Wednesday, 12 Jun 2024
De Chinese president Xi Jinping (vooraan) samen met leden van het nieuwe permanente comité van het Politbureau van de Chinese Communistische Partij, het hoogste besluitvormingsorgaan van het land, in de Grote Hal van het Volk in Beijing op 23 oktober 2022. (WANG ZHAO/AFP via Getty Images)

Ontmoet de 7 mannen die China gaan regeren

Onder aanvoering van Xi Jinping stapten de zeven mannen op 23 oktober over de rode loper in de Grote Hal van het Volk in Beijing en onthulden zo de nieuwe generatie van de heersende elites.

Deze machtige functionarissen zijn lid van het Staand Comité van het Politbureau, het hoogste besluitvormingsorgaan van de Chinese Communistische Partij (CCP). De huidige leider Xi Jinping leidt het comité opnieuw na vergaderingen achter gesloten deuren waarbij meer dan 360 geselecteerde partijvertegenwoordigers de samenstelling van het comité hebben bekrachtigd. De samenstelling aan het eind van het 20e Partijcongres toont aan dat Xi zijn macht verder heeft geconsolideerd: de vier nieuw benoemde commissieleden zijn beschermelingen en bondgenoten van Xi Jinping.

Dit zijn de leden van het comité die de CCP de komende vijf jaar gaan leiden.

Xi Jinping

China’s leider Xi Jinping (L) zwaait met Li Qiang (R), een lid van het nieuwe Staand Comité van het Politbureau van de Chinese Communistische Partij, terwijl ze de media ontmoeten in de Grote Hal van het Volk in Beijing op 23 oktober 2022. (Wang Zhao/AFP via Getty Images)

Xi Jinping zag zijn derde termijn van vijf jaar als algemeen secretaris van de partij bevestigd, iets waarin sinds Mao niemand meer was geslaagd. Mao regeerde het land 27 jaar lang tot zijn dood in 1976.

Xi behield ook zijn positie als hoofd van de Centrale Militaire Commissie. Het is vrijwel zeker dat Xi de Chinese leider blijft, wat zal worden bevestigd na de wetgevende bijeenkomsten van komend voorjaar. Hij schrapte de limiet van het aantal termijnen al door de grondwet in 2018 te herzien.

Het ontbreken van een mogelijke opvolger voor de 69-jarige leider suggereert dat hij misschien van plan is zijn termijn, die normaal in 2027 zou eindigen, verder te verlengen.

Toen Xi in 2007 voor het eerst lid werd van het Permanent Comité, was het gezien zijn leeftijd en de samenstelling van het comité duidelijk dat hij de toenmalige partijleider Hu Jintao zou vervangen toen Hu’s termijn in 2012 afliep.

Nu zijn vijf van de zeven leden van het Permanent Comité, waaronder Xi, ouder dan 65, met Ding Xuexiang, nu 60, als jongste. Dat betekent dat geen van die vijf jong genoeg is om in 2027 de toppositie van de partij over te nemen. De decennialange norm van de CCP is dat mensen van 68 jaar met pensioen gaan.

Li Qiang

Li Qiang, secretaris van de Communistische Partij van Shanghai, applaudisseert terwijl hij wordt voorgesteld als lid van het Permanent Comité van de CCP, in Beijing op 23 oktober 2022. (Noel Celis/AFP via Getty Images)

Li Qiang, het partijhoofd van Shanghai, neemt de tweede positie van de partij over. De machtigste positie van de financiële hub wordt vaak gezien als een opstapje naar het hoogste besluitvormingsorgaan van de CCP. Li’s voorganger Han Zheng werd in 2017 gepromoveerd naar het Permanent Comité.

Maar eerder dit jaar werd volop gespeculeerd dat Li’s politieke carrière gedoemd was te mislukken door de COVID-19 lockdown in Shanghai. Twee maanden lang werden de 25 miljoen inwoners van de stad opgesloten in hun huizen, waardoor ze moeilijk aan voedsel en medicijnen konden komen, wat de woede van het volk opwekte en talrijke kleinschalige protesten uitlokte.

