Saturday, 25 May 2024
(Illustratie door The Epoch Times, Shutterstock)

Onderzoek onthult hoe de CCP zich bemoeit met de verkiezingen in de VS

Om zo brutaal te handelen, moet het regime waarschijnlijk 'het gevoel hebben gehad dat ze sinds de verkiezingen van 2020 minder onder toezicht stonden', aldus een geopolitieke risicoadviseur.

Volgens een vrijgegeven rapport van de Amerikaanse inlichtingendienst en verschillende onderzoeken uit de privésector heeft het Chinese regime zich op verschillende manieren bemoeid met de tussentijdse verkiezingen van 2022 in de VS.

De inmenging omvatte een breed scala aan technieken georkestreerd door de Chinese Communistische Partij (CCP), waaronder vergelding tegen Amerikaanse wetgevers, het promoten van inhoud die verdeeldheid zaait en het zich online voordoen als Amerikaanse kiezers.

De Amerikaanse volksvertegenwoordiger en bekend China-criticus Tom Tiffany (R-Wis.) zei dat het regime zich zal blijven bemoeien met Amerikaanse verkiezingen totdat de regering Biden serieuzer zal omgaan met Peking.

“Het Communistische China heeft keer op keer laten zien dat het niets uit de weg gaat om zich met de Amerikaanse verkiezingen te bemoeien,” vertelde Tiffany aan The Epoch Times.

“De regering Biden moet zich harder opstellen tegenover Chinese inmenging en spionage.”

In een vrijgegeven rapport dat in december 2023 door de directeur van de nationale inlichtingendienst (DNI) werd gepubliceerd, werd aangegeven dat het regime probeerde de Amerikaanse congresverkiezingen van 2022 te “beïnvloeden”, waarbij zowel Democraten als Republikeinen betrokken waren die een hard beleid voerden ten aanzien van China.

Het rapport stelde ook vast dat de omvang en reikwijdte van buitenlandse activiteiten gericht op de verkiezingen in 2022 veel groter was dan tijdens voorgaande tussentijdse verkiezingen, maar onder het niveau bleef dat verwacht wordt tijdens een presidentieel verkiezingsjaar.

Het rapport oordeelde dat de CCP een “grotere bereidheid had om activiteiten uit te voeren die de verkiezingen beïnvloeden dan tijdens eerdere verkiezingen”, deels omdat ze niet bang was voor vergelding door de regering Biden.

In het rapport staat dat CCP-functionarissen hun agenten meer vrijheid gaven om zich te mengen in de Amerikaanse verkiezingen omdat het regime “geloofde dat Peking minder onder toezicht stond … en omdat ze niet verwachtten dat de huidige regering zo streng zou terugslaan als ze in 2020 vreesden.”

De CCP houdt Congresleden in de gaten

De CCP richtte zich op Congresverkiezingen omdat ze geloofde dat de wetgevende macht eerder actie zou ondernemen tegen haar “kernbelangen”, aldus het DNI-rapport.

Daarom hoopte het regime volgens Sam Kessler, een geopolitiek adviseur bij het risicoadviesbureau North Star Support Group, dat pro-Chinese kandidaten zouden worden verkozen, ongeacht hun partij.

Het Chinese regime steunt Congreskandidaten van wie wordt gedacht dat ze “pro-China” zijn en ondermijnt kandidaten die worden beschouwd als “tegen-China”. (Samuel Corum/Getty Images)

“De invloed van de CCP op de tussentijdse verkiezingen van 2022 illustreerde de voortzetting van hun grotere geopolitieke strategie om ervoor te zorgen dat pro-China politici en denkers worden gekozen in het Congres,” vertelde Kessler aan The Epoch Times.

[Het regime ondernam actie] “om [kandidaten] te straffen voor hun anti-Chinese standpunten en om [kandidaten] te belonen voor hun vermeende steun aan Peking”.
Directeur van de nationale inlichtingendienst

“Het wordt ook gebruikt om een negatief beeld te schetsen van het Amerikaanse democratische politieke systeem en verkiezingsproces in vergelijking met het autoritaire systeem van Peking.”

Het regime ondernam actie “om [kandidaten] te straffen voor hun anti-Chinese standpunten en om [kandidaten] te belonen voor hun vermeende steun aan Peking”, aldus het rapport.

Het regime probeerde ook tweedracht te zaaien, maar richtte zich voornamelijk op het ondermijnen van “een klein aantal specifieke kandidaten op basis van hun beleidsstandpunten”.

