Sunday, 19 May 2024
In het historische centrum van Florence, de geboorteplaats van de Italiaanse Renaissance, staat de voormalige Medici residentie, een toonbeeld van burgerlijke Renaissance architectuur. De gevel met drie niveaus inspireerde vele Renaissance-architecten. Het eerste niveau van de gevel is versierd met rustieke stenen blokken, het tweede niveau heeft een glad ashlar oppervlak, en het derde niveau is het kortste maar ook het meest elegante met zijn ashlar blokken bijna vrij van scheuren tussen elk blok. (JJFarq/Shutterstock)

Palazzo Medici Riccardi: De kracht en schoonheid van het Medici paleis

Groter dan het leven: Kunst die ons door de eeuwen heen inspireert

Het ooit door de machtige Medici-familie bestuurde Florence herbergt enkele van de mooiste schatten van de Italiaanse renaissance. Een daarvan is de officiële residentie van de Medici’s tot 1659, bekend als het Palazzo Medici Riccardi, of het Palazzo Medici.

In 1444 heeft Cosimo de Oude, het hoofd van de bankiersfamilie Medici, dit paleis laten bouwen als privéverblijf voor zijn familie. De Medici hadden een enorme economische en artistieke invloed in Toscane en bevorderden de groei van de Florentijnse renaissance.

Een pionier van de Italiaanse Renaissance architectuur, Michelozzo di Bartolomeo, ontwierp het bouwwerk. De architect liet zich inspireren door de oude Griekse en Romeinse klassieke architectuur, een essentieel onderdeel van de renaissancestijl. Dit is vooral duidelijk in de ruige gevel van het paleis in de stijl van het rustieke metselwerk, een decoratieve techniek die in de Romeinse architectuur werd gebruikt om de stenen constructie van een gebouw te benadrukken. De gevel van het paleis combineert deze ruwe textuur met een ashlar-decoratie (fijn bewerkte steen) en dubbele lancetramen; dit waren populaire kenmerken van 15e-eeuwse Toscaanse paleizen.

Het Medici paleis was een prototype voor de renaissance-architectuur en vertegenwoordigde de idealen van een nieuw tijdperk. Het gerucht gaat zelfs dat de marmeren medaillons op de binnenplaats van het paleis een jonge Michelangelo inspireerden voor zijn latere werk.

Het paleis herbergt ook juweeltjes van renaissancekunst. Een daarvan is de Magi Kapel, met een kleurrijke frescocyclus, geschilderd door Benozzo Gozzoli, die de stijgende macht van de familie prijst. Er is ook de Luca Giordano galerij, met een plafondfresco ter ere van de Medici. Deze laatste werd gemaakt in opdracht van markies Gabriello Riccardi, de nieuwe eigenaar van het paleis in 1659. Hij behield de oorspronkelijke bouwstijl van het paleis terwijl hij het uitbreidde, en renoveerde de interieurs in de rijkelijk decoratieve barokstijl.

Zodra de bezoekers de deuren van het Palazzo Medici Riccardi passeren, worden ze begroet met een elegante binnenplaats met prominente klassieke kenmerken. Een binnenplaats omgeven door een arcade is typisch voor renaissancepaleizen, en het Medici Paleis is hier een vroeg voorbeeld van. Op de arcade staat het wapen van de Medici, vijf rode ballen en een blauwe bal, waaruit hun invloed op de Florentijnse renaissance blijkt. Onder de arcadevensters zijn in de friezen gebeeldhouwde marmeren medaillons te zien. (Bernard Barroso/Shutterstock)
Een bovenaanzicht op de binnenplaats en de met Romeins traliewerk beklede glazen ramen en de vierkante oculus, die naar de open hemel leidt. (Fedele Ferrara/Shutterstock)
Onder de Toscaanse zon ligt de prachtige tuin van het Palazzo Medici Riccardi. Het is gevuld met citroenbomen, mozaïek bestrating en figuren uit de Grieks-Romeinse mythologie. In het midden kan men Hercules bewonderen die de huid van de Nemeïsche leeuw draagt. (silverfox999/Shutterstock)
Een glimp van de decoratie van het Medici Riccardi Paleis nadat de familie Riccardi het interieur renoveerde. Deze kamer is in barokstijl, zoals blijkt uit het prachtige vergulde plafond, de hangende kroonluchters en het meubilair. De wandtapijten aan de muren zijn echter een kenmerk van de renaissance en laten zien hoe de Riccardi de invloed van de Medici’s vermengden met de barokstijl. (Vasco Figueiredo/Shutterstock)
De privékapel van de Medici, de Magi Kapel. De marmeren muren zijn bedekt met een rijke frescocyclus van de schilder Benozzo Gozzoli uit 1459. In de renaissance werd geen enkele decoratie aan het toeval overgelaten. De kleurrijke muurdecoraties beelden de processie van de drie Wijzen uit, evenals enkele leden van de familie Medici, zoals Cosimo en zijn zoon, Piero de Gouty. De intocht van de Wijzen in de stad is een symbolische weergave van de invloed van de Medici op Florence en vertegenwoordigt hoop voor de toekomst. (silverfox999/Shutterstock)
Nog een ander hoogtepunt van dit weelderige paleis: de Luca Giordano galerij. Deze galerij heeft een prachtige spiegelzaal, een belangrijk kenmerk van de barokstijl. De beschilderde plafondfresco’s zijn een ander essentieel onderdeel van de barok en vormen een eerbetoon aan de Medici. (Bernard Barroso/Shutterstock)
Een close-up van de Luca Giordano fresco’s in de Luca Giordano galerij. Het verbeeldt de vier kardinale deugden (voorzichtigheid, moed, matigheid, rechtvaardigheid) door de lens van de mythologie. In het midden schilderde Giordano de “Apotheose van de Medici,” met Jupiter omringd door leden van de familie Medici: Cosimo; zijn zonen, Gian Gastone en Ferdinando; en zijn broer, Francesco Maria. (Ann Raff/Shutterstock)

Gepubliceerd door The Epoch Times (23 december 2022): Palazzo Medici Riccardi: The Power and Beauty of the Medici Palace

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.