Saturday, 25 May 2024
Reizigers lopen met hun bagage op Beijing Capital International Airport in Peking, op 27 dec. 2022. (Tingshu Wang/Reuters

Peking dreigt met “tegenmaatregelen” nadat landen wereldwijd COVID-19 beperkingen opleggen aan Chinese reizigers

Het Chinese regime heeft het gemunt op wat het “onaanvaardbare” maatregelen noemt die verschillende landen hebben genomen voor reizigers uit China, nu het land vecht tegen een enorme toename van nieuwe COVID-19 gevallen.

Tijdens een dagelijkse briefing op 3 december beweerde Mao Ning, woordvoerster van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, dat de maatregelen “een wetenschappelijke basis ontberen”.

De opmerkingen komen nadat Australië en Canada zich deze week hadden aangesloten bij een groeiend aantal landen die nu eisen dat passagiers uit China negatief testen op COVID-19 voordat zij aan boord van hun vlucht gaan.

“Wij zijn van mening dat de inreisbeperkingen die door sommige landen ten aanzien van China zijn vastgesteld, geen wetenschappelijke basis hebben en dat sommige buitensporige praktijken nog meer onaanvaardbaar zijn,” aldus Ning.

“Wij zijn sterk gekant tegen pogingen om de COVID-maatregelen voor politieke doeleinden te manipuleren en zullen tegenmaatregelen nemen op basis van het wederkerigheidsbeginsel,” voegde zij eraan toe, zonder verdere details over de tegenmaatregelen te verstrekken.

De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Canada, Frankrijk, India, Italië, Japan, Zuid-Korea, Spanje, Maleisië en Qatar zijn slechts enkele van de landen die nu eisen dat passagiers die uit China aankomen vóór aankomst een negatieve COVID-19-test ondergaan, omdat zij zich zorgen maken over de toename van het aantal gevallen in het land.

De Europese Commissie, het uitvoerend orgaan van de Europese Unie, heeft gezegd dat een “overweldigend aantal” lidstaten ook soortgelijke beperkingen wil voor passagiers uit China.

Patiënten in bedden in het Tianjin Nankai ziekenhuis in Tianjin, China, op 28 dec. 2022. (Noel Celis/AFP via Getty Images)

Chinese media bagatelliseren de situatie

Hoewel de Chinese staatsmedia het aantal gevallen van COVID-19 in het land blijven bagatelliseren, zijn gezondheidsdeskundigen van mening dat de cijfers hoog zijn.

In een dinsdag gepubliceerd artikel citeerde People’s Daily, de officiële krant van de Chinese Communistische Partij (CCP), verschillende deskundigen die zeiden dat de door het virus veroorzaakte ziekte “relatief mild” was voor de meeste mensen.

“Ernstige en kritieke ziekten zijn goed voor 3 tot 4 procent van de besmette patiënten die momenteel zijn opgenomen in aangewezen ziekenhuizen in Peking,” vertelde Tong Zhaohui, vice-president van het Beijing Chaoyang Hospital, aan de krant.

Uit cijfers van het Chinese regime blijkt dat het dodental in het land sinds het begin van de pandemie 5.253 bedraagt. Volgens de laatste dagelijkse COVID-update van 24 december waren er minder dan 5.000 gevallen.

In een rapport dat op 29 december door het Britse gezondheidsinformatiebureau Airfinity is uitgebracht, wordt echter geschat dat in China waarschijnlijk ongeveer 9.000 mensen per dag aan COVID-19 sterven.

In een reactie op de scherpe opmerkingen van het Chinese regime op dinsdag, zei Karine Jean-Pierre, perssecretaris van het Witte Huis: “Er is geen reden voor vergelding door Peking, alleen omdat landen over de hele wereld voorzichtige gezondheidsmaatregelen nemen om hun burgers te beschermen.”

“Dat is wat je van ons en anderen ziet,” zei Jean-Pierre, verwijzend naar Washington. “Deze beslissing is gebaseerd op volksgezondheid en wetenschap. Dit komt van onze experts hier.”

Ook de Franse premier Elisabeth Borne verdedigde de tests en zei dinsdag tegen France-Info radio: “Wij zijn in onze rol, mijn regering is in haar rol, om de Fransen te beschermen.”

Een patiënt aan de zuurstof wordt op een brancard een drukke spoedafdeling van een ziekenhuis in Peking binnengereden, op 2 januari 2023. (Getty Images)

Chronisch geneesmiddelentekort doet kosten van medicijnen omhoog schieten

Elders vertelde Mark Harper, de Britse minister van Vervoer, dinsdag aan LBC-radio dat de testverplichting van het land nodig is om informatie te verzamelen omdat de CCP geen gegevens over COVID-19 deelt met de internationale gemeenschap.

China heeft tijdens de pandemie enkele van de strengste lockdown-maatregelen getroffen, waaronder strenge tests en quarantaine voor de weinige buitenlanders die het land konden bezoeken.

Maar in een verrassende zet schrapte de CCP in december haar draconische zero-COVID-beleid, inclusief lockdowns en massale tests, en onthulde plannen om haar grenzen op 8 januari te heropenen.

Sindsdien zijn er meldingen van wijdverbreide en chronische tekorten aan geneesmiddelen bij apotheken.

In sommige gevallen worden geneesmiddelen zoals vloeibare ibuprofen, die gewoonlijk voor ongeveer 20 dollar per fles worden verkocht, verkocht voor meer dan 100 dollar, omdat wanhopige Chinezen proberen het geneesmiddel tegen koorts te bemachtigen terwijl er tekorten zijn.

Zowel Washington als de EU hebben aangeboden China te helpen, onder meer door vaccins te doneren, maar die aanbiedingen zijn afgewezen door Peking, dat zei dat het de situatie “onder controle” heeft en dat er “voldoende medische voorzieningen” zijn.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft China ook opgeroepen om meer real-time informatie over de situatie van het virus te delen, aangezien het land bekend staat om het feit dat het dergelijke gegevens niet deelt met de internationale gemeenschap.

Chinese gezondheidsfunctionarissen zeiden vorige week dat zij gegevens hadden ingediend bij GISAID, een wereldwijd platform voor het delen van coronavirusgegevens.

The Associated Press heeft bijgedragen aan dit verslag.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (4 januari 2023): Beijing Threatens ‘Countermeasures’ After Countries Worldwide Adopt COVID-19 Curbs on Chinese Travelers

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.