Wednesday, 12 Jun 2024
De Amerikaanse voorzitter van het Huis Nancy Pelosi (D-Calif.) tijdens een toespraak in het Huis van Afgevaardigden in Washington op 17 november 2022. (Anna Moneymaker/Getty Images)

Pelosi doet belangrijke mededeling over politieke toekomst nadat Democraten Huis van Afgevaardigden hebben verloren

Huisvoorzitter Nancy Pelosi (D-Calif.) heeft op 17 november aangekondigd dat zij zal aftreden als leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, nadat de Republikeinen het Huis van Afgevaardigden hebben heroverd.

“De Bijbel leert ons dat er voor alles een seizoen is, alles heeft zijn tijd onder de hemel,” zei Pelosi in Washington.

“Ik denk dat de tijd gekomen is voor een nieuwe generatie om de Democratische partij te leiden, die ik zo diep respecteer en ik ben dankbaar dat zovelen klaar en bereid zijn om deze geweldige verantwoordelijkheid op zich te nemen,” voegde ze er later aan toe.

Pelosi, 82, zei ook dat ze in het Congres werkzaam zal blijven.

Pelosi won de herverkiezing in de midterms met 84 procent van de stemmen en versloeg met gemak de Republikein John Dennis.

Tijdens een toespraak, die veelvuldig applaus oogstte, vertelde Pelosi over haar eerste bezoek aan het Capitool toen ze jong was, met haar vader Thomas D’Alesandro Jr., destijds congreslid.

“Toen ik als 6-jarige voor het eerst naar het Capitool kwam, had ik nooit gedacht dat ik van ‘housewife’ tot ‘House speaker’ zou gaan,” zei ze.

Pelosi is sinds 2003 de hoogste Democraat in het Huis, waaronder verschillende keren als voorzitter, een functie die wordt bekleed door een lid van de meerderheid.

Pelosi had gezworen zich niet opnieuw kandidaat te stellen voor het voorzitterschap, maar deed geen toezeggingen over haar rol als hoogste Democraat in het Huis als de Democraten de minderheid zouden gaan vormen.

De Republikeinen zijn er deze week in geslaagd om het roer om te gooien en zullen de controle over het Huis van Afgevaardigden heroveren van zodra het nieuwe Congres in januari 2023 zijn zetels inneemt.

Pelosi heeft geen opvolger aangewezen.

Rep. Hakeem Jeffries (D-N.Y.) in het Amerikaanse Capitool in Washington op 17 november 2022. (Olivier Douliery/AFP via Getty Images)

Mogelijke opvolger

Pelosi’s opmerkingen kwamen na een bericht dat volksvertegenwoordiger Adam Schiff (D-Calif.) ervoor heeft gekozen zich niet kandidaat te stellen voor een leiderschapspositie bij de democraten.

Volgens Politico heeft Rep. Hakeem Jeffries (D-N.Y.), die lange tijd werd getipt om Pelosi op te volgen, nu één tegenstander minder om zich zorgen over te maken.

Woordvoerders van Schiff, 62, en Jeffries, 52, reageerden niet op verzoeken om commentaar.

Jeffries is momenteel de voorzitter van de Democratische partij.

De andere Democratische leidersposten worden bekleed door Reps. Steny Hoyer (D-Md.), James Clyburn (D-S.C.) en Katherine Clark (D-Mass.).

Hoyer, 83, is de meerderheidsleider. Clyburn, 82, is de meerderheidsvoorzitter en Clark, 59, is ondervoorzitter.

Noch Hoyer, noch Clyburn hebben aangekondigd dat zij zich niet kandidaat stellen voor een leidende functie bij de Democraten.

Volksvertegenwoordiger Sean Patrick Maloney (D-N.Y.), 56, hoofd van de campagneafdeling van de Democraten in het Huis, is uit beeld verdwenen nadat hij de verkiezingen verloor van de Republikein Mike Lawler in de race om het 17e kiesdistrict van New York te vertegenwoordigen.

De Amerikaanse voorzitter van het Huis Nancy Pelosi (D-Calif.) tijdens een toespraak in het Huis van Afgevaardigden in Washington op 17 november 2022. (Anna Moneymaker/Getty Images)

Steun

Een aantal leden spraken vóór Pelosi’s toespraak hun steun uit voor haar, waaronder volksvertegenwoordigers Ann McLane Kuster (D-N.H.), Mark Takano (D-Calif.) en Joe Wilson (R-S.C.).

Na de toespraak omhelsden talrijke leden Pelosi.

“Nancy Pelosi is de G.O.A.T. Bedankt voor alles wat je voor Amerika hebt gedaan,” zei Jeffries in een verklaring. GOAT staat voor ‘greatest of all time’.

Het is de bedoeling dat de Democraten in het Huis van Afgevaardigden op 30 november stemmen over hun leiders. De Republikeinen hebben al gekozen voor House Minority Leader Kevin McCarthy (R-Calif.) als hun kandidaat en ook hebben ze hun andere leiders geselecteerd.

“Het is officieel. Het is gedaan met de één-partij-heerschappij van de Democraten”, zei McCarthy woensdagavond op Fox News. “We hebben Nancy Pelosi ontslagen.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (17 november 2022): Pelosi Makes Major Announcement About Political Future After Democrats Lose House

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.