Friday, 19 Apr 2024
Mensen staan in de rij voor een PCR-test in een woonblok tijdens een stedelijke COVID-19 testcampagne in Shanghai, China op 1 april 2022. (Zhang Suoqing/VCG via Getty Images)

Peking houdt vast aan zero-COVID-beleid, maar verwijt lokale overheden buitensporige maatregelen

Tijdens een persconferentie afgelopen vrijdag benadrukte de Chinese Gezondheidscommissie dat het Chinese zero-COVID-beleid een efficiënte en economische maatregel is om de pandemie in te dijken. Tegelijkertijd beschuldigen ambtenaren de lokale overheden waaronder die van Zhengzhou van niet-wetenschappelijke maatregelen die de economie schaden en het publiek frustreren.

Op 5 november benadrukte de Gezondheidscommissie dat zij vasthoudt aan haar beleid om geïmporteerde gevallen en de terugkeer van binnenlandse gevallen te voorkomen, en zij stelde dat het beleid de “juiste” manier is om de pandemie aan te pakken.

Lokale overheden de schuld geven

In antwoord op vragen van de pers over klachten van de bevolking tijdens de uitvoering van het zero-COVID-beleid verwezen de ambtenaren naar Zhengzhou, in de Chinese provincie Henan, als de stad die de meeste kritiek kreeg voor haar willekeurige reisbeperkingen en lockdowns.

Daarop hielden de ambtenaren van Zhengzhou op 6 november een persconferentie om zich bij het publiek te verontschuldigen en te beloven dat zij hun maatregelen om het virus in te dammen zullen verbeteren.

De industriesector in China heeft de rampzalige gevolgen gezien van de arbitraire lockdown door de autoriteiten.

Een inwoner ondergaat een PCR-test in Anyang in de Chinese provincie Henan op 26 januari 2022. (STR/AFP via Getty Images)

Op 2 november legde Zhengzhou een zevendaagse lockdown op voor het industriepark waar de fabrieken van Foxconn zijn gehuisvest.

Sinds september is Zhengzhou een van de epicentra van de virusbesmetting. Vanaf oktober werden ook positieve gevallen gemeld in de fabriek van Foxconn.

Onlangs ontvluchtte een groot aantal werknemers van Foxconn de fabriek uit angst voor besmetting en een tekort aan voedsel en medicijnen op de fabrieksterreinen als gevolg van de lockdown.

De Foxconn-fabriek in Zhengzhou is de grootste iPhone-assemblagefabriek ter wereld van Apple.

Volgens het 2020 China Top 500 Foreign Trade Research Report van de Statistical Society for Foreign Economic Relations & Trade of China was Foxconn goed voor 82 procent van de totale exportwaarde van Zhengzhou in 2019; het totale exportvolume van Zhengzhou Foxconn bereikte 31,6 miljard dollar, de grootste bijdrage aan de Chinese handelsexport in 2019.

Op 6 november meldde Apple in een verklaring dat de assemblagefabriek voor de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max in Zhengzhou momenteel “op sterk verminderde capaciteit draait”

Gepubliceerd door The Epoch Times (9 november 2022): Beijing Insists on Zero-COVID Policy but Blames Local Governments for Excessive Measures

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.