Sunday, 19 May 2024
COVID-19 patiënten rusten uit in het Tweede Geaffilieerde Ziekenhuis van Chongqing Medical University in China's zuidwestelijke stad Chongqing op 23 dec. 2022. (Noel Celis/AFP via Getty Images)

‘Of je nu leeft of sterft, niemand geeft erom’: Chinezen blijven hulpeloos achter temidden van COVID-crisis

Gezondheidssysteem, crematoria overbelast; dodental stijgt onder CCP-elites

In het mortuarium van een topziekenhuis in Guangzhou, de op vier na dichtstbevolkte stad van China, liggen de lijken op de vloer sinds de koelkamers vol zijn. Elders staan er lange rijen auto’s met te cremeren lichamen voor verschillende mortuaria in de zuidwestelijke gemeente Chongqing.

In het noorden van de Chinese hoofdstad waren er zoveel lijken dat de koelhuizen van door de staat gerunde levensmiddelenbedrijven zijn omgebouwd tot tijdelijke opslagplaatsen voor lijken.

De grimmige taferelen die de afgelopen dagen uit China kwamen en die werden gedeeld door getuigen die met The Epoch Times spraken, doen denken aan de wanhoop van bijna drie jaar geleden, toen COVID-19 voor het eerst in het land uitbrak. Terwijl de rest van de wereld leerde leven met het virus, hield het regime vast aan zijn communistische campagne die bekend staat als ” zero-COVID ” en die tot doel had de ziekte uit te roeien door een mix van massale lockdowns, opdringerig toezicht en verplichte tests – ondanks de zware economische, humanitaire en psychologische tol.

Na nationale onrust in november maakte het regime abrupt een ommezwaai en versoepelde het zero-COVID-beleid begin december. Deze ommezwaai werd gemaakt zonder waarschuwing vooraf of aankondiging van maatregelen voor een geleidelijke terugtrekking uit het beleid.

Sindsdien heeft het virus de omvangrijke bevolking verscheurd, die slecht was voorbereid op de plotselinge stijging en die, na bijna drie jaar van zero-COVID-beperkingen, geen natuurlijke immuniteit heeft om de uitbraak te doorstaan.

Het land verkeert nu in een crisis: de gezondheidszorg en de eerstelijnsdiensten zijn overspoeld en overbelast. Justitie en rechtshandhaving zijn gesloten vanwege de wijdverbreide infecties. De schappen van apotheken zijn leeggehaald. Ziekenhuizen, die overbelast en onderbezet zijn, hebben geprobeerd gepensioneerde werknemers weer aan te werven in hun pogingen de toestroom van COVID-patiënten bij te houden.

De verwoesting heeft zich voortgezet ondanks de verzekering van Peking op 27 december dat het “een voorbereide strijd voert”.

“De Chinese Communistische Partij draait alleen maar om politiek,” vertelde de Chinese historicus Li Yuanhua, die in Australië woont, aan The Epoch Times. “Zij geeft nooit om het levensonderhoud van de mensen.”

Wat het regime nu doet, zei hij, is snel kudde-immuniteit bereiken door massale infecties, zodat het land zijn haperende economie nieuw leven kan inblazen.

Chaos

In het Zengcheng Funeral Home in de zuidelijke havenstad Guangzhou ontvangen de werknemers non-stop lichamen, 24 uur per dag.

“We hebben er vandaag 90 gekregen”, vertelde een medewerker op 22 dec. aan The Epoch Times op voorwaarde van anonimiteit. De faciliteit heeft geen voertuigen meer om lijken te vervoeren, zei de medewerker.

“We kunnen op dit moment niet meer aan,” vertelde een medewerker van een nabijgelegen crematorium aan The Epoch Times. Van branders tot busjes tot opslagruimtes, alles draait op maximale capaciteit, zei de medewerker; de lichamen hebben meer dan 200 mortuariumvriezers gevuld.

Wat zij zeiden komt overeen met een patroon dat zich in het hele land herhaalt.

In het staatsbedrijf Shiqiaopu Funeral House in Chongqing, waar video’s lange rijen voor de deur lieten zien, heeft de toegenomen werkdruk ertoe geleid dat rouwdiensten zijn geannuleerd. Een buurtbewoner, Li genaamd, vertelde The Epoch Times dat de instelling tijdelijk personeel heeft ingehuurd voor een bedrag tot 500 yuan (72 dollar) per dag, ongeveer driemaal het gemiddelde dagloon van een bediende.

