Sunday, 23 Jun 2024
Buurtbewoners kijken naar een gedeeltelijk overstroomd gebied in Kherson op 6 juni 2023, na schade aan de Kakhovka dam. De gedeeltelijke verwoesting veroorzaakte een stortvloed aan water waardoor mensen op de vlucht sloegen voor overstromingen in de frontlinie van de oorlog. (Stringer/AFP via Getty Images)

Oekraïne en Rusland geven elkaar de schuld van gedeeltelijke verwoesting belangrijke stuwdam

Moskou en Kiev maken elkaar verwijten over de gedeeltelijke verwoesting van een hydro-elektrische dam in de rivier de Dnipro, die de strijdende partijen sinds november vorig jaar scheidt.

De dam brak door in de ochtend van 6 juni en veroorzaakte grootschalige overstromingen in de regio Kherson, waardoor gevreesd werd voor een humanitaire ramp.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy gaf al snel de schuld aan “Russische terroristen”.

NAVO-chef Jens Stoltenberg beschuldigde eveneens de Russische troepen van het vernielen van de dam, wat volgens hem “eens te meer de wreedheid van de Russische oorlog in Oekraïne aantoont”.

Een algemeen beeld van de Nova Kakhovka dam die is doorgebroken in de regio Kherson, Oekraïne, op 6 juni 2023. (Reuters)

De woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, zei echter: “We kunnen ondubbelzinnig zeggen dat dit een opzettelijke sabotagedaad van Oekraïense zijde was.”

Op 6 juni brak de Nova Kakhovka hydro-elektrische dam, die de rivier de Dnipro in de zuidelijke regio Kherson overspant, gedeeltelijk door, waardoor grote overstromingen in de omgeving ontstonden.

Het water van de dam die dateert uit de Sovjetperiode wordt gebruikt om landbouwgrond in Cherson en de aangrenzende Zwarte Zee-regio de Krim te irrigeren. Het wordt ook gebruikt om de grootste kerncentrale van Europa te koelen, de Zaporizhzhia kerncentrale, die in de aangrenzende regio ligt.

Huizen worden omringd door overstromingswater in het Oekraïense stadje Demydiv. De dam van de nederzetting werd op 30 april 2022 getroffen door Russische raketten. (Nicolas Garcia/AFP via Getty Images)

Rusland annexeerde de Krim in 2014. Het land controleert momenteel ook het grootste deel van Zaporizjzja, samen met heel Kherson ten oosten van de Dnipro.

Hoewel het onduidelijk blijft wat de oorzaak van de breuk is, schreef Zelenskyy op Telegram dat de vernietiging van de dam “alleen maar bevestigt voor de hele wereld dat ze [de Russen] moeten worden verdreven uit elke hoek van Oekraïne”.

Zelenskyy beweerde verder dat maar liefst 80 nederzettingen in het gebied nu onder water staan als gevolg van de breuk.

Afgelopen november trokken Russische troepen zich terug uit het hele gebied in Kherson ten westen van de Dnipro. Het gebied, inclusief de regionale hoofdstad, is nu in handen van Oekraïense troepen.

Rusland zegt dat aanval op Kiev ‘hapert’

Het Kremlin reageerde door Kiev de schuld te geven van de breuk, die volgens het Kremlin zou leiden tot “ernstige gevolgen” – zowel voor het milieu als voor de lokale bevolking.

Peskov vertelde verslaggevers dat de vermeende sabotagedaad bedoeld was om de door Rusland bezette Krim van water te beroven en de aandacht af te leiden van het mislukte tegenoffensief van Kiev.

“Deze sabotage is te wijten aan het feit dat het Oekraïense leger, na twee dagen geleden grootschalige offensieve operaties te hebben gelanceerd, niet in staat is geweest om zijn doelstellingen te bereiken,” zei hij.

Na recente Russische beweringen dat een grote Oekraïense aanval in Donetsk is afgeslagen, blijft het onduidelijk of het langverwachte tegenoffensief van Kiev werkelijk is begonnen.

Vrijwillige Oekraïense soldaten bereiden zich voor om te vuren op Russische stellingen in de buurt van Bakhmut, regio Donetsk, Oekraïne, op 8 maart 2023. (Libkos/AP Foto)

Op de avond van 5 juni ontkende de Oekraïense onderminister van Defensie Hanna Maliar Russische beweringen dat het verwachte tegenoffensief van Kiev nu in volle gang was.

Niettemin gaf ze toe dat de Oekraïense strijdkrachten “overgingen tot offensieve acties” in bepaalde sectoren langs de ongeveer 600 mijl lange frontlijn.

Maliar schreef op Telegram dat de beweringen van Moskou over een Oekraïens tegenoffensief bedoeld waren om “de aandacht af te leiden” van de recente Russische verliezen in de buurt van de belangrijkste brandhaard Bakhmut.

Eerder op 5 juni had Moskou beweerd dat zijn troepen een “grootschalig” Oekraïens offensief hadden afgeslagen dat de dag ervoor was uitgevoerd in de oostelijke Donetsk regio.

Volgens het Russische ministerie van Defensie leden de Oekraïense strijdkrachten aanzienlijke verliezen tijdens het offensief, waaronder 300 soldaten, 16 tanks en 26 pantservoertuigen.

Onjuiste informatie

Kiev beschuldigde Moskou van zijn kant van het verspreiden van “onjuiste informatie” over de ontwikkelingen aan de frontlinie.

Vorige maand beweerde Moskou dat Bakhmut, een belangrijk transportknooppunt, na negen maanden van gevechten definitief was veroverd. Kiev zegt echter dat zijn troepen nog steeds standhouden en zelfs terrein winnen aan de westelijke rand van de stad.

Volgens Denis Pushilin, hoofd van de pro-Russische Donetsk Volksrepubliek, blijft Bakhmut (Artyomovsk in het Russisch) stevig onder Russische controle.

Maar hij bevestigde ook dat de buitenwijken van de stad onder vuur liggen van Oekraïense gevechtsdrones en artillerie.

“Wat de flanken [van de stad] betreft, is de situatie … moeilijk maar onder controle,” zei Pushilin op 5 juni tegen het Russische persbureau TASS.

Voortdurende beschietingen

“Er zijn geen buitensporige [Oekraïense] acties wat betreft het oprukken van de manschappen, maar de vijand blijft beschietingen uitvoeren,” zei hij.

Pushilin voegde eraan toe dat in de afgelopen 48 uur Oekraïense troepen naar verluidt twee afzonderlijke aanvallen hadden uitgevoerd in de buurt van de stad Vuhledar, ongeveer 85 mijl ten zuiden van Bakhmut.

Beide aanvallen werden afgeslagen, zei hij, nadat ze aanzienlijke verliezen hadden geleden.

The Epoch Times kon de beweringen niet verifiëren.

De afgelopen twee maanden is er gespeculeerd dat een groot Oekraïens tegenoffensief, ogenschijnlijk gericht op het heroveren van verloren gebied, op komst is.

Kiev heeft echter herhaaldelijk laten doorschemeren dat het veelgeprezen “lente-offensief” – afhankelijk van het weer en andere factoren – zou kunnen worden uitgesteld tot de herfst.

Reuters heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (6 juni 2023): Ukraine and Russia Blame Each Other for Partly Destroying Vital Dnipro River Dam

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.