De politieke klim van Li toont aan dat “het belangrijkste criterium van Xi Jinping is dat de kandidaten een band met hem moeten hebben, hem absoluut trouw moeten zijn en hem moeten gehoorzamen,” zei Feng Chongyi, een professor in China-studies aan de University of Technology Sydney.

De 63-jarige Li Qiang is een nauwe bondgenoot van Xi. Toen Xi partijsecretaris van de provincie Zhejiang was, had Li de leiding over Wenzhou, een belangrijke stad in de provincie Zhejiang. In 2004 werd Li gepromoveerd tot secretaris-generaal van Zhejiang en werd hij de rechterhand van Xi.

Nadat Xi tijdens het 18e Nationaal Congres in 2012 het roer overnam, bevorderde hij Li tot gouverneur van de provincie Zhejiang. Drie jaar later werd Li partijsecretaris van de provincie Jiangsu, de toppositie in de rijke kustprovincie die aan Shanghai grenst. In 2017 werd Li partijsecretaris van Shanghai. Nu wordt algemeen verwacht dat Li Qiang de volgende premier wordt.

Zhao Leji

Zhao Leji, het hoofd van de Centrale Commissie voor Discipline Inspectie, tijdens een media meet-and-greet van het Staand Comité van het Politburo van de CCP, in Beijing op 25 oktober 2017. (Wang Zhao/AFP/Getty Images)

Anti-corruptie tsaar Zhao Leji is een van de twee mensen die hun positie in het Staand Comité behouden. Zhao stond recentelijk aan het hoofd van de Centrale Commissie voor Discipline Inspectie, de drijvende kracht achter Xi’s campagne om de partij te ontdoen van politieke vijanden, namelijk ambtenaren die nog steeds loyaal zijn aan voormalig CCP-leider Jiang Zemin.

De 65-jarige leidde ook de afdeling Organisatie van de partij, een machtig orgaan dat verantwoordelijk is voor de benoeming van hoge ambtenaren. Volgens het Brookings Institute heeft Zhao veel van Xi’s bondgenoten helpen promoten.

Zhao begon zijn politieke carrière in de noordwestelijke provincie Qinghai, waar hij geboren is, en werkte zich op in de provinciale bureaucratie. In 2003 werd hij partijsecretaris van Qinghai. Zhao was vervolgens partijvoorzitter van de provincie Shaanxi voordat hij in 2012 naar Beijing kwam.

Wang Huning

Wang Huning (C), lid van het Staand Comité van het Politbureau van de CCP woont de openingszitting van het Nationaal Volkscongres bij in Beijing op 5 maart 2018. (Wang Zhao/AFP via Getty Images)

Iemand anders die een positie behoudt in het hoogste bestuursorgaan van de partij is Wang Huning, een veteraan-theoreticus.

De 67-jarige Wang is een zeldzame politieke figuur die drie partijhoofden heeft gediend te midden van hevige politieke ruzies en de eens in de vijf jaar plaatsvindende herschikkingen.

“Hij [Wang] is niet loyaal aan een leider,” vertelde Feng Chongyi aan The Epoch Times. “Hij is gewoon een theoreticus die de partij nuttig vond.”

De voormalige professor en decaan van de rechtenfaculteit aan de Fudan Universiteit definieerde kernideologieën voor de drie leiders, van Jiang Zemin’s Drie Vertegenwoordigers, tot Hu Jintao’s Wetenschappelijke Visie op Ontwikkeling, tot Xi Jinping Gedachtengoed.

“De aanwezigheid van Wang Huning wijst er voor mij ook op dat de ideologische richting waarin de partij en Xi zich bewegen zal worden voortgezet en zelfs verdiept”, zei Dylan Loh, assistent-professor aan de Nanyang Technology University, tegen Reuters.

