Friday, 19 Apr 2024
China's Premier Li Keqiang spreekt tijdens een persconferentie na de afsluiting van de tweede sessie van het 13e Nationale Volkscongres (NPC) in de Grote Hal van het Volk in Peking, op 20 maart 2018. (Lintao Zhang/Getty Images)

Peking probeert publieke rouw om voormalig premier van het regime te onderdrukken

De rouw om Li is enigszins vergelijkbaar met die om Hu Yaobang in 1989, die ook stierf aan een hartaanval en wiens dood de aanleiding vormde voor de pro-democratische protesten.

Het lichaam van de overleden Chinese ex-premier Li Keqiang kwam op de avond van 27 oktober aan in Peking en ligt nu in een Chinees militair ziekenhuis. Het Chinese regime heeft de beveiliging in de hoofdstad van de communistische natie opgevoerd om mogelijke sociale onrust als gevolg van de rouw onder de bevolking te voorkomen. De sfeer in Peking lijkt wel alsof er een staat van beleg heerst.

Hoewel de Chinese Communistische Partij (CCP) heeft aangekondigd dat Li aan een hartaanval is overleden, wordt dit door het Chinese publiek zeer kritisch gevolgd. Li viel uit de gratie en werd eerder dit jaar verwijderd uit zijn positie aan de top van de CCP, wat leidde tot veel onbewezen speculaties dat zijn dood mogelijk een politieke moord was. Velen zagen Li als een gematigde kracht binnen de CCP, in tegenstelling tot het fundamentalistische communisme en autoritarisme van de Chinese leider Xi Jinping. Li’s voormalige woning in Hefei, provincie Anhui, werd omringd door een zee van bloemen, maar in Peking werden geen grootschalige herdenkingsactiviteiten gemeld vanwege de strenge censuur en veiligheidsmaatregelen van de CCP. Online foto’s van sociale media lieten zien dat er bloemen en kaarten werden neergelegd bij de alma mater van Li, de Peking Universiteit.

Gespannen sfeer in Peking

Op 29 oktober ontving The Epoch Times informatie van een bron dat Peking in wezen onder staat van beleg staat, behalve dat de autoriteiten dit niet formeel hebben aangekondigd. Zwaarbewapende politie uit de omliggende provincies is in grote aantallen naar Peking gestuurd.

De persoon zei dat de autoriteiten in Peking mensen opdragen hun huis niet te verlaten vanwege de luchtvervuiling, die heel gewoon is in China. Universiteiten in Peking hebben aangekondigd alle openbare activiteiten te annuleren en studenten te verbieden de campus te verlaten. Universiteiten in naburige provincies hebben soortgelijke berichten uitgevaardigd. De Epoch Times controleerde de weergegevens voor Peking, die slechts een matig niveau van luchtvervuiling tot 31 oktober voorspelden.

De context van dergelijke extreme beperkingen is te wijten aan het feit dat de prodemocratische protesten op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989 werden uitgelokt door de dood van Hu Yaobang, een prodemocratische hervormingsleider binnen de CCP. Het huidige Chinese regime vreest dat publieke uitingen van verdriet jegens Li Keqiang kunnen leiden tot nieuwe demonstraties tegen het regime. Met name universiteitsstudenten zijn aan strenge beperkingen onderworpen sinds in het verleden pro-democratiebewegingen op de campussen begonnen.

De persoon zei verder: “De sfeer is erg intens in Peking, net als na het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede van 4 juni. Chinese vlaggen hangen niet halfstok voor de gelegenheid en er zijn geen herdenkingsdiensten om het lichaam van Li te ontvangen toen het in Peking aankwam. De straten van Peking zijn gevuld met gewapende politie in burger en niemand durft bloemen te leggen op het Plein van de Hemelse Vrede.”

De insider onthulde ook dat veel mensen in Peking onder vier ogen praten over de doodsoorzaak van Li en dat ze vermoeden dat het om een moordaanslag gaat, maar dat niemand dat in het openbaar durft te zeggen.

