Wednesday, 17 Jul 2024
Falun Gong beoefenaars bereiden zich voor op een mars over Pennsylvania Avenue ter herdenking van de 23e verjaardag van de vervolging van de spirituele praktijk in China door de Chinese Communistische Partij, in Washington op 21 juli 2022. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Op de Dag van de Mensenrechten bekritiseren artsen gedwongen orgaanoogst in China

De onschuldige gedode Chinezen zijn niet de enige slachtoffers van de criminele gedwongen orgaanoogst. Ontvangers van organen lopen het risico ook onbedoeld slachtoffer te worden.

De onschuldige Chinezen die gedood werden door de misdaden van het Chinese communistische regime om organen gedwongen te oogsten zijn niet de enige slachtoffers. Wanneer Amerikanen ervoor kiezen om deze organen in China te kopen, kunnen ze ook ongewild slachtoffer worden.

Dat was een van de argumenten die naar voren werden gebracht tijdens een virtueel evenement op 10 december ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de Internationale Dag van de Mensenrechten, waar een panel bestaande uit artsen, advocaten, politici en activisten hun inzichten deelden over niet-aangepakte misstanden met betrekking tot een van de meest gruwelijke misdaden van het Chinese regime: het gedwongen oogsten van organen.

Bewijs dat de afgelopen twee decennia is opgedoken, wijst op een onvoorstelbare praktijk: dat het Chinese regime in het geheim op grote schaal gewetensgevangenen heeft gedood om de transplantatie-industrie te bevoorraden, volgens experts die deelnamen aan de virtuele conferentie die werd georganiseerd door de Doctors Against Forced Organ Harvesting (DAFOH), een in Washington gevestigde belangengroep voor medische ethiek.

De deelnemers aan het panel merkten op dat deze praktijk tot op de dag van vandaag onverminderd doorgaat en dat de belangrijkste slachtoffers de gevangen beoefenaars van Falun Gong zijn, een spirituele praktijk die in China sinds 1999 het slachtoffer is van de meedogenloze vervolging door de Chinese Communistische Partij (CCP).

Inwoner van Texas werd ‘slachtoffer’

Dr. Howard Monsour, een arts uit Texas, vertelde het verhaal van zijn patiënt die een levertransplantatie kreeg in China die “vrijwel onmiddellijk” beschikbaar werd gesteld en uitgevoerd.

Dat was meer dan tien jaar geleden. Dr. Monsour was hoofd hepatologie in het Methodist Hospital in Houston en was mede-directeur van een leverkankerprogramma. Op zijn kantoor ontmoette Dr. Monsour een patiënt die een vergevorderde vorm van leverkanker had ontwikkeld en moeite had om een orgaantransplantatie in de Verenigde Staten te krijgen. Omdat zijn overlevingskansen na levertransplantatie te laag waren, werd de patiënt afgewezen door verschillende Amerikaanse ziekenhuizen, waaronder het programma van Dr. Monsour.

Een onderzoeksstudent uit China vertelde de patiënt echter dat hij een levertransplantatie voor hem kon regelen. De patiënt vloog uiteindelijk naar China en kreeg een nieuwe lever voor 88.000 dollar.

“Wat toen vreemd was, was dat het bijna leek alsof hij daar een afspraak had om een transplantatie te krijgen,” zei Dr. Monsour. In de Verenigde Staten “duurt het over het algemeen zes maanden tot een jaar voordat je een transplantatie krijgt als je kanker hebt.”

Dr. Monsour zei dat hij toen geen idee had hoe het transplantatiesysteem in China werkte. Maar toen hij ontdekte dat het regime gevangenen doodde om hun organen te krijgen, vermoedde Dr. Monsour dat zijn patiënt een “slachtoffer” werd van de praktijken van het regime.

“Hij was een slachtoffer. Hij is niet zozeer een slachtoffer als iemand die vermoord werd om zijn lever af te staan, maar hij was een onopzettelijk slachtoffer in de Verenigde Staten dat een lever kreeg van iemand anders.”

Video: ‘Hij was nog levend’: Arts vertelt over het levend oogsten van organen

Dr. Monsour zei dat die ervaring hem ertoe aanzette om voor de senaat van Texas te getuigen over een resolutie die de praktijk van gedwongen orgaanoogsten door de CCP veroordeelde en die de staat in 2021 aannam.

