Thursday, 18 Apr 2024
Johnnie Moore spreekt op het podium tijdens The Simon Wiesenthal Center's 2017 National Tribute Dinner in The Beverly Hilton Hotel in Beverly Hills, Calif., op 5 april 2017. (Frederick M. Brown/Getty Images)

Peking zet voormalige VS-functionaris op zwarte lijst nadat VS Chinese functionaris sancties oplegt wegens vervolging Falun Gong

Het regime in Peking heeft een voormalige Amerikaanse religieuze functionaris op zijn sanctielijst geplaatst in reactie op de sancties die de Verenigde Staten hebben opgelegd aan een Chinese functionaris wegens zijn betrokkenheid bij de vervolging van beoefenaars van Falun Gong.

Het is Johnnie Moore, die tweemaal commissaris is geweest van de Amerikaanse Commissie voor Internationale Godsdienstvrijheid (USCIRF) en zijn gezinsleden voortaan verboden het Chinese vasteland, Hongkong en Macau te bezoeken, aldus de woordvoerder van het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, tijdens een persconferentie op 26 mei.

Moore, die heeft gepleit voor onderdrukte religieuze groepen in China, zei dat het “een eer was om door de Chinese Communistische Partij te worden gesanctioneerd”.

“De CCP [Chinese Communistische Partij] begrijpt het verschil niet tussen waarheid en leugen, maar hier is een waarheid die we wel kennen: ze zijn zwakker dan ze ons willen laten geloven dat ze zijn,” schreef hij in een verklaring op Twitter. “We zullen onze wereld niet aan de CCP overhandigen om onschuldigen te slachtofferen zoals zij dat willen.”

De nieuwe sanctie van China volgde op het besluit van het ministerie van Buitenlandse Zaken om Yu Hui te straffen, die voorheen in de stad Chengdu aan het hoofd stond van de plaatselijke afdeling van het 610 bureau – een buitenwettelijke taskforce die in instellingen in heel China is ingebed om de vervolging van Falun Gong uit te voeren.

Falun Gong, dat de beginselen van waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid onderricht, samen met meditatieve oefeningen, had in 1999 naar schatting 70 tot 100 miljoen beoefenaars, voordat het regime een grootschalige vervolging tegen Falun Gong begon.

Het Amerikaanse 2020 rapport over godsdienstvrijheid, dat op dezelfde dag werd vrijgegeven als de sancties van de Verenigde Staten tegen Yu, vermeldt meer dan 6.600 arrestaties en bijna 8.600 gevallen van intimidatie van beoefenaars in heel China in 2020.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en USCIRF hebben niet onmiddellijk gereageerd op verzoeken van The Epoch Times om commentaar.

Levi Browde, uitvoerend directeur van het in New York gevestigde Falun Dafa Informatiecentrum, merkte op hoe “gedurende de jaren negentig de CCP in vele openbare verklaringen de gezondheidsvoordelen en morele bijdragen van Falun Gong heeft toegejuicht”, om vervolgens “het geweer van schouder te veranderen” toen de praktijk immens populair werd in China.

Beoefenaars van de spirituele discipline Falun Gong houden een optocht in New York om Wereld Falun Dafa Dag te vieren en om te protesteren tegen de voortdurende vervolging van de groep door de Chinese Communistische Partij in China, op 13 mei 2021. (Larry Dai/The Epoch Times)

“Al meer dan 20 jaar probeert de CCP Falun Gong te elimineren door middel van willekeurige detentie, marteling en ‘oganenoogst’ op grote schaal, dus het is geen verrassing dat de CCP aanzienlijke inspanningen doet om de internationale aandacht af te leiden van de mensenrechtenschendingen tegen Falun Gong beoefenaars,” vertelde hij aan The Epoch Times.

“Maar het is allemaal slechts een rookgordijn om de verschrikkelijke wreedheden te verbergen die zij hebben begaan tegen vreedzame, onschuldige mensen.”

Browde merkte de ironie op achter de pogingen van het regime om de spirituele praktijk te belasteren.

“Het is altijd tragisch ironisch geweest dat de CCP, die het leven van mensen beheerst, hen terroriseert met vervolging en hen onophoudelijk hersenspoelt, onhandige pogingen doet om Falun Gong, dat een op boeddhisme gebaseerde spirituele praktijk is zonder lidmaatschap, te bestempelen als een ‘kwade cultus’,” zei hij. “Er is geen grotere sekte in de wereld dan de Chinese Communistische Partij.”

Volgens de laatste gegevens van Minghui, een website die in de Verenigde Staten is opgezet om de vervolging te documenteren, zijn dit jaar tot april minstens 504 mensen tot gevangenisstraffen veroordeeld.

Shi Shaoping, een 50-jarige Falun Gong beoefenaar die een masterdiploma heeft behaald aan China’s belangrijkste academie voor wetenschappen, de door de staat geleide Chinese Academie van Wetenschappen, werd onlangs veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf voor zijn geloof. Eerder zat hij een straf van 10 jaar uit omdat hij met mensen over de vervolging had gesproken.

Origineel gepubliceerd door The Epoch Times (26 mei 2021): Beijing Blacklists Former US Official After US Sanctions Chinese Official For Persecuting Falun Gong

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.