Thursday, 20 Jun 2024
(Met dank aan Mike Douglas en Thor Pedersen)

De eerste persoon die naar elk land ter wereld reisde zonder te vliegen

Een Deense reiziger is de eerste persoon ter wereld die elk land heeft bezocht in één ononderbroken reis zonder te vliegen.

De in Denemarken geboren Thor Pedersen, 44, vertrok op 10 oktober 2013 op 34-jarige leeftijd vanuit zijn huis in Kopenhagen, Denemarken, met de gedachte dat zijn reis vier jaar zou duren. De avontuurlijke reis duurde echter tien jaar.

Pedersen, die een EHBO-opleiding heeft en ervaring in het leger als VN-vredeshandhaver, vertrok ter gelegenheid van de 150e verjaardag van het Rode Kruis als goodwillambassadeur over de landsgrens naar Duitsland. Hij voltooide zijn reis en keerde terug naar Denemarken op 26 juli 2023 vanuit de Malediven, na 237.363 mijl rond de wereld te hebben gereisd.

“Dat is een afstand van negen en een half keer rond de planeet gaan, of één keer naar de maan gaan,” vertelde Pedersen aan The Epoch Times.

De44-jarige in Denemarken geboren Thor Pedersen. (Met dank aan Thor Pedersen)

Voorbereidingen

“Er waren drie basisregels,” zei hij, “dat ik op geen enkel punt mocht vliegen, dat ik minimaal meer dan 24 uur in elk land moest doorbrengen en dat ik niet naar huis mocht terugkeren voordat ik het laatste land had bereikt, of als ik stopte met het project natuurlijk.”

Pedersen werd eind jaren ’70 geboren en groeide op rennend in het bos terwijl hij deed alsof hij Robin Hood of Indiana Jones was. Uiteindelijk begon hij te lezen over ontdekkingsreizigers.

“Tegen de tijd dat ik 20 werd, was ik me er terdege van bewust dat er eigenlijk niets meer was,” zei hij. “Er waren geen onontdekte continenten, we hebben satellieten in de lucht die overal foto’s en video’s van maken. ”

Begin 2013 kwam hij er echter achter dat maar heel weinig mensen elk land ter wereld hadden bezocht en dat niemand deze ongelooflijke prestatie had geleverd zonder te vliegen.

Toen hij er verder over nadacht en het onmogelijke wilde bereiken, was zijn vader “zeer bezorgd” dat zijn zoon zijn carrière in de scheepvaartlogistiek zou verpesten door zo lang weg te blijven. Maar zijn moeder, die hij beschrijft als “een beetje meer een dromer”, vond het plan van haar zoon vanaf het begin geweldig.

Ongeveer een maand na aanvang van zijn reis draaide Pedersens vader bij en werd een van zijn grootste supporters.

(Met dank aan Thor Pedersen)
Thor Pedersen in Ethiopië in 2017. (Met dank aan Thor Pedersen)

Thor Pedersen begon met het in kaart brengen van de logistiek van zijn route rond de wereld zonder vliegtuigen. Tijdens zijn reis had hij 10 paspoorten bij zich. Hij moest ook rekening houden met zijn persoonlijke veiligheid en van tevoren een contactpersoon regelen om hem te ontmoeten aan de grens van elk land dat “een profiel had dat meer voorbereiding vereiste”.

Voor elk land waar hij slechts 24 uur zou verblijven, liet hij zijn bezittingen achter en reisde hij met slechts een kleine tas en minimale papieren. Hij had ook een GPS en transponder bij zich, zodat hij een noodsignaal en zijn locatie kon uitzenden als dat ooit nodig zou zijn.

Geldzaken

Vervolgens kwam er een belangrijk onderdeel van Pedersens reis: het budget.

Vanuit zijn achtergrond in de scheepvaartlogistiek ging hij een partnerschap aan met de geothermische energieleverancier Ross Energy, die ermee instemde om hem voor $20 per dag te sponsoren. Hiermee kon hij het vervoer, de accommodatie, de maaltijden en de visa in sommige landen betalen. Terwijl de prijzen voor visa vaststonden en soms boven het budget uitkwamen, kon Pedersen op andere gebieden besparen.

Thor Pedersen bij de grens tussen Afghanistan en Turkmenistan in 2018. (Met dank aan Thor Pedersen)

“Als de temperatuur warm genoeg was en de omgeving veilig genoeg, dan zette ik mijn hangmat op,” zei hij. “Als het een duur land is, dan kun je naar een lokale markt gaan en brood halen en misschien wat erwten, komkommers of iets dergelijks, en dan kan ik ergens onder een boom gaan zitten en mijn eigen kleine broodje eten.”

Ondertussen had hij twee keuzes wat vervoer betreft. Hij kon kiezen voor een luxe bus, waar hij een maaltijd kon kiezen en een mooie stoel kreeg met WiFi, ramen en airconditioning.