Volgens het rapport werden de inspanningen sinds 2020 geleid door de hogere Chinese regeringsleiders, gebaseerd op brede richtlijnen om de publieke opinie of het beleid van het Congres te ondermijnen dat schadelijk zou kunnen zijn voor de strategische doelen van de CCP.

Dhr. Kessler beschreef de poging als “onderdeel van een grote strategie van de CCP om Amerikaanse inspanningen die de democratie in het buitenland bevorderen te bestrijden”.

Om zo brutaal op te treden, zei hij, moet het regime waarschijnlijk “het idee hebben gehad dat ze sinds de verkiezingen van 2020 minder onder toezicht stonden”.

Mensen brengen hun vervroegde stem uit voor de algemene verkiezingen van 2022 op de Universiteit van Michigan in Ann Arbor op 7 november 2022. (Eff Kowalsky/AFP via Getty Images)

Chinese rechtshandhaving

Naast het beïnvloeden van verkiezingen probeerde het regime volgens het rapport ook heimelijk gebruik te maken van sociale media accounts, proxy websites, betaalde influencers en public relations bedrijven om de Amerikaanse publieke opinie over China te manipuleren.

Deze bevindingen komen overeen met rapporten die vorig jaar zijn gepubliceerd door techgiganten Meta en Microsoft.

Meta kondigde in augustus 2023 aan dat het duizenden aan China gelinkte accounts van zijn platforms had verwijderd, die naar eigen zeggen deel uitmaakten van de grootste online inmengingsoperatie ter wereld.

Die operatie was volgens Meta verbonden met enkele bekende personen binnen het Chinese rechtssysteem die probeerden de tussentijdse verkiezingen van 2022 te beïnvloeden.

Casey Fleming, CEO van het risicoadviesbureau BlackOps Partners, zei dat het initiatief deel uitmaakt van de bredere strategie van een ‘onbeperkte hybride oorlogsvoering’ van de CCP.

“Lopende inmengingsoperaties van de CCP zijn een van de vele methoden van ‘onbeperkte oorlogsvoering’ waarbij onze vijand (de CCP) geen enkele regel respecteert. De bedoeling is om hun primaire tegenstander (de VS) voortdurend te verzwakken”, vertelde Fleming in een e-mail aan The Epoch Times.

Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, heeft duizenden nepaccounts van zijn platforms verwijderd die volgens het techbedrijf banden hadden met Chinese wetshandhavingsinstanties en ‘s werelds grootste online beïnvloedingsoperatie vormden. (Chris Delmas, Josh Edelson/AFP via Getty Images)

De inmengingsoperaties van het regime werden grotendeels uitgevoerd door accounts op meerdere platforms te gebruiken om verdeeldheid te zaaien in de Verenigde Staten en spanningen aan te wakkeren over sociale kwesties die tot verdeeldheid leiden, zoals abortus en wapenbezit, maar ook om de democratie in diskrediet te brengen en te beweren dat stemmen geen zin heeft.

Meta verklaarde dat het in totaal meer dan 7.700 Facebook accounts, 900 pagina’s, 15 groepen en een klein aantal Instagram accounts heeft verwijderd die pro-CCP en anti-VS propaganda verspreidden.

Deze “geheime inmengingsoperatie” was actief op meer dan 50 platforms, waaronder Medium, Pinterest, Quora, Reddit, TikTok, Vimeo, X (voorheen bekend als Twitter) en YouTube.

De operatie was ook gericht op belangrijke Amerikaanse bondgenoten en partners, waaronder Australië, Japan, Taiwan en het Verenigd Koninkrijk.

In één geval werd vanuit China een vervalst onderzoeksrapport van 66 pagina’s opgesteld en gepubliceerd op Zenodo, een digitaal archief voor wetenschappelijke publicaties en data. Andere betrokkenen maakten vervolgens video’s op YouTube en Vimeo om dit neponderzoek te promoten. Vervolgens creëerden ze een nieuw artikel waarin het valse onderzoek werd aangehaald en waarin de twee video’s waren opgenomen, waarin werd beweerd dat de Verenigde Staten “de waarheid over de oorsprong van [COVID-19] hadden verborgen”.

Tot slot plaatste de groep het laatste artikel op meerdere platforms en gebruikte fake sociale media accounts om de links ernaar kunstmatig te verspreiden.

Geopolitiek adviseur Sam Kessler zei dat hij een toename verwacht van buitenlandse beïnvloedingsoperaties gericht op de presidentsverkiezingen van 2024. (Noah Berger/AFP via Getty Images)

Ondanks deze inspanningen, aldus het rapport, hadden de in China gevestigde betrokkenen moeite om verder te reiken dan hun eigen echokamer, die voornamelijk bestond uit bots en betaalde volgers.

