Sunday, 19 May 2024
NEW YORK, NEW YORK - 19 april: Mira Murati, Chief Technology Officer, OpenAI, spreekt op het podium tijdens Fast Company's eerste persoonlijke evenement ter ere van 2023's meest innovatieve bedrijven in Hall Des Lumieres op 19 april 2023 in New York City. (Foto door Eugene Gologursky/Getty Images)

Open AI Exec waarschuwt dat AI ‘extreem verslavend’ is en dat de mensheid ‘slaaf’ kan worden

"Er is een aanzienlijk risico om het verkeerd te ontwikkelen, op een manier die ons leven niet echt verbetert en in feite meer risico introduceert" 

Een topvrouw van de non-profit organisatie Open AI heeft gewaarschuwd dat kunstmatige intelligentie (AI) niet alleen een potentiële existentiële bedreiging vormt, maar dat de technologie ook “extreem verslavend” is en dat de mensheid “tot slaaf gemaakt” kan worden.

Mira Murati, de chief technology officer (CTO) van de non-profit organisatie en die wordt omschreven als de “Meest machtige vrouw op het gebied van AI”, zei tijdens een interview op donderdag op het Atlantic Festival in Washington D.C. dat het vermogen van de technologie om te bepalen waar gebruikers van houden en waar hun interesses liggen, het risico met zich meebrengt dat het nog verslavender wordt dan reeds bestaande technologieën zoals sociale media en computerspelletjes.

“Met het vermogen en deze verbeterde mogelijkheden komt de keerzijde, de mogelijkheid dat we ze op de verkeerde manier ontwerpen en dat ze extreem verslavend worden en we er als het ware slaaf van worden,” legde ze uit.

De in Albanië geboren zakenvrouw benadrukte ook dat onderzoekers moeten vaststellen hoe mensen reageren op verslavende technologie om de potentiële risico’s te beperken.

“We weten het echt niet zomaar. We moeten ontdekken, we moeten leren en we moeten onderzoeken,” legt mevr. Murati uit. “Er is een aanzienlijk risico om ze te maken, ze verkeerd te ontwikkelen, op een manier die ons leven echt niet verbetert en in feite meer risico introduceert.”

“Ik denk erover in termen van afwegingen: Hoeveel waarde biedt deze technologie in de echte wereld en in hoeverre beperken we de risico’s,” vervolgt ze.

De 34-jarige besprak ook de onvermijdelijke impact van AI op de arbeidsmarkt, waarbij miljoenen werknemers waarschijnlijk hun baan zullen verliezen door automatisering. Volgens een studie van Goldman Sachs die eerder dit jaar verscheen, zou dat aantal kunnen oplopen tot 300 miljoen.

“Net als elke grote revolutie denk ik dat er veel banen verloren zullen gaan – waarschijnlijk zullen er zelfs meer banen verloren gaan dan bij elke andere revolutie,” zei Murati. “En we moeten ons voorbereiden op deze nieuwe manier van leven.”

OpenAI, opgericht in 2015, is een AI-onderzoeksorganisatie die als doel heeft AI te ontwikkelen op een manier die de mensheid ten goede komt. Het bekendste product is momenteel ChatGPT, een taalmodel dat effectief kan reageren op een bijna oneindig aantal gebruikersvragen.

Tot de oprichtende bestuursleden van OpenAI behoren Elon Musk en Sam Altman. Dhr. Musk nam in 2018 ontslag uit het bestuur en heeft sindsdien publiekelijk zijn afkeuring uitgesproken over de overstap van het bedrijf van een non-profit open source model om te concurreren als een closed source platform.

Nu vorm geven aan de toekomst

In een interview met TIME magazine in februari van dit jaar besprak Murari op vergelijkbare wijze hoe de wereld voor een “uniek moment” stond in de manier waarop ze reageerde op de risico’s van AI.

“Dit is een uniek moment in de tijd waarin we invloed hebben op de manier waarop het de maatschappij vormgeeft. En het gaat twee kanten op: de technologie vormt ons en wij vormen het,” zei ze destijds. “Er zijn veel moeilijke problemen om uit te zoeken. Hoe krijg je het model zover dat het doet wat je wilt en hoe zorg je ervoor dat het in lijn is met de menselijke intentie en uiteindelijk in dienst staat van de mensheid?”

“Er zijn ook veel vragen over de maatschappelijke impact en er zijn veel ethische en filosofische vragen die we moeten overwegen,” voegde Murari eraan toe. “En het is belangrijk dat we verschillende stemmen laten horen, zoals filosofen, sociale wetenschappers, kunstenaars en mensen uit de geesteswetenschappen.”

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (30 september 2023): Open AI Exec Warns AI Is ‘Extremely Addictive,’ Humanity Could Become ‘Enslaved’

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.