Thor Pedersen in Mongolië in 2018. (Met dank aan Thor Pedersen)

Of hij kon kiezen voor een chickenbus zonder frisse lucht, met te veel mensen en met veel stops onderweg.

Maar omdat hij een krap budget had, koos hij er meestal voor om geld te besparen en de chickenbus te nemen.

Tijdens zijn tien jaar durende reis gebruikte Pedersen verschillende vervoersmiddelen, waaronder 351 bussen, 158 treinen, 219 taxi’s, 87 gedeelde taxi’s, 128 metro’s, 67 bussen, 46 motortaxi’s, 40 containerschepen, 33 boten van verschillende types, 43 autoriksja’s/tuk-tuks, 32 veerboten, 28 terreinwagens, 19 trams, negen vrachtwagens, vier gedeelde motortaxi’s, twee cruiseschepen, een koets, een politieauto en een duur jacht.

Zijn langste busrit duurde meer dan 40 uur en zijn langste treinrit duurde vijf dagen.

Thor Pedersen in Bangladesh. (Met dank aan Thor Pedersen)

Ondertussen varieerde zijn accommodatie van luxe tot eenvoudig. Soms verbleef hij in een slaapzaal met 20 bedden, maar bij een andere gelegenheid verbleef hij in het Ritz Carlton in Hong Kong toen hij samenwerkte met het Hong Kong Tourism Board. Vaak sliep hij gewoon in het openbaar vervoer. Op sommige plaatsen nodigden mensen hem uit bij hen thuis, nadat ze zijn ongelooflijke verhaal hadden gehoord.

“Soms hebben deze mensen veel geld,” zei Pedersen “en soms zijn het gezinnen die niet veel hebben. Misschien slapen ze op de grond en mag ik in het bed slapen.”

Twee jaar na aanvang van zijn reis werd zijn sponsor, Ross Energy, hard getroffen door schommelingen in de olieprijs en moest hij de financiering stopzetten. Hij was op dat moment in Centraal-Afrika en werd gedwongen om zijn persoonlijke bankrekening leeg te halen, een lening af te sluiten en een crowdfundingcampagne te starten om door te kunnen gaan. Gelukkig kon Ross Energy tegen het einde van het avontuur zijn sponsoring weer hernieuwen.

Overal nieuwe vrienden

Tijdens de reis hield Pedersen contact met familie, vrienden en volgers door zijn persoonlijke blog up-to-date te houden. Onderweg maakte hij ook veel nieuwe vrienden.

“Er waren maar weinig landen waar ik niet met de meeste mensen kon communiceren,” zei Pedersen, die Deens, Duits, een beetje Frans en een beetje Spaans spreekt. Als de taal het liet afweten, vond hij dat ” hints spelen” goed werkte om zijn behoeften over te brengen.

Thor Pedersen in Hong Kong in 2020 ( (Met dank aan Maxime Champigneulle via Thor Pedersen)

Al met al zei Pedersen dat hij een aantal zeer aangename ontmoetingen had in de verschillende landen die hij bezocht.

“Ik was altijd op zoek naar het goede of het interessante … in die zin heeft elk land een zeer goede indruk op me achtergelaten,” zei hij. “De overgrote meerderheid van iedereen die je ooit op deze planeet zult ontmoeten, zullen gewone mensen zijn die naar school gaan, of naar hun werk, of die aan een etentje met hun familie deelnemen. Mensen die graag dansen en spelletjes spelen, sporten en naar muziek luisteren.

“Natuurlijk heb je een aantal harde zielen daarbuiten, maar de kans dat je die mensen tegenkomt kan zeker verkleind worden door een beetje planning: niet midden in de nacht de donkere straat oplopen, niet naar gebieden gaan waar mensen zeggen dat je er niet heen moet gaan, niet rechtstreeks naar door oorlog verscheurde landen gaan, enzovoort, enzovoort.”

Een van de minst aangename ontmoetingen die hij had, was echter dat hij midden in de nacht in Centraal-Afrika onder schot werd gehouden, ” denkend dat ik zou sterven”. Maar de reiziger zei dat hij in datzelfde land veel “hele, hele aardige mensen ontmoette die hun eten met me deelden of me bij hen thuis uitnodigden”.

(Met dank aan Thor Pedersen)

Pedersen had een heel speciale reisgenoot voor een deel van zijn reis: zijn vrouw, die hem 27 keer kwam bezoeken in zeven landen. Hij noemt haar “Ultra Wifey” omdat ze meedoet aan ultramarathons en liever anoniem blijft. Het stel ontmoette elkaar een jaar voordat de reiziger aan zijn reis begon en verloofde zich tijdens haar eerste bezoek op de top van Mount Kenya.