Extra korte wachttijd

De patiënt van de heer Monsour was geen alleenstaand incident, volgens Dr. Torsten Trey, uitvoerend directeur van DAFOH.

In 2008 kondigde een patiënt van Dr. Jacob Lavee, een Israëlische harttransplantatiechirurg, aan dat hij een harttransplantatie zou krijgen in China die gepland stond voor een bepaalde dag, met slechts twee weken vooraankondiging. Die patiënt, zei Dr. Trey, kreeg een harttransplantatie precies op de geplande datum.

In 2017 gingen journalisten van het Zuid-Koreaanse kabelnetwerk TV Chosun naar een groot ziekenhuis in Tianjin, een Chinese kuststad. Met een verborgen camera filmden ze gesprekken met het ziekenhuispersoneel, dat hen vertelde dat de normale wachttijd voor het vinden van een passende donor twee weken was. Maar de verpleegster voegde eraan toe dat als ze $10.000 extra wilden betalen, ze binnen twee dagen een nier konden krijgen.

Dr. Trey vertelde verder dat verschillende COVID-19 patiënten in 2020 longtransplantaties kregen in China, waarbij sommige donorlongen binnen 24 uur werden opgehaald.

“Waar komen de organen vandaan?” Vroeg Dr. Trey.

Tot 2015 was er in China geen officieel systeem voor orgaandonatie en -distributie. Chinezen aarzelen ondertussen om hun organen te doneren vanwege de cultuur en tradities van het land die het lichaam zien als een geschenk van de ouders en voorschrijven dat het na de dood onaangeroerd moet blijven.

De meeste organen voor transplantatie waren afkomstig van geëxecuteerde gevangenen, beweerden hoge Chinese functionarissen in de eerste erkenning van de praktijk in 2005. Het aantal terdoodveroordeelden kon echter geen verklaring zijn voor de hoeveelheid transplantaties die naar schatting in het land werden uitgevoerd.

Na een jarenlang onderzoek concludeerde een onafhankelijk volkstribunaal in Londen in 2019 dat het regime “op grote schaal” gevangenen vermoordde en nog steeds vermoordt om de transplantatiemarkt te bevoorraden, waaronder gewetensgevangenen die gevangen zitten onder het internationaal bekritiseerde rechtssysteem van de CCP. De belangrijkste slachtoffers, zo oordeelde het tribunaal, waren gevangen Falun Gong beoefenaars.

Lijdensweg in Chinese gevangenschap

Winston Liu begon met de spirituele beoefening van Falun Gong in 1998 toen hij een promovendus was aan de Tsinghua Universiteit, een gerenommeerde technische school die vaak het “Chinese MIT” wordt genoemd.

Falun Gong—een traditionele Chinese meditatiebeoefening die morele lessen bevat gebaseerd op de principes van waarachtigheid, mededogen en tolerantie—was in die tijd wijdverbreid populair in China. Volgens schattingen van de overheid zouden meer dan 70 miljoen Chinezen aan het eind van de jaren negentig met deze praktijk zijn begonnen. Alleen al op de Tsinghua Universiteit waren er 11 Falun Gong oefensites, waar voornamelijk studenten, faculteitsleden en aannemers die op de universiteit werkten dagelijks de meditatieve oefeningen deden, aldus de heer Liu.

Nadat de voormalige leider van de Communistische Partij, Jiang Zemin, in 1999 een nationale campagne startte om Falun Gong uit te roeien, werd Liu van school gestuurd en werd hij voortdurend bedreigd met intimidatie, arrestatie, opsluiting en fysieke marteling. Liu werd vier keer gearresteerd voordat hij in 2005 ontsnapte naar de Verenigde Staten.

Het is bijna twintig jaar geleden dat Liu werd gemarteld in het Chinese gevangenisnetwerk omdat hij weigerde zijn geloof in Falun Gong af te zweren. “Voor mij is het altijd moeilijk om dit deel van een herinnering op te halen,” vertelde hij tijdens de conferentie.

