Thursday, 18 Jul 2024
Toenmalig president Donald Trump tijdens de Save America rally in Washington op 6 januari 2021. (Lisa Fan/The Epoch Times)

Onderzoekscommissie 6 januari-incident heeft Trump gedagvaard

De onderzoekscommissie die de bestorming van het Capitool van 6 januari 2021 onderzoekt, heeft vrijdag een dagvaarding gestuurd naar voormalig president Donald Trump.

De commissie schreef in een brief (pdf) dat zij “overweldigend bewijs heeft verzameld, onder meer van tientallen van uw voormalige assistenten en medewerkers” dat Trump ” heeft toegezien op een meervoudige poging om de presidentsverkiezingen van 2020 omver te werpen”. Trump heeft dergelijke aantijgingen ontkend en gezegd dat de uitslag van de verkiezingen van 2020 in zijn nadeel werd geforceerd.

“We erkennen dat een dagvaarding aan een voormalige president een belangrijke en historische maatregel is,” schreven de commissieleden vrijdag aan Trump, en voegden eraan toe: “We nemen deze maatregel niet licht op.”

Tijdens de laatste openbare hoorzitting vorige week stemde het panel unaniem voor de dagvaarding van de voormalige president.

Trump heeft niet publiekelijk gereageerd op de aankondiging van vrijdag. Na de stemming van vorige week beschreef hij (pdf) het panel als een groep van “zeer partijdige politieke haviken en bandieten wiens enige functie het is om het leven van vele hardwerkende Amerikaanse patriotten te ruïneren”, volgens een 14 pagina’s tellende brief.

De brief was getiteld “PEACEFULLY AND PATRIOTICALLY,” verwijzend naar een zin die hij op 6 januari 2021 tegen de demonstranten in Washington zei.  “Ik weet dat iedereen hier straks naar het Capitoolgebouw zal marcheren om ‘vreedzaam en patriottisch’ jullie stem te laten horen,” zei hij destijds tijdens de rally.

De brief van Trump gaf niet aan of hij zal instemmen met een getuigenis. Op Truth Social gaf Trump aan dat de kans bestaat dat hij dat zal doen, aangezien hij een aantal artikelen opnieuw plaatste waarin werd gesuggereerd dat hij voor de commissie moet getuigen.

Wat is de volgende stap?

Als Trump besluit de dagvaarding voor de rechter aan te vechten, is het waarschijnlijk dat zo’n juridische uitdaging langer zal duren dan het mandaat van de commissie. Een aantal verkiezingsanalisten verwachten dat de GOP ten minste het Huis van Afgevaardigden zal heroveren in de komende tussentijdse verkiezingen van 2022.

Parlementslid Bennie Thompson (D-Miss.) (L), voorzitter van de 6 januari-commissie, naast vicevoorzitter parlementslid Liz Cheney (R-Wyo.) tijdens een hoorzitting in het Cannon House Office Building in Washington op 13 oktober 2022. (Drew Angerer/Getty Images)

“We hebben een dualistisch systeem van Justitie in de Verenigde Staten dat niet mag blijven bestaan,” vervolgde Trump. “Een meerderheid van de mensen in ons land zegt dat de presidentiële verkiezing van 2020 bepalend oneerlijk is verlopen, inclusief het feit dat veel Wetgevers werden terzijde geschoven door lokale en Staatspolitici alsmede rechters wanneer het ging over essentiële regelgevingen en vereisten, wat volledig illegaal en UNCONSTITUTIONEEL is.”

De voormalige president heeft ook gezegd dat de 6 januari-commissie bedoeld is om de aandacht af te leiden van zaken als inflatie, hoge gasprijzen en de economie, die momenteel de goedkeuringscijfers van de Democraten en president Joe Biden ondermijnen.

De documenten die door de Huiscommissie worden opgevraagd naar aanleiding van de dagvaarding van Trump moeten op 4 november binnen zijn, ongeveer vier dagen voor de verkiezingen van 2022. De commissie stelde ook dat Trump zou worden gedagvaard op 14 november, ongeveer een week na de verkiezingen.

Ze zeiden dat zeven presidenten eerder hadden getuigd voor het Congres na het verlaten van hun ambt, waaronder voormalig president Gerald Ford. De brief merkte ook op dat de 16e president Abraham Lincoln getuigde voor het Congres terwijl hij in functie was.

Gepubliceerd door The Epoch Times (21 oktober 2022): House Jan. 6 Panel Says It Sent a Subpoena to Trump

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.