Mensen wachten op medische hulp bij de koortskliniek in het Tongren ziekenhuis in het Changning district in Shanghai, op 23 dec. 2022. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

“Je hoort overal hoesten,” zei Li in een interview. Door het grote aantal buschauffeurs dat ziek wordt, zei ze, kunnen bussen die gewoonlijk om de vijf minuten komen er nu een uur over doen.

Een crematorium in het district Yuanshi in het noorden van China was zo overbelast dat drie van zijn verbrandingsovens het begaven, volgens een bericht dat werd gefotografeerd en gedeeld op Chinese sociale media.

In het Tweede Geaffilieerde Ziekenhuis van de Medische Universiteit van Guangzhou sterven gewoonlijk 40 tot 50 patiënten per maand, maar alleen al op 23 december waren er 22 sterfgevallen, aldus een medewerkster, die haar achternaam Liang opgaf.

“Het is beangstigend,” zei ze tegen The Epoch Times. Meerdere medewerkers die de lichamen behandelen zijn ziek geworden van het virus, en Liang, die vaak met hen omgaat, begon op 23 december verkoudheid te voelen, vertelde ze The Epoch Times in een telefonisch interview op dezelfde dag.

“Artsen moeten nog steeds werken, zelfs als ze positief testen, tenzij ze ernstig ziek zijn,” zei ze. “Positieve gevallen zijn overal. In ons ziekenhuis is in ieder geval meer dan 70 procent inmiddels COVID-positief.”

De verpletterende druk zorgde ervoor dat een ziekenhuisdirecteur in de Oost-Chinese provincie Zhejiang op 25 december – de tweede dag dat het meer dan 1.000 patiënten met koorts ontving – een brief van duizend woorden aan het personeel stuurde met het verzoek zich voor te bereiden op een hogere werkdruk. Volgens Chinese media waren toen al 1400 medewerkers van het ziekenhuis besmet geraakt.

Patiënten wachten om de artsen te zien in een koortskliniek van het Dongguan People’s Hospital in de provincie Guangdong, China, op 20 dec. 2022. (VCG/VCG via Getty Images)

Viruscijfers achtergehouden

Net als in de eerste dagen van de pandemie hebben de ambtenaren het een uitdaging gemaakt om het werkelijke beeld van de verslechterende uitbraak te beoordelen. Volgens het regime zijn slechts acht mensen aan de ziekte overleden sinds het begin december de COVID-beperkingen heeft opgeheven. Dit cijfer is gebaseerd op de onlangs door het regime aangepaste definitie van een COVID-dode, die alle sterfgevallen uitsluit, behalve die welke het gevolg zijn van ademhalingsproblemen en longontsteking die rechtstreeks verband houden met een COVID-infectie, een berekeningsmethode die elders in de wereld niet voorkomt.

De cijfers wijken sterk af van een uitgelekte memo van een recente vergadering op hoog niveau van gezondheidsfunctionarissen, waarin werd geschat dat waarschijnlijk 248 miljoen mensen het virus in de eerste 20 dagen van december hebben opgelopen.

Yu Xinle, plaatsvervangend directeur van de gezondheidscommissie van Zhejiang, bevestigde de memo verder en zei op 25 december dat het dagelijkse aantal gevallen in de provincie de 1 miljoen overschreed, een aantal dat naar zijn verwachting rond nieuwjaarsdag zal verdubbelen.

Het hoogste gezondheidsorgaan van het land is sinds het uitlekken van de notulen van de vergadering gestopt met het publiceren van dagelijkse virustellingen.

Een gezondheidswerker wacht op mensen om uitstrijkjes te nemen om te testen op het COVID-19-coronavirus in Shanghai op 19 dec. 2022. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

Het aantal was niet de focus van de eerste opmerkingen van de Chinese leider Xi Jinping sinds de omkering van het regime van zero-COVID. Op 26 december beschreef hij een “nieuwe situatie en nieuwe taak” voor de beheersing van de COVID-uitbraak, die, zei hij, vraagt om meer “gerichte patriottische gezondheidscampagnes”.

“Drie jaar na de uitbraak zetten ze plotseling de sluizen open”, zei een inwoner van Wuhan, de Chinese stad waar de pandemie in 2019 opdook, tegen NTD, een zustermediabedrijf van The Epoch Times.

“Of je leeft of sterft, kan niemand iets schelen. Maar de gewone mensen weten goed dat er veel mensen zijn gestorven.”

Stijging sterfgevallen CCP-elites

Bij de laatste COVID-piek is ook het aantal doden onder ambtenaren, deskundigen en figuren die nauw verbonden zijn met de Chinese Communistische Partij (CCP) toegenomen.