Winston Liu in Banff National Park, Canada, in 2011. Liu, afgestudeerd aan de prestigieuze Tsinghua Universiteit in China, is partij in een rechtszaak tegen de voormalige leider van de Chinese Communistische Partij die is aangespannen nu de 16e verjaardag van de campagne nadert. (Met dank aan Winston Liu)

De heer Liu, die nu als ingenieur werkt in de Verenigde Staten, vertelde over waterboarding—een van de martelmethoden die hij onderging tijdens zijn detentie in 2001.

“Het was de eerste dag. Meteen nadat ik de cel in het detentiecentrum binnenliep, rond 23.00 uur op 1 januari 2001, werd ik gedwongen om mijn kleren uit te trekken en op mijn hurken te gaan zitten op een platform in een toiletruimte.

“Het is niet echt een toiletruimte … het is gewoon een muur van een meter hoog [om] de ruimte te isoleren van een leefruimte, zodat andere gevangenen me in de gaten kunnen houden. Toen goten ze koud water, de ene emmer na de andere, [en] gingen een half uur door totdat ik het bewustzijn verloor. En [toen] gooiden ze me op de grond.”

“Er was helemaal geen menselijke waardigheid toen ik bijkwam,” zei hij. “Het gevoel was iets dat ik me nooit meer zou [willen] herinneren.”

Uitgebreide medische tests

Wat Liu op dat moment niet kon begrijpen waren de uitgebreide medische onderzoeken—waaronder een bloedtest, röntgenonderzoek, oogonderzoek en urinetest—die hij kreeg terwijl hij in eenzame opsluiting zat.

“Dat gebeurt in juli 2022. Ik stond in de rij met andere Falun Gong beoefenaars … in deze gevangenis waren er ongeveer 40 Falun Gong beoefenaars. We werden door de bewakers naar het ziekenhuis geleid dat bij de gevangenis hoort,” vertelt Liu. “En toen werd ons verteld dat dit regelmatige onderzoeken en gezondheidsbeoordelingen zijn voor elke gevangene.”

“Het bleek echter dat … deze bewaker tegen ons loog,” zei Liu. Hij kwam er later achter dat alleen gearresteerde Falun Gong beoefenaars de medische tests hadden ondergaan.

“We hebben nooit zulke uitgebreide medische onderzoeken gekregen, zelfs geen eenvoudige onderzoeken. Wie geeft er hier om jullie gezondheid?” Vertelde de medegevangene van Liu destijds, een niet-Falun Gong beoefenaar die toegewezen was om hem in de gaten te houden.

Het verhaal van Liu kwam overeen met dat van andere Chinese gevangenen die geïnterviewd werden door David Matas, een internationale mensenrechtenadvocaat die als een van de eersten onderzoek deed naar de verontrustende beweringen over de gedwongen orgaanoogst door de CCP in het begin van de jaren 2000.

De heer Matas merkte op dat het Chinese gevangenissysteem alleen Falun Gong beoefenaars test.

“Er worden systematisch organen onderzocht en bloed getest van Falun Gong beoefenaars, maar niet van gewone criminelen. En ik heb zelf zowel de beoefenaars als de gewone criminelen geïnterviewd en ze vertellen me steeds hetzelfde verhaal,” zei hij.

Mensenrechtenadvocaat David Matas spreekt leden van het Letse parlement toe in Riga, Letland, op 23 aug. 2023 (The Epoch Times)

De heer Matas begon met onafhankelijke onderzoeken nadat in 2006 voor het eerst beschuldigingen opdoken over het doden van Falun Gong beoefenaars voor hun organen.

In samenwerking met het voormalige Canadese parlementslid David Kilgour was het tweetal aanvankelijk van plan om China te bezoeken om het werk uit te voeren. Omdat er geen reactie kwam op hun bezoekverzoek, onderzochten de twee Canadese onderzoekers de websites van Chinese ziekenhuizen, berichten in de media en undercover telefoongesprekken met artsen in meer dan een dozijn provincies in China.

Ze interviewden ook patiënten die in China orgaantransplantaties ondergingen en Falun Gong beoefenaars die martelingen en opsluiting in het Chinese gevangenissysteem overleefden.