Zhao Lanjian, een voormalige Chinese journalist die in ballingschap in de Verenigde Staten woont, zei ook dat Peking nu zo streng wordt gecontroleerd dat veel van het nieuws op internet en sociale media is gecensureerd. Hij onthulde dat een van zijn voormalige medewerkers van de pers in Peking hem vertelde: “Nu worden alle WeChat (Chinese messaging APP) en sms’jes gecontroleerd door de staat, en alle informatie met betrekking tot Li Keqiang is uiterst gevoelig. Dus als je iets zegt, zal de lokale bewonerscommissie op je deur kloppen en je komen zoeken.” Zhao Lanjian zei dat zijn vrienden uit het verleden in Peking zijn benaderd door de Chinese politie.

Sommige netizens onthulden ook dat de politie van Peking klanteninformatie opvraagt voor alle online aankopen van bloemen, kaarsen en andere artikelen die gebruikt kunnen worden bij herdenkingsdiensten. Gevoelige afleveradressen zijn onder andere topuniversiteiten, studentenverenigingen en locaties in de buurt van het Plein van de Hemelse Vrede.

Geruchten suggereren dat er geen publieke herdenkingsdienst zal worden gehouden

Op 30 oktober plaatste Wang Zhian, een populaire Chinese onafhankelijke journalist die in Japan woont, een screenshot op X, voorheen bekend als Twitter, van een aankondiging van de begrafenisregelingen voor Li Keqiang, maar de echtheid ervan kan niet onafhankelijk worden geverifieerd door The Epoch Times.

In de aankondiging staat dat de begrafenis eenvoudig zal zijn en zonder herdenkingsdienst. Li’s lichaam zal op 2 november in Peking worden gecremeerd en Chinese diplomatieke missies over de hele wereld zullen hun vlaggen halfstok laten zakken om hem te eren. CCP-functionarissen van buiten Peking zullen niet worden uitgenodigd. Er zullen geen buitenlandse diplomaten worden uitgenodigd voor de begrafenis en er zullen geen regelingen worden getroffen om buitenlanders het evenement te laten bijwonen.

Video: De nalatenschap van de voormalige Chinese premier Li Keqiang: Een nadere blik

Cai Shenkun, een Chinese onafhankelijke commentator en schrijver, zei dat afgaande op het nieuws dat nu de ronde doet, het aannemen van een vereenvoudigde begrafenisdienst de beste manier zou moeten zijn om met de situatie om te gaan, omdat de CCP-autoriteiten geen manier hebben om de emoties van de aanwezigen bij een openbare herdenkingsdienst onder controle te houden, wat mogelijk kan leiden tot een uit de hand gelopen situatie. De CCP is bang voor elke gebeurtenis die risico’s met zich mee kan brengen voor de stabiliteit van haar regime. Een extravagante herdenkingsdienst ter ere van Li kan de twijfels over zijn dood wegnemen, maar nu lijkt het erop dat het regime prioriteit geeft aan zijn stabiliteit. Cai zei dat de angst van de CCP voor sociale onrust hen er ook toe zou aanzetten om hun stevige greep op de macht te verstevigen.

De angst van de CCP voor het ‘Tienanmenplein-effect’

De waarheid rond de plotselinge dood van Li is nu onder druk van de publieke opinie de focus van de CCP geworden. Het lijkt vreemd dat Li voor reanimatie naar een ziekenhuis voor Chinese geneeskunde is gebracht, in plaats van naar het Shanghai Zhongshan ziekenhuis, dat een slagingspercentage van 96 procent heeft bij de behandeling van hartaanvallen. Het constante online scepticisme, in combinatie met de spontane rouw doorheen het hele land door het volk, is beangstigend voor de CCP.

De rouw om Li is enigszins vergelijkbaar met die om Hu Yaobang in 1989, die ook stierf aan een hartaanval en wiens dood de aanleiding vormde voor de pro-democratische protesten.

In een eerder interview met The Epoch Times zei de in de VS gevestigde Chinese zakenman Hu Liren: “De machtsstrijd binnen de CCP gaat ons voorstellingsvermogen te boven. Het is een duistere geschiedenis van clandestiene complotten en interne gevechten.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (01 november 2023): Beijing Seeks to Suppress Public Grief of the Regime’s Former Premier

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.