Wednesday, 12 Jun 2024
Ouderen protesteren op 15 februari 2023 in de Chinese stad Wuhan tegen de bezuinigingen op de ziektekostenverzekering. (Screenshot via The Epoch Times)

Ouderen in China protesteren tegen bezuinigingen op ziektekostenverzekering met gevaar voor repressie door de politie

Ouderen uit de Chinese miljoenenstad Wuhan kwamen vorige week op straat voor een tweede grootschalige protestactie in een week tijd. Ze protesteerden tegen de bezuinigingen van de Chinese Communistische Partij op de gezondheidszorg in het kader van de recente hervorming van de ziektekostenverzekering. Gelijktijdig werd een soortgelijk protest georganiseerd in de noordoostelijke miljoenenstad Dalian.

De demonstranten vragen internationale aandacht en steun voor hun inspanningen, maar de onderdrukking door het regime in Wuhan op 15 februari leidde ertoe dat de demonstranten werden geslagen, gearresteerd en uiteengedreven.

Een inwoner van Wuhan genaamd Dafei (pseudoniem) vertelde The Epoch Times op 16 februari dat de situatie in de stad angstaanjagend is.

“Verschillende kennissen die aan de protestactie deelnamen werden vandaag allemaal ondervraagd en bedreigd door de politie. Momenteel is er overal terreur in het land. Het is werkelijk beangstigend,” zei hij.

An Ming (pseudoniem), een oudere inwoner van Wuhan die bij het protest aanwezig was, vertelde The Epoch Times op 16 februari hoe het Chinese regime de demonstranten uiteen dreef.

Een protest van gepensioneerden tegen bezuinigingen op de ziektekostenverzekering voor het stadhuis van Wuhan, provincie Hubei, China, op 1 februari 2023. (Online afbeelding)

“Gisteren, rond twee uur ‘s middags, begon de politie de omgeving te ontruimen. Er waren veel oproerpolitie en politieagenten die in groepen de oudere demonstranten uit elkaar dreven. Er waren ook mensen die door de autoriteiten waren gestuurd, en die de ouderen overhaalden om naar een gebouw achter Zhongshan Park [de protestlocatie] te gaan. Aan de ouderen werd gezegd naar binnen te gaan. Er stonden enkele ambtenaren opgesteld buiten het gebouw,” zei hij.

Sommige bejaarden werden afgevoerd nadat ze naar binnen waren gegaan. An Ming ging zelf niet naar binnen.

“Om ongeveer 15.00 uur werd de Jiefanglaan volledig ontruimd,” zei hij.

Op de dag van het protest werden ook veel mensen die wilden deelnemen verhinderd om te gaan. Yang Wei (pseudoniem), een gepensioneerde in Wuhan, vertelde The Epoch Times op 16 februari dat hij door de politie werd gedwongen thuis te blijven.

“Gisterochtend kreeg ik vijf of zes telefoontjes van de plaatselijke politie en het wijkbureau. Ze vroegen of ik thuis was en ze zeiden dat ze me iets wilden brengen. Ze wilden eigenlijk gewoon weten of ik thuis was of op de plaats van het protest. Het was om ons onder controle te houden,” zei hij.

“Op het Chinese vasteland zijn er overal camera’s en gsm-masten. We staan allemaal onder strikte controle. Waar we ook heengaan, met de positiebepaling van onze mobiele telefoon zullen ze ons steeds kunnen lokaliseren.”

Yang zei dat er minstens 50.000 mensen waren samengekomen in het meest centrale deel van Wuhan.

Politie pakt oudere demonstranten aan

Mevrouw Liang (pseudoniem), een andere inwoner van Wuhan, vertelde The Epoch Times op 16 februari dat tienduizenden mensen in opstand kwamen om te protesteren tegen de tirannie van de heersende Chinese Communistische Partij (CCP). Ze zei dat het de eerste keer in meer dan 70 jaar was dat ze het Chinese volk zo wakker en verenigd had gezien.

Liang zei dat ze zag hoe politieagenten demonstranten sloegen.

“De meeste agenten droegen hun politiekenteken niet, en velen waren oproerpolitie, volledig uitgerust, maar zonder wapens,” zei ze. “Ze durfden de ouderen niet in het openbaar in elkaar te slaan. Als ze de ouderen doodsloegen, zouden ze het moeilijk krijgen. Maar ze sloegen de ouderen wel degelijk in elkaar en sommige ouderen vielen zelfs flauw. Ik zag met mijn eigen ogen drie bejaarden flauwvallen en op de grond vallen. Het ging om een vrouw en twee mannen. Ze werden weggesleept door de politie.”

Ze zei dat ze zelf door COVID-19 al twee keer in het ziekenhuis werd opgenomen, maar dat de nieuwe ziektekostenverzekering van de CCP de kosten niet meer vergoedt. De individuele uitkeringen voor medische zorg zijn verlaagd, wat vooral gepensioneerden treft.

“We hebben drie jaar lang de COVID-epidemie doorstaan maar nu kunnen we het niet langer meer verdragen. … Dit nieuwe medische verzekeringsbeleid is een roofoverval op de mensen,” zei ze.

De Chinese mensen ontwaken

Liang voegde eraan toe dat de CCP de steun van het volk volledig heeft verloren, en het protest tegen de bezuinigingen op de ziektekostenverzekering zal nog meer gewone mensen en jongeren in het hele land wakker schudden, wat zou kunnen leiden tot de ineenstorting van het communistische regime.

“Ik hoop dat de internationale gemeenschap het bewustzijn van het gewone Chinese volk niet zal onderschatten. Hoewel sommige mensen nog niet echt wakker zijn, is een groot deel van het Chinese volk opgestaan. Ze zijn erg weerbaar, en hun begrip is ook behoorlijk toegenomen,” zei ze.

“Zij vormen een zeer sterke eenheid.”

Yang verwacht dat er binnenkort opnieuw geprotesteerd zal worden.

“De video van de protesten in Zhongshan Park verspreidt zich via internet en zal zeker invloed hebben op andere steden. Het zal zeker een aanzienlijke impact hebben. De hervorming van de ziektekostenverzekering in andere steden zal ook op weerstand stuiten,” zei hij.

“Deze zaak [protest om hun rechten te verdedigen] zal zeker niet ophouden, want er zijn veel mensen zoals wij die de CCP hebben doorzien, wakker zijn geworden en van democratie en vrijheid houden. Deze mensen zullen proberen door te gaan en ze zullen zich niet laten onderdrukken. Maar het is erg moeilijk in communistisch China.”

Hij hoopt op aandacht en hulp van de internationale media.

“De onderdrukking van de waarheid door de CCP en de schending van onze rechten is zeer ernstig,” vertelde hij aan The Epoch Times. “We kunnen enkel vertrouwen op buitenlandse media. Ik hoop dat overzeese media ons kunnen helpen om onze stem en onze oproep aan de internationale gemeenschap door te geven, zodat de internationale gemeenschap aandacht en zorg heeft voor de werkelijke situatie op het Chinese vasteland.”

Ning Haizhong, Hong Ning, Yi Ru en Zhao Fenghua hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (19 februari 2023): China’s Elderly Protest Against Health Insurance Cuts, Risking Police Suppression

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.