Sunday, 19 May 2024
De Chinese leider Xi Jinping en de Russische leider Vladimir Poetin brengen een toast uit tijdens hun diner in het Kremlin in Moskou op 21 maart 2023. (Pavel Byrkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Peking belooft schouder aan schouder te staan met Rusland

Peking zal de banden met Moskou verder aanhalen—ondanks de verzekering dat de Chinese Communistische Partij (CCP) neutraal zou blijven ten aanzien van Oekraïne—na een ontmoeting tussen de Chinese minister van Defensie, generaal Li Shangfu, en de Russische president Vladimir Poetin.

Li, onlangs benoemd tot minister van Defensie, zei dat zijn bezoek aan Rusland speciaal bedoeld was om “het speciale karakter en het strategische belang” van de bilaterale banden te benadrukken, volgens een transcriptie van de openingsvergadering door het Kremlin.

Hij zei dat het Chinese regime schouder aan schouder staat met Rusland en dat hun bondgenootschap superieur is aan alle andere.

Poetin, die de gesprekken bijwoonde met de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu, zei dat de samenwerking tussen de twee landen op alle gebieden toeneemt en dat de militaire samenwerking zich snel ontwikkelt.

“We werken ook actief samen via de militaire diensten, wisselen regelmatig informatie uit die voor ons nuttig is, werken samen op het gebied van militair-technische samenwerking, houden gezamenlijke oefeningen, die bovendien op verschillende terreinen plaatsvinden: in het Verre Oosten, en in Europa, en op zee, en te land en in de lucht,” zei Poetin.

“Ik denk dat dit natuurlijk een ander belangrijk gebied is dat het uitsluitend op vertrouwen gebaseerde, strategische karakter van onze betrekkingen tussen de Russische Federatie en de Volksrepubliek China versterkt.”

Het bezoek komt minder dan een maand nadat de Chinese leider Xi Jinping naar Moskou was gereisd voor drie dagen besprekingen.

Uitgelekte documenten beweren dat China in het geheim wapens aan Rusland levert

De diplomatieke toenaderingen vonden plaats naar aanleiding van uitgelekte Amerikaanse inlichtingen dat Peking het Russische leger heeft gesteund met wapenleveranties.

Vermeende Pentagon-papieren van 23 februari die online zijn uitgelekt, onthulden informatie van het Office of the Director of National Intelligence (ODNI) waaruit bleek dat de CCP eerder in 2023 de “levering van dodelijke hulp” aan Rusland had goedgekeurd.

Ook werd gemeld dat de twee landen van plan waren de militaire uitrusting te verbergen als civiele goederen.

De Epoch Times kon de authenticiteit van de beelden die online circuleren niet verifiëren. Bovendien hebben het Amerikaanse ministerie van Defensie en ODNI nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

De Biden-administratie heeft eerder gezegd dat zij niet gelooft dat Peking “op enigerlei wijze” een onpartijdige speler is in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.

“Ik denk niet dat je China redelijkerwijs op enigerlei wijze als onpartijdig kunt beschouwen,” zei John Kirby, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad.

“Ze hebben deze invasie niet veroordeeld. Ze zijn niet gestopt met het kopen van Russische olie en Russische energie.”

De opmerkingen van Kirby kwamen nadat Poetin het voorstel van Peking voor een staakt-het-vuren in Oekraïne, dat werd gelanceerd tijdens de driedaagse top met de Chinese leider Xi, had onderschreven.

Het “12-punten” voorstel van Peking, dat geen concrete strategieën bevat, is door de westerse regering afgedaan als een truc om tijd te rekken voor Moskou.

Kirby ontkrachtte ook de wens van Peking om de oorlog te beëindigen door te stellen dat Xi weliswaar bereid was om naar Moskou te vliegen, maar “niet één keer met president Zelenskyy heeft gesproken, Oekraïne niet heeft bezocht, niet de moeite heeft genomen om zich in te zetten voor de Oekraïense doelstelling”.

“Hij en zijn regime blijven de Russische propaganda napraten dat dit op de een of andere manier een oorlog van het Westen tegen Rusland is die een soort existentiële bedreiging vormt voor de heer Poetin,” zei Kirby.

“Dat is gewoon onzin. Oekraïne vormt voor niemand een bedreiging, laat staan voor Rusland.”

Beijing zit nu aan het stuur

Volgens China-deskundige Philip Cunningham bevindt Rusland zich in een historisch zwakke positie ten opzichte van China en gedraagt de Russische regering zich als een vazalstaat.

Cunningham schreef in een artikel in China-U.S. Focus dat de verklaringen “vol staan met taal waarin Rusland zijn trouw toont, niet alleen aan standaard standpunten op het gebied van buitenlands beleid, bijvoorbeeld over de kwestie Taiwan, maar ook aan nieuwe en innovatieve en nog niet geteste visies die door Xi worden bepleit.”

“Het is één ding om een buitenlands staatshoofd algemene lippendienst te zien bewijzen aan gedeelde doelstellingen, maar deze top bracht het op een nieuw niveau waarbij de gastheer de precieze fraseologie van zijn gast herhaalde,” zei hij.

Dit wijst er volgens hem op dat Poetin en de Russische regering hard moeten werken om de CCP te behagen.

“Het machtsevenwicht in de relatie tussen Xi en Poetin is nu duidelijk in het voordeel van Xi, omdat hij tijdens de top van begin tot eind in de schijnwerpers staat met Poetin, die niet in goede gezondheid verkeert, vaak zijn grieven koestert en aan de zijlijn staat te mokken”, aldus Cunningham. “Rusland bevindt zich in een historisch zwakke positie ten opzichte van China, en dat is te zien.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (17 april 2023): Beijing Pledges to Stand Shoulder to Shoulder with Russia

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.