Thursday, 20 Jun 2024
(Links) Voormalig president Donald Trump in New York op 17 januari 2024. (Rechts) Nikki Haley, voormalig ambassadeur van de VS bij de VN, in Manchester, N.H., op 19 januari 2024. (Alexi J. Rosenfeld, Joseph Prezioso/AFP via Getty Images)

Na de opgave van DeSantis, zullen Trump en Haley het tegen elkaar opnemen voor de GOP-nominatie

Nu gouverneur Ron DeSantis uit de Republikeinse presidentiële race is, heeft Nikki Haley de kans om te bewijzen dat ze rechtstreeks kan concurreren met Donald Trump – of niet.

Nikki Haley staat nu oog in oog met president Donald Trump in de Republikeinse voorverkiezing in New Hampshire nadat Ron DeSantis, de gouverneur van Florida, gisteren de handdoek in de ring gooide.

De verkiezingsstrijd op 23 januari belooft een kritische test te worden voor Haley om de dominantie van president Trump in de race voor de presidentiële nominatie uit te dagen.

“Er is nu nog maar één man en één vrouw over,” zei Haley op 21 januari tegen haar aanhangers, verwijzend naar president Trump en haarzelf. “Er waren in het begin 14 kandidaten in deze race,” vervolgde ze. “Alle jongens liggen eruit, behalve deze. En de vraag is nu: ‘Wat wil je? Wil je meer van hetzelfde of wil je iets nieuws?'”

Verandering van momentum

Eind december leek Haley nog te stijgen in de peilingen voor New Hampshire, maar die stijging lijkt de laatste weken te zijn afgezwakt.

Een peiling van 15 januari door American Research Group, Inc. liet zien dat president Trump en Nikki Haley op 40 procent van elkaar stonden in de ‘Granite State’. Andere peilingen laten zien dat president Trump leidt met een marge van twee cijfers.

De meest recente peiling, gepubliceerd op 21 januari door CNN en de Universiteit van New Hampshire, toonde aan dat de Trump een voorsprong heeft op Haley van 11 procent.

Die peiling gaf ook aan dat 62 procent van de Republikeinse kiezers in New Hampshire die zouden gekozen hebben voor DeSantis, Trump als hun tweede keuze noemden. Ongeveer 30 procent gaf aan dat Haley hun tweede keuze was.

DeSantis, die in de peilingen op 6 procent stond, heeft president Trump gesteund.

De veranderende dynamiek van de race heeft ervoor gezorgd dat de campagne van Haley de verwachtingen over de uitslag van de voorverkiezingen heeft getemperd.

Chris Sununu, de gouverneur van New Hampshire, die agressief campagne heeft gevoerd voor Haley, voorspelde in december dat ze de race zou winnen.

“Het is een absolute overwinning,” zei Sununu in een interview met ABC News op 17 december. “Ze gaat winnen met een aardverschuiving,” voegde hij eraan toe.

De heer Sununu wijzigde die voorspelling in een interview met “Nightline” op 17 januari en zei dat een sterke tweede plaats nu het doel was.

“Dat is de enige verwachting die we ooit hebben uitgesproken,” zei hij. “Het feit dat ze hem uitdaagt om in deze staat te winnen, is iets wat niemand in de media ooit voor mogelijk had gehouden. Het maakt iedereen echt enthousiast.”

“Ik bedoel, dat is een behoorlijke berg om te beklimmen, maar het kan gedaan worden,” voegde hij eraan toe.

De onderlinge strijd

Nikki Haley spreekt in Derry, New Hampshire, op 21 januari 2024. (John Fredricks/De Epoch Times)

President Trump en Nikki Haley hebben geprobeerd de verkiezingen te definiëren door elkaar te definiëren.

President Trump heeft zijn tegenstander afgeschilderd als een politiek lichtgewicht en een gesloten liberaal die op één lijn zit met de Democratische prioriteiten.

“Ze is niet vervaardigd van presidentieel hardhout”, zei president Trump op 19 januari over Haley. “Ze is niet sterk genoeg. Ze is niet slim genoeg,” voegde hij eraan toe. “Ze kan deze baan niet aan.”

Op vlak van haar beleid schildert president Trump Haley af als iemand die meer voeling heeft met de elites in de wereld dan met de gewone Amerikanen.

“Nikki Haley is de kandidaat van de globalisten en Democraten die er alles aan zullen doen om de America First beweging te stoppen. Van hogere belastingen tot het decimeren van Sociale Zekerheid en Medicare, en tot open grenzen, ze vertegenwoordigt eerder de standpunten van de Democraten in plaats van die van de Republikeinen,” zei president Trump in een verklaring van 21 januari.

De heer DeSantis leek het hiermee eens te zijn toen hij zijn steun verschoof naar president Trump. “Hij heeft mijn steun omdat we niet terug kunnen naar de oude Republikeinse garde van weleer,” zei DeSantis, “een herverpakte vorm van opgewarmd corporatisme dat Nikki Haley vertegenwoordigt.”