De afgelopen weken zijn de staatsmedia overladen met overlijdensberichten, onder meer van Zhou Zhichun, voormalig adjunct-hoofdredacteur en vice-voorzitter van de staatsmedia China Youth Daily; politicus Zhu Zhihong, die ooit voorzitter was van het provinciaal comité van Jiangxi van de Chinese politieke adviesconferentie; de 39-jarige actrice Chu Lanlan van de Peking Opera; de marxistische econoom Hu Jun; de voormalige onderdirecteur van de Nationale Sportcommissie Liu Ji; de ontwerper van de mascottes van de Olympische Spelen van Peking in 2008, Wu Guanying; en tientallen illustere professoren aan twee van China’s meest prestigieuze academische instellingen, de Peking Universiteit en de Tsinghua Universiteit.

Bijna geen van de overlijdensberichten vermeldde de doodsoorzaak.

Tang Weiguo, voormalig bestuursvoorzitter van Shanghai Kehua Bio-Engineering Co, China’s grootste fabrikant van medische diagnosekits en leverancier van COVID-testkits, overleed op 25 december op 66-jarige leeftijd. Het bedrijf schreef zijn dood toe aan een complicatie van een onderliggende ziekte van COVID-19.

Medisch personeel brengt een patiënt naar een koortskliniek in het Chaoyang-ziekenhuis in Peking, op 13 dec. 2022. (Reuters TV via Reuters)

Heng He, een analist inzake China-zaken, suggereert een metafysische factor achter de trend, waarbij hij opmerkt dat veel van de getroffen CCP-elites de kernspelers in de machtsstructuur van het regime zijn geweest en zich hebben ingezet als propagandisten die het imago van de CCP oppoetsen.

“Misschien denkt u dat het niets voorstelt, maar de CCP is een misdaadsyndicaat”, zei hij tegen The Epoch Times, en voegde eraan toe dat de recente toename van het aantal gevallen de mensen zou moeten doen nadenken over hun banden met het regime. “Je leven verbinden met het lot van de partij zal je geen goed doen.”

Het idee dat “je oogst wat je zaait”, zei hij, is sinds de oudheid diep geworteld in de Chinese geesten.

“Een populair geloof in China is dat goede daden zullen leiden tot goede opbrengsten en vice versa, en dat je binnen je leven vergelding zou kunnen zien,” zei hij.

“In zekere zin kun je dit beschouwen als karmische vergelding.”

Gevecht met de hemel

Het concept van “vechten”, dat herhaaldelijk wordt gebruikt in de retoriek van de CCP om haar anti-COVID-campagnes te beschrijven, is sinds de oprichting van de partij verankerd in de Chinese communistische ideologie, merken waarnemers op.

“Vechten met de hemel is eindeloze vreugde, vechten met de aarde is eindeloze vreugde, en vechten met de mensheid is eindeloze vreugde,” beweerde Mao Zedong, een van de oprichters van de Partij en de eerste leider van het regime ooit.

Sean Lin, voormalig laboratoriumdirecteur van de afdeling virale ziekten van het Walter Reed Army Institute of Research, ziet de belofte van het regime om het virus te elimineren als een uiting van zijn extremisme.

Hoewel ziekten vervagen, laat de geschiedenis zien dat de virussen nooit echt weg zijn. In vergelijking met andere landen die in de zomer hun deuren weer openden nadat ze hadden vastgesteld dat de Omicron-variant een laag risico voor de volksgezondheid vormde, zijn de nieuwe COVID-maatregelen in China politiek van aard, aldus Lin.

Peng Dingding, een politiek commentator in Peking, sloot zich aan bij de mening van Lin.

“Tijdens het hele preventieproces van de uitbraak heeft de Chinese regering niets goed gedaan”, zei hij tegen The Epoch Times. “Zelfs na drie jaar pandemie en het bouwen van zoveel geïmproviseerde ziekenhuizen is er nog steeds niet genoeg capaciteit om patiënten te behandelen. Ik kan echt niet begrijpen wat dit land doet.”

Het is een show van de “arrogantie en onwetendheid van het hoogste Chinese leiderschap”, voegde hij eraan toe.

“In de strijd tegen de hemel hebben ze gefaald. In de strijd tegen de aarde hebben ze gefaald. Het enige wat ze kennen is vechten met mensen,” zei Peng.

“Hij denkt altijd dat hij almachtig is,” voegde hij eraan toe, verwijzend naar Xi.

Luo Ya, Gu Xiaohua en Yi Ru hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (27 december 2022): ‘Whether You Live or Die, No One Cares’: Chinese Left Helpless Amid COVID Crisis

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.