Wednesday, 12 Jun 2024
Politieagenten en veiligheidsagenten controleren de menigte na een officiële ceremonie voor het hijsen van de vlag ter gelegenheid van de Nationale Feestdag vlakbij het Plein van de Hemelse Vrede en de Verboden Stad in Peking, China, op 1 oktober 2021. (Kevin Frayer/Getty Images)

Peking arresteert 1,43 miljoen mensen in een 100-daagse veiligheidscampagne ter voorbereiding van het 20ste partijcongres

In een drie maanden durende veiligheidscampagne in de aanloop naar het 20ste partijcongres, heeft Peking tot nu toe 1,43 miljoen Chinezen gearresteerd. Maar niet alle arrestanten waren criminelen.

De veiligheid wordt aangescherpt nu het vijfjaarlijkse partijcongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), dat voor oktober is gepland, nadert. Het regime heeft een ‘operatie van 100 dagen’ op touw gezet die op 25 juni van start is gegaan.

Tijdens een persconferentie op 27 september sprak het ministerie van Openbare Veiligheid over het succes van de campagne: Tot op heden heeft de operatie meer dan 640.000 strafzaken opgelost en meer dan 1,43 miljoen mensen gearresteerd.

Veel zogenaamde verdachten zijn echter gewone Chinese burgers, zoals dissidenten, activisten, indieners van verzoekschriften, christenen en aanhangers van Falun Gong.

Vijanden van het volk

Het regime beweert dat de operatie de ‘harde vuist’ is die nodig is om kwetsbare groepen te beschermen, zoals vrouwen, minderjarigen, ouderen en gehandicapten.

De Chinese editie van The Epoch Times vernam dat de politie veel niet-criminelen viseerde, waaronder mensen die hun stem durven laten horen en de belangen van burgers in nood verdedigen.

Zo wordt advocaat Chen Jiahong sinds 24 september vermist, nadat de politie zijn huis in de provincie Guangxi in het zuiden van China heeft doorzocht.

Chen werd eerder gevangen gezet op beschuldiging van ‘aanzetten tot ondermijning van de staatsmacht’ omdat hij zijn steun betuigde aan de slachtoffers van de ‘709-crackdown’, een grootschalige arrestatiecampagne van burgerrechtenadvocaten en -activisten in 2015.

Xiang Jinfeng, een uitgesproken mensenrechtenactivist uit de provincie Fujian aan de zuidoostkust van China, werd op 1 september door de plaatselijke politie in Longyan City aangehouden op basis van een onbekende aanklacht. De familie kreeg enkel te horen dat zijn detentie een maand zou duren, vertelde Xiang’s broer aan The Epoch Times.

Enkele petitievoerders uit Shanghai nemen op de Dag van de Mensenrechten een groepsfoto vlakbij een treinstation in Peking, nadat ze er op 10 december 2020 zijn aangekomen om een petitie in te dienen. Bovenaan de foto van de de groep staat te lezen: “Mensenrechten staan boven soevereiniteit. Het verdedigen van onze rechten is patriottisch.” (Met dank aan de geïnterviewden)

Maatschappelijke risicofactor van de CCP: Petitievoerders

Verzoekschriften indienen bij de overheid in Peking is routine geworden voor veel Chinezen die vinden dat hun stem gehoord moet worden door de autoriteiten. Maar ook zij zijn het doelwit geworden van de recente operatie.

Een voorbeeld is Hu Jianguo, een activist uit Shanghai die ooit zei: “Door onze rechten te verdedigen, vechten we voor democratie en vrijheid, wat onze grootste hoop in het leven is.”

Hij onthulde op 28 september aan The Epoch Times dat de politie al twee weken lang in zijn garage is gestationeerd en hem dag en nacht in de gaten houdt, alleen maar om te voorkomen dat hij naar Peking zou gaan om een petitie bij de autoriteiten in te dienen.

Volgens Hu staan sommige van de andere petitievoerders uit Shanghai, zoals Yang Yonglan, Gu Guoping en Peng Miaolin en haar dochter Peng Jun, ook 24 uur per dag onder politiebewaking.

Hij zei: “Ik heb die communisten verteld dat ze allemaal oplichters en dieven zijn die hun geld in het buitenland bewaren en het volk intimideren. Daarna stuurden ze nog een paar extra mensen [naar mijn huis], en een busje stond buiten geparkeerd om ons nauwlettend in de gaten te houden.”

Volgens een boek uit 2013 met de titel ‘Petitions, Democracy, and the Rule of Law: China Topics,’ door City University of HK Press, blijft het jaarlijkse aantal verzoekschriften in China sinds 2005 hangen op ongeveer 10 miljoen.

Het totale aantal aanklachten over het bestuur van het regime bedroeg in 2000 zelfs 10,24 miljoen, volgens een onderzoek uit 2005 van Xiong Yihan, onderzoeker aan de Fudan-universiteit voor politieke wetenschappen.

Mensen staan in de rij voor een COVID-test in het district Chaoyang op 25 april 2022 in Peking. China probeert een piek in coronabesmettingen in de hoofdstad onder controle te krijgen nadat tientallen mensen positief waren getest, waardoor de lokale autoriteiten in sommige gebieden massale tests zijn begonnen en wijken waar gevallen werden gedetecteerd, zijn afgesloten in een poging om de zero-COVID-strategie te handhaven. (Kevin Frayer/Getty Images)

Zero-COVID-beleid versus Zero-Petitie-beleid

Alleen al in 2021 werden er meer dan 3,8 miljoen klachten geregistreerd specifiek gericht aan de anticorruptiebureaus van de overheid, de Centrale Commissie voor Disciplinaire Inspectie en de Nationale Toezichtcommissie.

Het regime beweerde dat corrupte functionarissen aan de basis liggen van deze massale incidenten.

Maar om de corruptie hard aan te pakken, begonnen lokale ambtenaren met een ‘nul-petitie’-campagne.

Zo heeft de provincie Shanxi in 2020 het ‘nul-petitie-beleid’ aangenomen als een van de belangrijkste taken van het provinciale permanente comité van de CCP.

Dit jaar heeft ook het onderwijsbureau van Jiyuan, in de provincie Henan, het nul-petitie-initiatief gepromoot om te zorgen voor een goede uitvoering van het zero-COVID-beleid.

Wu Shaoping, een mensenrechtenadvocaat in de Verenigde Staten, zei dat de harde controles van de CCP de gehele samenleving in een toestand van stress en angst brengen. De pandemie is slechts een excuus geworden om mensen onder controle te houden.

Volgens hem is de CCP zich er ten volle van bewust dat “deze volkswoede en protesten kunnen leiden tot de ineenstorting van het regime”, zei hij.

In een interview uit 2009 met Voice of America zei mensenrechtenadvocaat Jiang Tianyong dat veel petitievoerders, na tientallen jaren van petitie voeren, “beseffen dat niet alleen de ambtenaren aan de basis corrupt zijn, maar hoe verder ze doordringen met hun verzoekschriften, hoe donkerder het wordt.”

Jiang werd zelf ook een slachtoffer van de ‘709-crackdown’. Sinds hij in 2019 werd vrijgelaten na twee jaar gevangenschap, staat hij onder huisarrest en wordt hij 24 uur per dag gecontroleerd door de politie.

Haizhong Ning en Chang Chun hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (30 september 2022): Beijing Arrested 1.43 Million People in a 100-Day Security Campaign Ahead of National Meeting

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.