De twee Canadese onderzoekers publiceerden later rapporten, getiteld “Bloody Harvest,” waarin werd geconcludeerd dat gedwongen orgaanoogst inderdaad plaatsvond.

“Als je naar Winstons verhaal luistert, klinkt het tragisch. Maar je moet het repliceren door honderdduizenden mensen die hetzelfde leven leiden en dezelfde ervaring hebben,” zei de heer Matas.

“Ondanks alles wat Winston heeft gezegd, heeft hij geluk gehad, want hij heeft het overleefd,” zei hij, eraan toevoegend dat veel andere vastgehouden Falun Gong beoefenaars zijn gestorven.

De media zwijgt

Na tientallen jaren onderzoek zei Marco Respinti, een Italiaanse journalist, dat het gedwongen oogsten van organen door de CCP nu “zeer goed gedocumenteerd” is en dat het “om de dag” op de voorpagina’s van alle media zou moeten staan.

Maar dat is niet gebeurd. De heer Respinti schrijft het stilzwijgen van de Westerse media toe aan druk van de CCP. Respinti noemde zijn eigen land als voorbeeld. Nadat een prominent Italiaans weekblad vorig jaar een artikel publiceerde over gedwongen orgaanoogst in China, belden ambtenaren van de Chinese ambassade in Italië de redacteur en vielen ze de journalisten aan die het artikel hadden geschreven, aldus Respinti.

“Dit is een normaal klimaat dat we beleven in een vrij land als Italië,” zei Mr. Respinti, die ook directeur is van Bitter Winter, een tijdschrift over religieuze vrijheid en mensenrechten in China.

Beoefenaars van Falun Gong nemen deel aan een mars ter herdenking van de 24e verjaardag van de vervolging van de spirituele discipline in China, in Chinatown in New York op 15 juli 2023. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Groeiende oproep tot actie

Dr. Zain Khalpey, een thoraxchirurg in Arizona, dringt er bij artsen en transplantatieverenigingen op aan om het voortouw te nemen en zich te verzetten tegen de gewetenloze praktijk van gedwongen orgaanoogst door de CCP.

Dr. Khalpey zei dat hij trots was op de verklaring van de International Society for Heart and Lung Transplantation (ISHLT), een non-profit transplantatievereniging. De groep kondigde afgelopen augustus aan te stoppen met het accepteren van orgaantransplantatieonderzoek uit China, in een poging een einde te maken aan het voortdurende misbruik van transplantaten door het communistische regime.

“Het legt de lat hoger en de verwachtingen voor anderen om dit voorbeeld te volgen,” zei Dr. Khalpey. “En ik denk dat dit model integriteit hoog houdt. En andere maatschappijen die integer zijn, zouden dit voorbeeld moeten volgen.”

Bovendien kunnen verklaringen van medische gemeenschappen volgens Lord Philip Hunt, lid van het Britse parlement en voormalig minister van Volksgezondheid, wetgevers helpen om bij hun regeringen aan te dringen op actie tegen de misdaden van de CCP, die gedwongen organen oogst.

De heer Hunt wees op de verklaring uit 2019 van Dr. John Chisholm, voorzitter van de medische ethische commissie van de British Medical Association, waarin hij het gedwongen oogsten van organen door de CCP omschreef als “een grove en voortdurende schending van een reeks onvervreemdbare, fundamentele mensenrechten.”

In 2022 paste het Verenigd Koninkrijk een amendement in zijn bio-ethische wet aan om te voorkomen dat Britse patiënten die organen zoeken naar China reizen voor een transplantatie.

“Hoe meer artsen in staat zijn om hun protest te uiten, hoe makkelijker het is voor politici zoals ik om de wetgeving in onze eigen parlementen veranderd te krijgen,” zei de heer Hunt, die de House of Lords versie van het amendement voorstelde.

“Zelfs in deze onrustige wereld waarin we nu leven, zijn artsen waarschijnlijk nog steeds de meest vertrouwde beroepsgroep. Dus als zij hun mening geven, heeft dat echt invloed op het debat dat we voeren over hoe we in vredesnaam China kunnen beïnvloeden om deze weerzinwekkende praktijken te stoppen.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (12 december 2023): On Human Rights Day, Doctors Call Out Forced Organ Harvesting in China

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.