Cai Qi

Cai Qi, partijsecretaris van Beijing, staat op terwijl hij wordt voorgesteld als lid van het Staand Comité van het Politbureau van de CCP, in Beijing op 23 oktober 2022. (Wang Zhao/AFP via Getty Images)

Cai Qi, een nieuwkomer in het elitaire Staand Comité, kent Xi al meer dan twee decennia. Cai werkte onder Xi toen hij topfuncties bekleedde in de provincies Fujian en Zhejiang. Nadat Xi de macht overnam, werd Cai gepromoveerd naar Beijing voordat hij in 2017 de partijbaas van de stad werd. In datzelfde jaar werd hij lid van het Politbureau, ondanks de publieke woede over zijn gedwongen uitzetting van migrantenarbeiders in de buitenwijken van Beijing.

Op zondag wordt Cai eerste secretaris van het secretariaat en houdt hij toezicht op het propaganda- en ideologiewerk van de partij.

Ding Xuexiang

Ding Xuexiang, een nieuw lid van het Staand Comité van het Politbureau, in Beijing op 23 oktober 2022. (Wang Zhao/AFP via Getty Images)

Als rechterhand van Xi is de benoeming van Ding Xuexiang in het Staand Comité geen verrassing voor waarnemers, hoewel hij nooit partijsecretaris op provinciaal niveau is geweest.

Ding’s banden met Xi zouden terug gaan tot 2007. Toen Xi korte tijd partijsecretaris van Shanghai was, was Ding de secretaris-generaal van de stad en Xi’s belangrijkste assistent. In 2013, slechts een paar maanden na het aantreden van Xi, verhuisde Ding naar Beijing, eerst als adjunct-directeur van het General Office en vervolgens als leider van het machtige bureau dat de administratieve zaken van de leiders van de CCP beheert.

De 60-jarige heeft Xi vergezeld op vele buitenlandse reizen. “[Ding] heeft waarschijnlijk meer tijd doorgebracht met Xi Jinping dan enige andere ambtenaar in de afgelopen vijf jaar,” vertelde Neil Thomas, een senior analist voor China en Noordoost-Azië bij de Eurasia Group, aan Reuters.

Li Xi

Li Xi, secretaris van het provinciale partijcomité van Guangdong, wordt voorgesteld als nieuw lid van het Staand Comité van het Politbureau in Beijing op 23 oktober 2022. (Wang Zhao/AFP via Getty Images)

Li Xi, partijleider van de zuidelijke economische grootmacht Guangdong, is ook een nieuw gezicht in het Staand Comité. De band van de 66-jarige met Xi kan worden teruggevoerd op de indirecte banden met Xi’s overleden vader, Xi Zhongxun, die een partijrevolutionair was, aldus het Brookings Institute.

Li bracht het grootste deel van de eerste drie decennia van zijn carrière door in het noordwesten van China, in de provincies Gansu en het naburige Shaanxi. In 2015 werd Li gepromoveerd tot partijchef van de noordwestelijke provincie Liaoning.

“Als partijsecretaris van Liaoning stond Li Xi bekend om zijn harde opstelling tegen corruptie en zijn enthousiaste steun voor Xi’s oproep tot strengere handhaving van de partijdiscipline,” vertelde Cheng Li, directeur van het John L. Thornton China Center aan The Brookings Institution, aan Reuters.

Na afloop van het 20e partijcongres wordt Li Xi de vervanger van Zhao Leji aan het hoofd van het agentschap voor fraudebestrijding. Analisten suggereren dat Li Xi’s politieke promotie een weerspiegeling is van Xi Jinping’s plan om zijn anti-corruptiebeleid de komende vijf jaar te intensiveren.

“Ik denk dat [het anticorruptiewerk] na het 20e Partijcongres hevig zal zijn,” zei Zheng Xuguang, een in de VS gevestigde Chinese commentator en econoom. “Het zou wel eens een heftige zuivering kunnen worden.”

Luo Ya, Ning Haizhong, Annie Wu en Reuters hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (24 oktober 2022): Meet the 7 Men Who Will Rule China

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.