm. Mijn telefoon trilde maar viel niet,” zei Blair.

Een agent in burger die vlakbij stond, hield de man vervolgens in bedwang.

Protests Outside APEC in San Francisco

Het hele incident was “behoorlijk intens”, zei Blair, omdat het zo snel ging en hij niet zeker wist wat de man daarna zou gaan doen. Toch zei hij dat hij helemaal niet bang was.

“Ik deed vroeger aan vechtsporten zoals MMA [mixed martial arts] en thaiboksen. Dus ik was totaal niet bang,” zei hij. “Ik was de hele tijd vrij kalm.”

‘Hoe kunnen ze zo brutaal zijn?’

Hoewel de identiteit van de man en zijn motief onbekend zijn, dacht Blair niet dat de aanvaller “zomaar een willekeurige dakloze gek” was.

“De man droeg een zeer haatdragende energie met zich mee en leek een doelwit in gedachten te hebben,” zei hij.

De aanval van 15 november op de mensenrechtendemonstratie en de verslaggever volgde op een aantal soortgelijke incidenten elders tegen de geloofsgroep en andere critici van het communistische regime, incidenten die volgens analisten deel uitmaken van de transnationale onderdrukkingscampagne van Peking. In april beschuldigde het Ministerie van Justitie 40 leden van de nationale politie van China van misdrijven die verband houden met een gecoördineerde campagne van gerichte intimidatie jegens inwoners van de VS.

In de wijk Flushing in New York viel in februari 2022 een etnische Chinees met tatoeages op zijn armen en borst informatiestands aan die de vervolging van Falun Gong door de CCP wilden belichten.

Eerder dit jaar werd een 77-jarige man genaamd Qi Zhongping gearresteerd nadat hij naar verluidt een Falun Gong beoefenaar had aangevallen die vrijwilligerswerk deed bij een informatiestand in Flushing.

De aanval van 15 november was niet het enige incident waarbij critici van het regime het doelwit waren tijdens de top. Een dag eerder werd petitievoerder Jia Junwei uit de Noord-Chinese provincie Heilongjiang geslagen door met communistische vlaggen zwaaiende pro-CCP demonstranten toen zij protesteerde buiten het St. Regis hotel in San Francisco, waar Xi Jinping verblijft tijdens zijn reis.

Jia Junwei, een Chinese petitievoerder uit de Noord-Chinese provincie Heilongjiang, protesteert bij het St. Regis hotel in San Francisco op 14 november 2023. (Eva Fu/De Epoch Times)

Mevrouw Jia vertelde aan Radio Free Asia dat ze op de grond viel nadat enkele pro-CCP demonstranten aan haar haren trokken. “Toen schopten ze me hard tegen mijn hoofd. Terwijl ik nog op de grond lag, sloegen sommigen me met hun vlaggenstokken,” zei ze.

Mevrouw Jia zoekt gerechtigheid voor haar overleden vader, Jia Ruifeng, een slachtoffer van de landonteigeningen door het regime die in 2017 in Chinese gevangenschap stierf nadat hij herhaaldelijk had geprobeerd verhaal te halen na de gedwongen sloop van zijn fabriek.

Mensenrechtenactiviste Ge Kaiying staat bij het Moscone Center in San Francisco op 15 november 2023. (Eva Fu/De Epoch Times)

Ge Kaiying, een 61-jarige activiste uit Shanghai die samen met mevrouw Jia spandoeken had vastgehouden, zei dat de pro-CCP demonstranten haar herkenden en omsingelden toen ze in de buurt kwam van het kruispunt waar ze zich verzamelden.

Een vrouw trapte op haar teen en sloeg haar vervolgens op het hoofd toen een andere persoon haar bagage afpakte, die ze pas teruggaf toen ze dreigde de politie te bellen.

“Het zijn beslist agenten van de Chinese overheid,” vertelde mevrouw Ge aan The Epoch Times. “Ik heb ze op geen enkele manier beledigd. Waarom zouden ze me anders slaan?

“Ze zijn op Amerikaanse bodem. Hoe kunnen ze zo brutaal zijn?”

Frank Fang heeft aan dit artikel bijgedragen.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (16 november 2023): NTD Reporter, Activists Attacked at Human Rights Protest Site During APEC Summit

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.