Sunday, 19 May 2024
Het paleis Ludwigsburg, ontworpen door de Italiaanse architect Donato Giuseppe Frisoni, ligt in het centrum van de Duitse stad Ludwigsburg. Het barokke complex breidde zich uit tot vier vleugels rond de binnenplaats van het paleis. Het centrale gebouw wordt omsloten door de jacht- en spelpaviljoenen en herbergt staatsappartementen. De grote tuin is in de formele Franse en naturalistische Engelse stijl, met weelderige bomen, symmetrische gazons, bloemenborders en waterpartijen. (Markus Mainka/Shutterstock)

Paleis Ludwigsburg in Duitsland: Het ‘Zwabische Versailles’

Buiten proporties: Kunst die ons door de eeuwen heen inspireert

Paleis Ludwigsburg (Schloss Ludwigsburg), net ten noorden van Stuttgart, Duitsland, is een van de grootste barokke complexen van Europa. Het paleiscomplex vertoont veel gelijkenissen met Versailles wat betreft grootte, historisch belang en architecturale stijlen en heeft de bijnaam “Zwabisch Versailles” vanwege de ligging in de zuidwestelijke regio van Duitsland die bekend staat als Zwaben.

Eberhard Ludwig, hertog van Wurttemberg, bouwde in 1704 een jachtslot op het terrein. In 1718 breidde de hertog het terrein uit tot een weelderig paleis met 18 gebouwen, 452 kamers en een prachtig park van 79 hectare. Carl Alexander, hertog van Wurttemberg, de opvolger van Eberbard Ludwig, voegde appartementen toe in de Franse rococostijl.

Paleis Ludwigsburg werd het zomerverblijf van de eerste koning van Wurttemberg, Frederik I, die veel kamers opnieuw inrichtte in de Empirestijl, een neoklassieke stijl beïnvloed door Napoleon en gekenmerkt door zijn eclecticisme en klassieke revivalmotieven.

Wat Paleis Ludwigsburg zo uniek maakt, is de mix van stijlen, die drie verschillende historische periodes vertegenwoordigen. Het gebouw kenmerkt zich door de barokstijl met zijn pleisterwerk, marmer, verguldsel, zijden damast, dramatische trappen en kroonluchters die de vertrekken en de kapel versieren. De luchtige rococostijl en de elegante neoklassieke stijl zijn ook aanwezig, zoals te zien is in de vele vergulde spiegels en Egyptisch geïnspireerde meubels. Vandaag de dag is Paleis Ludwigsburg Duitslands best bewaarde barokke residentie.

De Marmeren Hal is een van de mooiste kamers van paleis Ludwigsburg en is een perfecte weergave van de unieke mix van stijlen van het paleis, met zowel barokke als neoklassieke elementen. De ovale vorm en indeling doen denken aan de barokke stijl. De muren in neoklassieke stijl zijn van delicaat roze synthetisch marmer en zijn bedekt met witte gepleisterde reliëfs, guirlandes, platte pilasters en beelden die doen denken aan priesteressen uit de oudheid, gebeeldhouwd door Johann Heinrich von Dannecker. Kroonluchters hangen aan het trompe l’oeil plafond dat een blauwe wolkenlucht afbeeldt en de ruimte naar boven opent. (Steffen Hauswirth/Courtesy van de Staatspaleizen en Tuinen van Baden-Wurttemberg)
De wachtkamer van de koning, in een eclectische mix van stijlen, doet dienst als de koninklijke audiëntiekamer. Het meubilair is versierd met rood damast en aan het plafond hangt een barokke kroonluchter. De rest van de kamer heeft een neoklassieke stijl met symmetrische deuren, muurranden en blauwe en gouden lambrisering. (Andrus Ciprian/Shutterstock)
De Spiegelzaal toont de speelse Rococostijl. Zoals de naam al aangeeft, is deze zaal bedekt met spiegels in rococostijl in sierlijke en complexe lijsten, gebeeldhouwd in gips en verguld. Het plafond is versierd met vergulde bloem- en bladmotieven. Een fluwelen bank, een ingewikkelde kast van ingelegd hout en delicate porseleinen figuren versieren de kamer. (Andrus Ciprian/Shutterstock)
Het theater is een van de oudste nog bestaande in zijn soort in Europa, met originele toneelmachines uit de 18e en 19e eeuw. Het theater werd in 1750 volledig gebouwd uit hout en heeft drie verdiepingen met zitplaatsen, een podium, een reeks geschilderde decors en een rood gordijn. In 1811 voegde koning Friedrich I enkele neoklassieke elementen toe, zoals de zuilen en het blauwe fries. De achtergronddecors worden mechanisch veranderd en het mechanisme, zeer geavanceerd voor die tijd, functioneert nog steeds. (Joachim Feist/Courtesy of State Palaces and Gardens of Baden-Wurttemberg)
Als onderdeel van het complex van Ludwigsburg ligt op een nabijgelegen heuvel achter het hoofdgebouw een veel kleiner paleis, het Favorite Paleis (Schloss Favorite), dat werd gebruikt als plattelandsvilla. Het Schloss Favorite heeft een gele gevel met torentjes en balustrades, Franse ramen, een trap en een breed terras met Grieks geïnspireerde beelden. (in kleuren/Shutterstock)
Deze kamer in het Favorite Paleis vertegenwoordigt de neoklassieke stijl, in zijn algemene indeling en elegantie. Hoge deuren en rechthoekige ramen laten het licht binnen, wat de kamer een gevoel van helderheid en luchtigheid geeft. Boven de ronde bogen en rechte pilaren zijn klassieke friezen en geometrische motieven aangebracht om Griekse beelden te onthullen. (trabantos/Shutterstock)

Gepubliceerd door The Epoch Times (18 juli 2023): Germany’s Ludwigsburg Palace: The ‘Swabian Versailles’

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.