Sunday, 19 May 2024
Falun Gong beoefenaars verzamelen zich op het plein voor het Finlyandsky Station in Sint Petersburg, Rusland, op 20 juli 2013, om de beoefenaars te herdenken die in China tot de dood werden vervolgd. (Irina Oshirova/Epoch Times)

Nu de banden met China hechter worden, valt Rusland de huizen van Falun Gong-beoefenaars binnen

"We zijn bezorgd over deze situatie, of het nu in China, Rusland of elders in de wereld gebeurt", zei een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis.

Russische autoriteiten vielen op 3 mei de huizen van vijf beoefenaars van de spirituele discipline Falun Gong binnen en namen vier van hen in hechtenis op grond van de controversiële wet tegen “het uitvoeren van de activiteiten van een ongewenste organisatie”.

De huiszoekingen door de politie van Moskou zijn de laatste escalatie in een campagne tegen de spirituele groep, die onder meer bestaat uit het verbieden van boeken, in beslag nemen van literatuur, intimidatie en ondervragingen.

De invallen van 3 mei werden bekend gemaakt door de Russische autoriteiten en staatszenders. In hun beschrijving van Falun Gong herhaalden Russische media de desinformatie van de Chinese Communistische Partij over de vreedzame beoefening.

Falun Gong is een traditionele Chinese meditatiepraktijk die gebaseerd is op de principes van waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid. Het wordt beoefend in landen over de hele wereld, maar in China, waar naar schatting 70 tot 100 miljoen mensen Falun Gong beoefenden in 1999, begon het Chinese regime met een vervolgingscampagne die dwangarbeid, psychiatrische mishandeling en gedwongen orgaanoogst inhield.

China en Rusland bereikten in februari 2022 een “grenzeloos” partnerschap en sindsdien hebben de twee landen een reeks overeenkomsten gesloten om hun “strategische samenwerking” te bevorderen. Chinese bedrijven hebben steun verleend aan Rusland om de oorlog in Oekraïne in stand te houden. De Russische president Vladimir Poetin is van plan China deze maand te bezoeken, zijn eerste buitenlandse reis sinds hij in maart herkozen werd.

De toenemende afhankelijkheid van het Kremlin tegenover China lijkt de druk op Falun Gong-beoefenaars in Rusland te vergroten.

“De beoefenaars werkten legaal vanuit een geregistreerde organisatie,” vertelde een Falun Dafa-beoefenaar uit Moskou, die om veiligheidsredenen anoniem wilde blijven, aan The Epoch Times.

Het incident heeft ook de aandacht getrokken van het Witte Huis.

“We maken ons hier zorgen over, of het nu in China of Rusland of elders in de wereld gebeurt,” vertelde een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis aan NTD, een zustermediabedrijf van The Epoch Times.

“De Verenigde Staten zijn zich blijven uitspreken tegen religieuze vervolging van groepen, waaronder Falun Gong,” zei de woordvoerder.

De strafwet die als basis diende voor de invallen – “het uitvoeren van de activiteiten van een ongewenste organisatie” – werd in 2015 aangenomen en is door de Russische autoriteiten gebruikt om meer dan 100 organisaties, journalisten en mensenrechtenactivisten aan te pakken.

Op de wet staat een gevangenisstraf van maximaal zes jaar.

“Het is ontstellend dat de Russische autoriteiten Falun Gong-beoefenaars arresteren enkel en alleen omdat ze mediteren, de Falun Gong-leer bestuderen en haar principes – waarachtigheid, mededogen, tolerantie – in hun dagelijks leven toepassen”, zegt Levi Browde, uitvoerend directeur van het Falun Dafa Informatiecentrum.

“We dringen er bij de Russische autoriteiten op aan om weerstand te bieden aan druk die achter de schermen wordt uitgeoefend door de Chinese Communistische Partij en om de rechten en vrijheden van hun eigen burgers te beschermen.”

“Vandaag de dag wordt Falun Gong vrij beoefend in meer dan 100 landen over de hele wereld, waar het verwelkomd en vaak gevierd wordt. Alleen communistisch China heeft geprobeerd Falun Gong-beoefenaars te demoniseren en te vervolgen.”

Inval met uitzonderlijk veel publiciteit

Het officiële Telegram-account van de politie in Moskou bevat video’s van de inval, waarop te zien is hoe de politie de deur van een appartement opentrapt en een jonge man bij de deur van zijn slaapkamer op de grond slaat. Een agent knielde op de rug van de man.
“Handen achter je rug,” zei een politieagent. “Wat, begreep je het de eerste keer niet?”

