Wednesday, 12 Jun 2024
De Palestijnse president Mahmoud Abbas (L) schudt handen na het overhandigen van een medaillon aan de Chinese leider Xi Jinping tijdens een handtekeningenceremonie in de Grote Hal van het Volk in Peking op 18 juli 2017. (Mark Schiefelbein/AFP via Getty Images)

Palestijnse steun voor “één China”-beleid wijst op problemen in Midden-Oosten volgens experts

Tijdens de eerste Arabisch-Chinese top in Riyad, Saoedi-Arabië, op 9 december, zei de Palestijnse president Mahmoud Abbas in een toespraak dat Palestina het “Eén China”-beleid zal blijven steunen om Peking te verdedigen tegen aanvallen op internationale fora.

“De staat Palestina … zal zich stevig aan de zijde van China blijven scharen ter ondersteuning van zijn ‘Eén China’-beleid, en om de aanvallen tegen China op alle internationale fora af te weren,” zei Abbas in zijn toespraak in aanwezigheid van de Chinese leider Xi Jinping.

Rabbijn Yaakov Menken, directeur van de Coalitie voor Joodse Waarden, meent dat de toespraak van Abbas symptomatisch is voor problemen en meer instabiliteit in het Midden-Oosten.

“Deze vorm van aardig doen tussen Mahmoud Abbas en de Chinezen heeft alles te maken met of ze de Chinese steun voor de Palestijnse Autoriteit kunnen krijgen, dan betekent dat meer steun voor terrorisme. Het betekent meer steun voor instabiliteit in dat deel van de wereld,” zei Menken in een interview in het programma “China in Focus” op NTD, het zustermediakanaal van The Epoch Times, dat werd uitgezonden op 21 december.

Een dag voor de top hadden Abbas en Xi een privé ontmoeting in Riyad, en Beijing zei in een officiële verklaring dat het de zaak van het Palestijnse volk steunt.

China en Palestina vieren 35 jaar onderlinge relaties, en tijdens de bilaterale ontmoeting tussen Xi en Abbas werd een samenwerkingsdocument voor toerisme ondertekend, werden de onderhandelingen over een vrijhandelsovereenkomst tussen China en Palestina bespoedigd en werd de tweede zitting van het Chinees-Palestijnse Gemengd Comité voor economische, handels- en technische samenwerking gehouden.

Menken zei dat het Chinese regime via Palestina de geopolitiek gevoelige regio wil domineren.

“De Chinezen willen iedereen domineren en controleren die stabiele gebieden en stabiele regeringen wil destabiliseren, zodat de Chinese invloed kan binnenkomen en de macht overnemen. Dat is iets wat de Chinezen zullen steunen,” zei Menken.

Hij gelooft dat Abbas China zal steunen omdat de Chinese Communistische Partij (CCP) “autoritarisme en dictatoriale controle verkiest boven democratie”.

De Chinese leider Xi Jinping (L) luistert terwijl de Palestijnse president Mahmoud Abbas (R) spreekt tijdens een ontmoeting in de Grote Hal van het Volk in Peking op 18 juli 2017.
Abbas is op een officieel bezoek aan China van 17-20 juli. (Mark Schiefelbein/AFP via Getty Images)

“Dus het feit dat zij met elkaar samenwerken zou ons niet moeten verbazen, maar het zou ons wel moeten verontrusten omdat het een verder teken is dat China probeert andere delen van de wereld te destabiliseren, en diegenen in de Arabische wereld die het Chinese autoritarisme steunen in plaats van de democratie,” zei Menken.

Hij zei dat de wereld goed in de gaten moet houden of de CCP “clandestien of openlijk” militaire steun verleent aan Palestina, omdat de traditionele leverancier van Palestina, Iran, momenteel veel problemen ondervindt en zijn zendingen steeds vaker worden onderschept.

“Dus het kan zijn dat de Chinezen een nieuwe leverancier van wapens en wapentuig gaan worden. Weet je, wie weet? En dat gaat natuurlijk vaak gepaard met stapels geld.”

VK en VS als doelwit

In zijn toespraak richtte Abbas zich tot het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten en zei dat zij het Palestijnse volk moeten compenseren.

“Wij benadrukken dat Groot-Brittannië en de VS zich moeten verontschuldigen en herstelbetalingen moeten doen aan het Palestijnse volk voor de Balfour-verklaring, waaraan zij hebben meegewerkt, en voor het [Britse] mandaat,” zei Abbas in zijn toespraak die werd uitgezonden op Alghad TV (Egypte, VAE).

Menken zei dat als Abbas om moslims gaf, hij achter de Oeigoeren zou staan die door de CCP worden vervolgd; in plaats daarvan richtte hij zich op het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, die geen van beide Israël steunen.

“Er zijn recente beschuldigingen dat organen van levende, onwillige donoren worden afgenomen van Oeigoerse moslims en gegeven aan etnische Chinezen in de regeringspartij. Dit is duidelijk een schande voor de mensenrechten! Iemand die zich bekommert om de mensenrechten gaat zich bekommeren om de Chinezen!” zei Menken.

Hij zei: “Gelukkig” hebben velen in de Arabische wereld het verhaal van de Palestijnse Autoriteit losgelaten dat Israël de schuld geeft van alle problemen in de wereld.

Hij verwees naar de Abraham-akkoorden en zei: “De mensen beseffen dat vrede, vooral vrede met bloeiende democratieën, echt goed is voor de wereld.”

In de toekomst zou Menken graag zien dat de Arabische wereld Taiwan erkent als onafhankelijk eiland met vrijheid en democratie.

“Het produceert veel meer per hoofd van de bevolking. Ook al komen er zoveel Chinese producten op de markt, de Taiwanezen produceren veel meer per persoon, en veel meer inkomen per persoon, en hebben een beter leven. En trouwens, ze besteden niets van hun inspanningen aan de vervolging van hun eigen volk – aan de vervolging van minderheden, zoals de Tibetanen en de Oeigoerse moslims en de Mongolen,” zei Menken.

Gepubliceerd door The Epoch Times (21 december 2022): Palestinian Support for ‘One China’ Policy Indicates Trouble in Middle East: Expert

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.