Sunday, 19 May 2024
De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen spreekt tijdens een persconferentie terwijl de financiële leiders van de G20 bijeenkomen in de buitenwijken van Bengaluru, India, op 23 februari 2023. (Samuel Rajkumar/Reuters)

Overheid komt met plan om alle deposito’s bij Silicon Valley Bank te beschermen

Vanaf maandag zullen depositohouders toegang hebben tot al hun fondsen, kondigen toezichthouders aan

Bankregulatoren hebben zondag een noodmaatregel aangekondigd om de deposito’s bij Silicon Valley Bank volledig te beschermen, een cruciale stap om paniek over de ineenstorting van de bank af te wenden.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën, de Federal Reserve en de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) hebben het plan bekendgemaakt in een gezamenlijke verklaring.

“Vandaag nemen we beslissende maatregelen om de Amerikaanse economie te beschermen door het vertrouwen van het publiek in ons banksysteem te versterken”, luidde de verklaring.

Minister van Financiën Janet Yellen heeft, na overleg met de president en toezichthouders, toestemming gegeven voor het plan dat “alle depositohouders volledig beschermt”.

Momenteel bedraagt het maximumbedrag aan bescherming dat de FDIC aan één deposant biedt $250.000. Volgens het nieuwe plan zullen echter alle deposito’s, zowel verzekerde als niet-verzekerde, worden beschermd.

” Depositohouders zullen vanaf maandag 13 maart toegang hebben tot al hun geld. Geen enkel verlies in verband met de afwikkeling van Silicon Valley Bank zal door de belastingbetaler worden gedragen”, aldus de verklaring.

“Aandeelhouders en bepaalde ongedekte debiteuren zullen niet worden beschermd. Het hogere management is ook verwijderd. Eventuele verliezen voor het depositoverzekeringsfonds ter ondersteuning van niet-verzekerde depositohouders zullen worden gerecupereerd door een speciale aanslag op banken, zoals de wet voorschrijft.”

Toezichthouders kondigden ook een soortgelijke maatregel aan voor de in New York gevestigde Signature Bank, die zondag door de charterende autoriteit van de staat werd gesloten.

“Alle depositohouders van deze instelling zullen worden vergoed”, aldus de gezamenlijke verklaring.

Daarnaast kondigde de Fed zondag aan dat zij extra financiering beschikbaar zal stellen aan in aanmerking komende depositobanken om ervoor te zorgen dat de banken aan de eisen van al hun depositohouders kunnen voldoen.

“De Federal Reserve is bereid om eventuele liquiditeitsdruk op te vangen”, aldus de Fed.

Als onderdeel van de inspanningen om een bankencrisis af te wenden, kondigde de centrale bank de oprichting van een nieuw Bank Term Funding Program (BTFP) aan, gericht op de bescherming van deposito’s bij failliete instellingen.

Het ministerie van Financiën zal “tot 25 miljard dollar beschikbaar stellen uit het Exchange Stabilization Fund als buffer voor het BTFP”, kondigde de centrale bank aan.

SVB ineenstorting

De ondergang van Silicon Valley Bank (SVB) heeft voor onzekerheid gezorgd bij tech-investeerders en startups die een grote positie hadden bij de bank. De in 1983 opgerichte bank uit Santa Clara, Californië, was een topfinancier van Silicon Valley.

SVB was de 16e grootste in de Verenigde Staten, met 209 miljard dollar aan activa op 31 december 2022, volgens de Federal Reserve. Dat is slechts de tweede plaats na Washington Mutual, dat 307 miljard dollar aan activa had toen het in 2008 instortte.

De belangrijkste reden voor het faillissement van de bank, volgens analisten, was dat het zwaar investeerde klantendeposito’s in staatsobligaties, die zeer gevoelig zijn voor de rente.

Sinds de ineenstorting van de SVB is er een wijdverspreide besmettingsvrees, waarbij sommige bankiers, investeerders en technologie-executives waarschuwen dat dit gevolgen kan hebben voor kleine en grote banken, vooral voor instellingen die niet goed gekapitaliseerd zijn.

Op zaterdag ondertekenden meer dan 3.000 CEO’s en risicokapitalisten die ongeveer 220.000 werknemers vertegenwoordigen een petitie om Yellen en andere functionarissen op te roepen de depositohouders van de SVB te ondersteunen. Zij waarschuwden dat meer dan 100.000 banen verloren zouden kunnen gaan als er geen actie wordt ondernomen.

Critici vinden echter dat belastinggeld niet mag worden gebruikt om de redding van de SVB te steunen. Een van deze critici is Vivek Ramaswamy, een multimiljonair ondernemer en auteur die onlangs deelnam aan de Republikeinse presidentsrace.

“Het doet mijn bloed koken om deze zogenaamde ‘free marketeers’ in Silicon Valley het hele weekend angst zaaien om het risico van een bankrun in Amerika te *creëren* zodat ze de belastingbetaler kunnen gijzelen voor een bailout van een stel tech startups die de fout maakten om bij SVB te bankieren. Trap niet in hun truc,” schreef Ramaswamy op Twitter op 12 maart, na de aankondiging van de regering.

Jack Phillips en Andrew Moran hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times ( 12 maart 2023): Government Steps In With Plan to Protect All Deposits at Silicon Valley Bank

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.