De Epoch Times hoorde van mensen die bekend zijn met de kwestie dat de man de broer is van een Falun Gong-beoefenaar.

In een andere video eiste een beambte een antwoord voor een vertraging bij het openen van de deur.

“Omdat ik me moest aankleden,” antwoordde een vrouw.

De Russische politie doet een inval in het huis van een Falun Gong-beoefenaar in Moskou, op 3 mei 2024. De video is online gezet door de politie van Moskou. (Screenshot via The Epoch Times)

Op dezelfde video was te zien hoe een man met twee kinderen aan zijn bed de agenten uitlegde dat ze niets verkeerds of illegaals deden.

“We doen gewoon de oefeningen, dat is alles,” vertelde hij de politie.

De autoriteiten namen materialen zoals boeken en introductiefolders van de praktijk in beslag als bewijsmateriaal. De Epoch Times vernam van de in Moskou gevestigde bron dat vier beoefenaars werden aangehouden en vastgehouden voor ondervraging.

Nataliya Minenkova, een van de arrestanten, wordt zaterdag voor de rechter verwacht, zo vernam The Epoch Times uit een andere bron.

Browde drong er bij de Verenigde Staten en andere democratische regeringen op aan om “aan te dringen op de onmiddellijke vrijlating van deze onrechtmatig vastgehouden beoefenaars”.

De Amerikaanse Commissie voor Internationale Religieuze Vrijheid, een federale instantie die beleidsaanbevelingen doet, zei dat ze “de recente aanhouding van vier Falun Gong-beoefenaars in Moskou sterk veroordeelt, naar verluidt vanwege hun religieuze overtuiging en de verspreiding van religieus materiaal”.

“Het verbannen van Falun Gong-gelieerde instellingen door Rusland als zijnde ‘ongewenst’ is een duidelijke schending van het internationaal beschermde recht op vrijheid van godsdienst of overtuiging,” zei commissaris Susie Gelman tegen The Epoch Times.

“Rusland moet een einde maken aan de vervolging van alle Falun Gong-beoefenaars en andere religieuze groepen die onterecht als ‘ongewenst’ worden bestempeld en de vrijheid van godsdienst en geloof voor iedereen waarborgen.”

Toegenomen onderdrukking

In de loop der jaren hebben beoefenaars van Falun Gong in Rusland te maken gehad met druk van de autoriteiten. Het belangrijkste boek van Falun Gong, Zhuan Falun, werd in 2011 verboden in het land, een maatregel die het Europees Parlement afkeurde. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde in 2023 dat het Russische verbod op Falun Gong-materiaal illegaal is.

Falun Gong beoefenaars in Rusland die de vluchtelingenstatus van de VN hadden gekregen, werden onder dwang naar China gerepatrieerd, zoals bijvoorbeeld in het geval van Ma Hui en haar 8-jarige dochter Ma Jing in 2017.

In november 2023 doorzocht de politie de huizen van Falun Gong-beoefenaars in verschillende steden, waaronder Moskou, Sint-Petersburg en Irkoetsk.

Dochter Li Xiaohua en moeder Ju Reihjong wonen op 21 juli 2022 bij het Washington Monument een kaarslichtwake bij ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de 23 jaar durende vervolging van Falun Gong in China. Ju houdt een foto vast van haar man en Li’s vader, Li Delong, die gedood werd tijdens de vervolging.(Samira Bouaou/The Epoch Times)

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in zijn laatste mensenrechtenverslag dat Rusland “antiterrorisme- en anti-extremismewetten en andere maatregelen” heeft misbruikt om een regionale afdeling van Falun Gong en zeven non-profitorganisaties die gelieerd zijn aan Falun Gong als doelwit aan te wijzen “zonder geloofwaardig bewijs van gewelddadige acties of intenties”.

“Deze aanwijzingen verboden effectief de verering en activiteiten van deze groepen en de leden werden onderworpen aan langdurige opsluiting, barre detentieomstandigheden, huisarrest en huisinvallen, discriminatie, intimidatie en strafrechtelijk onderzoek voor deelname aan de activiteiten van een verbannen organisatie”, aldus het rapport.

Gepubliceerd door The Epoch Times (4 mei 2024): Amid Closer Ties With China, Russia Raids Homes of Falun Gong Practitioners

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.