“Het doel van deze kwaadaardige individuen is om te verdelen en te heersen door in te spelen op de vermeende fysieke en cognitieve zwakheden van een samenleving en haar inwoners”, aldus Kessler.

“Dit sluit ook aan bij de strategie van de CCP om verdeeldheid te zaaien tussen de politieke partijen en de Amerikaanse burgers over verhitte kwesties die in elke verkiezingscampagne opnieuw ter sprake komen.”

Fleming zei dat het Amerikaanse Congres zou moeten ingrijpen om buitenlandse invloed in de overheid, het bedrijfsleven, het leger en het onderwijs te verbieden. Deze invloed gebeurt vooral ook via “bewapende technologie” zoals de sociale media-app TikTok.

“Waarom staan we buitenlandse invloeden toe in de VS terwijl onze tegenstanders dat niet doen?” zei hij.

Zich voordoen als Amerikaanse kiezers

Microsoft bracht in september 2023 een eigen rapport uit, waarin werd vastgesteld dat in China gevestigde hackers zich online voordeden als Amerikaanse kiezers en kunstmatige intelligentie (AI) gebruikten om tijdens de tussentijdse verkiezingen van 2022 inhoud te creëren en te promoten die verdeeldheid kan zaaien.

“In de aanloop naar de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen van 2022 merkte Microsoft op dat CCP-gelieerde sociale media-accounts zich voordeden als Amerikaanse kiezers – het gaat daarbij om een nieuwe vorm van CCP-gelieerde [beïnvloedingsoperaties]”, aldus het rapport.

Prince, een lid van de hackersgroep Red Hacker Alliance die weigerde zijn echte naam te geven, gebruikt een website die wereldwijde cyberaanvallen monitort op zijn computer in hun kantoor in Dongguan, provincie Guangdong, China, op 4 augustus 2020. (Nicolas Asfouri/AFP via Getty Images)

“Deze accounts deden zich voor als Amerikanen, zowel Democraten als Republikeinen, en ze reageerden op opmerkingen van authentieke gebruikers.”

Uit een rapport van het cybersecuritybedrijf Recorded Future blijkt dat de CCP in 2022 is begonnen aan een nieuwe fase van inmengingsoperaties, die wordt gekenmerkt door het creëren van gerichte berichten voor welomschreven doelgroepen die worden gesegmenteerd op basis van gedetailleerde demografische gegevens.

Deze nieuwe accounts ontvingen volgens dat rapport waarschijnlijk begeleiding of materiële ondersteuning van zowel de United Front-afdeling van de CCP, een machtig agentschap dat belast is met het toezicht op wereldwijde inmengingsoperaties, alsook het ministerie van Staatsveiligheid, de belangrijkste inlichtingendienst van het regime.

“Kwaadaardige beïnvloeding en subversieve operaties door buitenlandse actoren zijn toegenomen en zullen een belangrijke bedreiging blijven voor de Amerikaanse nationale veiligheid … tijdens de verkiezingen van 2024.
Sam Kessler, geopolitiek adviseur bij de North Star Support Group

De heer Kessler zei dat hij verwacht dat nog meer buitenlandse inmengingsoperaties gericht zullen zijn op de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024, vooral gezien de huidige hyperpolarisatie van het Amerikaanse electoraat.

“Kwaadaardige beïnvloeding en subversieve operaties van buitenlandse actoren zijn toegenomen en zullen een belangrijke bedreiging blijven voor de Amerikaanse nationale veiligheid en de algemene internationale veiligheid tijdens de verkiezingen van 2024,” zei Kessler.

“Alles wijst erop dat kwaadaardige beïnvloedingsoperaties door China en andere landen zoals Rusland, Iran en Cuba hun inspanningen zullen opvoeren om de verkiezingen van 2024 te verstoren.

Ook waarschuwde de heer Fleming dat vijandige naties waarschijnlijk zullen proberen om AI te gebruiken om online chaos te veroorzaken in de aanloop naar de verkiezingen in november.

“Het Amerikaanse volk moet rekening houden met een grootschalige verkiezingsinmenging vanuit China, Rusland en andere vijandige naties met behulp van steeds meer AI,” zei hij.

“Verkiezingsinterferentie is een directe bedreiging voor onze democratische processen en uiteindelijk voor onze vrijheid.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (26 januari 2024): Investigation Reveals How CCP Interfered in US Election

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.