“Ik dacht dat het heel romantisch zou worden en dat we op de top van de berg een prachtig uitzicht en zonsopgang zouden hebben,” zei Pedersen. “Maar in werkelijkheid was het een waanzinnige sneeuwstorm … er was geen uitzicht, het was helemaal weggevaagd. Het was koud, het waaide hard, het waren vreselijke omstandigheden. We wilden gewoon zo snel mogelijk naar beneden. Maar ik slaagde erin om op één knie te gaan zitten en een ring te presenteren, en ze zei ja! Het was heel memorabel.”

Pedersen trouwde tijdens de pandemie online met zijn Ultra Wifey. Daarna herenigde hij zich met haar in Hong Kong, waar hij twee jaar lang bleef.

Klaar om naar huis te gaan

Tijdens zijn reizen waren er momenten dat hij zich naar huis voelde getrokken worden.

Hij zei: “Na de eerste twee jaar, in 2015, was ik er helemaal klaar voor om naar huis te gaan. Ik kon het bijna niet meer aan. Ik had fysieke pijn, wat mentale pijn, ik worstelde enorm … en ik had nog zo’n 100 landen waar ik heen moest.”

Thor Pedersen en zijn vrouw (Met dank aan Thor Pedersen)

“De beste manier waarop ik het kan uitleggen is door te zeggen dat toen ik thuis vertrok, het voor 99 procent avontuur en plezier was en voor 1 procent werk,” zei hij. “Na ongeveer twee jaar bussen en treinen, visums aanvragen, checkpoints passeren, blogs schrijven, interviews doen, een slaapplaats vinden en al dat soort dingen, bleek het 99 procent werk en 1 procent avontuur te zijn.”

Maar Pedersen vond de motivatie om door te gaan door het promoten en inzamelen van geld voor het Rode Kruis en door zijn verlangen om “een positiever beeld te schetsen van elk land in de wereld”. Maar soms vroeg hij zich nog steeds af: “Waarom ga ik nog steeds door?”

Thor Pedersen bij de grens in Wagah. (Met dank aan Thor Pedersen)

Hoe dichter Pedersen bij zijn eindbestemming kwam, hoe hoger de inzet omdat hij niet wilde dat zijn project zou mislukken. Maar uiteindelijk haalde hij de Malediven.

Op 26 juli, na zijn terugkeer op eigen bodem, beschreef hij het gevoel als “geweldig”.

Thor Pedersen op de Malediven, het laatste land op zijn reis. (Met dank aan Thor Pedersen)

Na een groot feest met dierbaren werd Pedersen overspoeld met “een waanzinnige hoeveelheid interviews”, misschien wel 10 tot 12 per dag, en tijdens zijn tweede maand thuis kreeg hij last van een ooginfectie, oorpijn, kniepijn en hoofdpijn.  Langzaam drong de realiteit van het dagelijks leven tot hem door.

Thor Pedersen in Sri Lanka in 2023. (Met dank aan Mike Douglas via Thor Pedersen)

“Het lichaam komt thuis, maar het kost meer tijd voor de geest om thuis te komen,” zei hij. “Er zijn geen landen meer waar ik naartoe moet. Als ik wil vliegen, kan ik vliegen. Ik heb nu meer controle over mijn eigen leven en dat is fijn. Tegelijkertijd, als je iets bijna 10 jaar hebt gedaan, wordt het een deel van wie je bent.”

(Met dank aan Thor Pedersen)

De grootste les

Op het moment van schrijven leren Thor Pedersen en zijn vrouw voor het eerst samenwonen. De reiziger is zich ook aan het aanpassen aan de bekendheid over de hele wereld. Hij schrijft momenteel een boek over zijn ervaring, dat in 2024 moet uitkomen. Er zijn ook plannen voor een documentaire die in hetzelfde jaar zal worden vertoond, evenals een tournee door Denemarken.

Thor Pedersen thuis in Denemarken, in juli 2023. (Met dank aan Thor Pedersen)

Hij is nog steeds bezig met het verwerken van zijn reis en zijn schat aan ervaringen, maar misschien is de grootste les die Pedersen heeft geleerd wel dat, waar je ook heen gaat, “mensen gewoon mensen zijn”.

“De media richt zich echt op wat we als negatief zouden categoriseren, en als je dat van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat, zeven dagen per week, het hele jaar door hebt, is het uiteindelijk bijna een vorm van hersenspoeling … het is echt niet de waarheid,” zei Pedersen. “Het grootste deel van de wereld bestaat uit mensen die hun best doen.”

Een gemeenschappelijk thema in de wereld is dat mensen verliefd worden en trouwen. Ondertussen scheiden sommige mensen.

“Mensen kijken Netflix en doen TikTok-dansjes over de hele wereld. … De meeste mensen hebben geen enkele reden om iemand anders kwaad te willen doen,” zei hij. “Als je ergens op de wereld een vreemdeling ontmoet, is de kans groot dat die vreemdeling een vriend wordt.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (22 december 2023): Meet the First Person to Travel to Every Country in the World Without Flying

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.