Sunday, 23 Jun 2024
Voor veel vaders—en vrijwillige vaders—is het plezier in de prestaties van hun zonen veel groter dan wat zij zelf bereiken. (Biba Kayewich)

Opvoeding is belangrijk: De krachtige invloed van goed ouderschap

Studies tonen aan dat goed ouderschap van zowel moeder als vader cruciaal is voor de ontwikkeling en het welzijn van kinderen

Alec was een langeafstandsloper op staatsniveau. Hij begon met hardlopen in de zevende klas en ging door op de middelbare school. Hij won het staatskampioenschap als middelbare school junior.

Ik ben vergeten waarom hij me die dag kwam opzoeken, maar tijdens het bezoek vertelde hij me dat hij het volgende weekend zou meedoen aan de cross country wedstrijd. Hij gloeide en werd rood toen hij eraan toevoegde: “Ik ben favoriet om te winnen.”

“Je vader moet zo trots op je zijn,” zei ik.

Hij keek naar zijn voeten en mompelde: “Hij heeft me nog nooit zien rennen.”

“Oh, het spijt me. Woont hij ver weg?”

“Nee, hij woont in de stad, maar hij zegt dat hij het te druk heeft om naar een wedstrijd te komen. Eigenlijk heb ik hem maar twee keer gezien sinds ik op de middelbare school zit.” Dan, in een poging om een excuus te maken voor zijn vader, voegde hij eraan toe: “Ik was pas 5 toen hij en mama scheidden. Hij maakt niet echt deel uit van mijn leven. Ik wou dat hij dat wel was!

“Ik heb medelijden met je vader,” zei ik. “Hij mist zijn eigen zoon te kennen en, voor zover ik weet, een geweldige zoon!”

Ik kan me niets zo triest voorstellen als een man die opzettelijk zijn eigen zoon niet kent. Het plezier dat wij vaders voelen bij elke prestatie is ongeëvenaard door alles wat we zelf bereiken.

“Ik wil mijn kinderen kennen en deel uitmaken van hun leven,” legde Alec uit. Toen liet hij zijn hoofd weer hangen en zei: “Maar ik heb gehoord, en ook gelezen, dat kinderen hun ouders worden, dus ik denk dat ik niet echt kan bepalen wat voor vader ik zal zijn—als ik ooit vader word.”

“Nou, er zit een kern van waarheid in dat gezegde,” antwoordde ik, “maar je kunt de persoon of vader zijn die je wilt zijn, als je er genoeg om geeft om de man en vader te worden die je wilt en moet zijn. Een goede vader zijn is werk. Je weet hoe je moet werken, anders zou je volgend weekend niet lopen. Het lijkt me dat je de passie hebt om elke soort man te zijn die je wilt worden.”

Invloed van moeders

Er bestaan al heel lang adviezen over hoe je een goede ouder kunt zijn. Het Oude Testament waarschuwt ons dat de zoon niet moet worden gestraft voor de zonden van zijn ouders (Deuteronomium 24:16), maar de zonden van de ouders worden vaak op de kinderen afgewenteld. Denk aan het Neonatale Abstinentie Syndroom (NAS). Het treedt op wanneer baby’s van drugsverslaafde moeders bij de geboorte worden losgekoppeld van de placenta van hun moeder, wat resulteert in prikkelbaarheid, trillen, braken, diarree, slechte voeding, ontroostbaar huilen en vaak toevallen. Deze baby’s moeten vele dagen, zelfs weken, op de pasgeboren IC blijven. In 2016 werden meer dan 31.000 baby’s met NAS verzorgd in Amerikaanse ziekenhuizen, volgens een studie van het Vanderbilt University Medical Center. Velen van hen zullen nooit een normale emotionele, mentale of fysieke gezondheid krijgen.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn veel van deze moeders niet verslaafd aan straatdrugs, maar aan pijnstillers, kalmeringsmiddelen of andere door artsen voorgeschreven medicijnen.

“Hoewel sommige van deze baby’s worden geboren met een verslaving aan heroïne of andere straatdrugs, wordt ongeveer een derde geboren bij vrouwen uit de middenklasse die in stilte verslaafd zijn geraakt aan voorgeschreven medicijnen voor zaken als chronische rugpijn en depressie,” aldus Dr. Sabine Iben, neonatoloog in Cleveland.