Haley omschreef president Trump als te oud en ineffectief als leider om opnieuw president te worden.

“De meerderheid van de Amerikanen denkt dat twee 80-jarigen die zich kandidaat stellen voor het presidentschap niet is wat ze willen,” vertelde Nikki Haley aan kiezers in New Hampshire tijdens een recente campagne. Haley is 52. President Trump is 77 en president Biden is 81.

Haley heeft ook de mentale competentie van de voormalige president in twijfel getrokken.

“Als je ziet dat ze een bepaalde leeftijd bereiken, is er een achteruitgang. Dat is een feit. Vraag maar aan een dokter”, zei Haley op 20 januari, waarmee ze leek te verwijzen naar opmerkingen van president Trump op 19 januari. Trump verwees blijkbaar meerdere keren naar Haley toen hij Nancy Pelosi wilde noemen in verband met de gebeurtenissen van 6 januari.

Haley’s meest consistente kritiek op president Trump is dat hij een ineffectieve leider is gebleken omdat het land tijdens zijn presidentschap in chaos is gestort.

“Wat een leider doet, is het beste in mensen naar boven halen en hen de weg vooruit laten zien,” zei Haley in een televisiedebat over de president op 10 januari. “Dat is wat we nodig hebben in ons land. We hebben deze chaos niet meer nodig.”

“We kunnen niet nog eens vier jaar van chaos meemaken,” voegde Haley er later aan toe. “En als het Donald Trump wordt, zullen er nog vier jaar van chaos zijn.”

De Republikeinse presidentskandidaat en voormalig president Donald J. Trump spreekt tijdens een bijeenkomst in Manchester, N.H., op 20 januari 2024. (Madalina Vasiliu/De Epoch Times)

Het belangrijkste verschil tussen de twee is misschien wel de taal die ze gebruiken om hun visie op Amerika te beschrijven. Hoewel de twee vergelijkbare beleidsstandpunten hebben over zaken als het beveiligen van de zuidelijke grens, spreekt president Trump vaak over “Amerika eerst”, terwijl Haley verwijst naar een “sterk Amerika” of Amerikaanse kracht.

Dat onderscheid komt tot uiting in beleidskwesties zoals steun voor Oekraïne in zijn oorlog tegen Rusland.

Haley is een uitgesproken voorstander van voortdurende steun voor Oekraïne en Israël, en voor het beantwoorden van buitenlandse agressie met militaire kracht als de manier om de vrede te bewaren.

President Trump heeft gewaarschuwd voor Amerikaanse betrokkenheid in een Europese oorlog en geeft er de voorkeur aan om meer middelen in te zetten voor het beveiligen van de Amerikaanse grens met Mexico in plaats van de grens van Oekraïne met Rusland.

De inzet

Toen de heer DeSantis zich terugtrok uit de race, zei hij: “Het is mij duidelijk dat een meerderheid van de Republikeinse voorverkiezers Donald Trump nog een kans wil geven.”

Hoewel hij in staat leek om te concurreren met Haley, erkende de gouverneur dat hij niet in staat was om het gat van 30 procent tussen hemzelf en president Trump te dichten. Dat besef onderstreept de uitdaging waar Haley voor staat.

In New Hampshire staat Haley in de peilingen op gelijke hoogte met de voormalige president. Nationaal is de situatie anders. President Trump ligt 54 procent voor op Haley in de nationale peilingen. In haar thuisstaat South Carolina, de eerstvolgende voorverkiezing, is het verschil 36 procent.

President Trump heeft de inzet in beide staten verhoogd door een delegatie van Republikeinen uit de Palmetto State mee te nemen om campagne voor hem te voeren in New Hampshire. De groep bestond onder andere uit Gov. Henry McMaster en Lt. Gov. Pamela Evette, die namens de voormalige president sprak tijdens een rally op 21 januari in Manchester.

Senator Tim Scott, een Republikein uit South Carolina, heeft een dag eerder president Trump gesteund.

Een sterke uitslag in New Hampshire zou kunnen aantonen dat Haley in staat is om president Trump rechtstreeks uit te dagen. Een slecht resultaat hier zou haar vermogen om zelfs in haar thuisstaat te concurreren in twijfel kunnen trekken.

Als afsluiter van haar opmerkingen op 21 januari over de “dame” en “kerel” die nog in de race zijn, zei Haley: “Moge de beste vrouw winnen.”

President Trump sloot zijn verklaring over de stand van de race af met deze oproep aan de inwoners van New Hampshire: “Het is tijd om verstandig te kiezen.”

De voorverkiezingen in New Hampshire worden gehouden op 23 januari.

Gepubliceerd door The Epoch Times (21 januari 2024): With DeSantis Out, Trump, Haley Will Go Head-to-Head For GOP Nomination

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.