Sommige seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) zoals het humaan papillomavirus, een virus dat genitale wratten en kanker op de baarmoederhals, mond, keel, en penis veroorzaakt, kunnen aanzienlijke problemen voor baby’s veroorzaken. Tijdens de bevalling kan een besmette vrouw het virus overdragen op haar kind, waardoor zich meerdere wratten ontwikkelen in de keel, luchtpijp en longen van de baby. Het verwijderen van deze wratten is moeilijk, vaak zelfs onmogelijk, en de ademhaling kan zodanig worden bemoeilijkt dat dit tot de dood leidt.

Ook een zwangere moeder kan haar baby syfilis geven, wat alle organen van de baby kan aantasten, inclusief het hart en de hersenen. In de Verenigde Staten is het aantal baby’s dat wordt geboren met syfilis sinds 2013 elk jaar toegenomen. Volgens een studie van de Centers for Disease Control and Prevention werden in 2020 2.148 baby’s geboren met congenitale syfilis. Daarvan zijn er 149 doodgeboren of overleden aan syfilis tijdens de babytijd. Alle zwangere vrouwen moeten vroeg in de zwangerschap getest worden op syfilis en andere SOA’s.

Invloed van vaders

Al voor de geboorte zijn de houding en het handelen van een vader belangrijk voor zijn kinderen. Uit een Finse studie uit 2021 blijkt dat het prenatale gedrag van de vader ten opzichte van de zich ontwikkelende baby voorspellend is voor zijn relatie met het kind op de leeftijd van 4 maanden. Zijn houding voorspelt ook de toekomstige aard van de vader-kind relatie.

Het is bekend dat als een moeder depressief is, haar kinderen snel depressief worden, en als zij beter wordt, haar kinderen ook. Uit een in 2011 in het Journal of Pediatrics gepubliceerde studie bleek dat depressieve vaders ook leiden tot depressieve kinderen. Bijgevolg leidt behandeling van ouderlijke depressie bij beide ouders tot het oplossen van de depressie van hun kinderen, en een vroege behandeling kan voorkomen dat hun kinderen een depressie ontwikkelen.

Alcoholisme is vaak een probleem voor zowel mannen als vrouwen en beïnvloedt kinderen op vele manieren. Er zijn verschillende genen die tot alcoholverslaving kunnen leiden; er zijn er twee geïdentificeerd, ADH1B en ALDH2.

“Tweelingstudies in de VS en Europa suggereren dat ongeveer 45–65 procent van de aansprakelijkheid [voor het ontwikkelen van alcoholisme] te wijten is aan genetische factoren,” aldus het Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology-artikel “Genetics and Alcoholism” van Howard J. Edenberg en Tatiana Foroud.

Maar vergeet niet dat de genen kunnen worden overwonnen door alcohol te vermijden. Alcoholisme is een afschuwelijke ziekte en kan leiden tot veel fysieke, emotionele en vaak ook financiële problemen en verhoogt de kans op echtscheiding. Alcoholisten hebben meer kans om te scheiden, lijden aan echtelijk geweld, of mishandelen hun echtgenoten en/of kinderen.

Er zijn veel studies die bevestigen dat zowel moeders als vaders een belangrijke rol spelen bij het doorgeven van hun eigen ziekte aan hun kinderen. Maar één recente studie laat iets zien dat de meeste vaders graag zullen willen horen. In deze studie werd stoeien tussen vader en kind in verband gebracht met de ontwikkeling van een beter werkgeheugen, minder werkgeheugenproblemen, en een hoger werkgeheugen. Deze studie draagt bij tot het groeiende bewijs van het belang van vader-kindspel of andere gezamenlijke activiteiten voor de ontwikkeling van het geheugen.

Een goede ouder zijn

Dus, terug naar Alec. Ik weet niet waarom Alec’s vader besloot hem in de steek te laten, maar ik weet wel dat Alec het weekend daarop eerste werd bij de cross-country wedstrijd. Voor de tweede keer was hij staatskampioen! Ik ontmoette hem bij de finish om hem te feliciteren, maar voordat ik hem de hand kon schudden, gaf hij me een zweetdoordrenkte knuffel.

Hij kende even het gevoel van zoon zijn, en ik werd er weer aan herinnerd waar het bij vader zijn om draait. En zoals de meeste ontmoetingen tussen vaders en zonen, denk ik dat deze vrijwillige vader er het meest bij gewonnen heeft.

Dank je, Alec, dat je die ochtend met mij hebt gedeeld.

Als je een jongen of meisje kent die geen “echte” vader of moeder heeft, wees er dan een—al is het maar voor even. Je zult verrast zijn hoeveel je gewaardeerd wordt en hoe goed je je zult voelen.

Moge God jou en je familie blijven zegenen.

Gepubliceerd door The Epoch Times (1 november 2022): Parenting Matters: The Powerful Influence of Good Parenting

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.