Sunday, 19 May 2024
Minister van Defensie Lloyd Austin spreekt met verslaggevers in het Pentagon in Washington op 18 aug. 2021. (Olivier Douliery/AFP via Getty Images)

Pentagon stopt samenwerking met filmmakers die buigen voor China

Het Amerikaanse Ministerie van Defensie (DoD) heeft onlangs een document over mediaproducties geactualiseerd en verklaard dat het niet meer zal samenwerken met filmstudio’s die hun films afstemmen op de eisen van China.

“Het DoD zal geen productiehulp verlenen als er aantoonbaar bewijs is dat de productie heeft voldaan of waarschijnlijk zal voldoen aan een eis van de regering van de Volksrepubliek China, de Chinese Communistische Partij, of een entiteit onder leiding van de Volksrepubliek China of de Chinese Communistische Partij om de inhoud van het project op een materiële manier te censureren om het nationale belang van de Volksrepubliek China te bevorderen,” aldus een document dat is gedeeld met The Epoch Times (pdf).

Volgens het document omvatten mediaproducties speelfilms, afleveringen van televisieprogramma’s, documentaires en elektronische spelletjes.

Volgens het document is de update gemaakt in overeenstemming met een bepaling (Sectie 1257) in de Fiscal Year 2023 National Defense Authorization Act (pdf), een enorme defensie-uitgavenwet die president Joe Biden in december vorig jaar heeft ondertekend.

In antwoord op een vraag van The Epoch Times zei het Pentagon dat de nieuwe regeling “momenteel van kracht is” nadat het document op 28 juni was bijgewerkt.

Tientallen jaren lang hebben Hollywood en het Amerikaanse leger een wederzijds voordelige relatie gehad, waarbij films gefilmd mochten worden op militaire bases, vliegtuigen en schepen, terwijl het leger positieve portretten van zijn soldaten kreeg, wat soms zelfs tot een wervingsgolf leidde in het leger.

De laatste jaren maakt het Chinese regime echter steeds meer gebruik van de aantrekkingskracht van zijn enorme filmindustrie om Hollywoodstudio’s zover te krijgen dat ze films censureren of veranderen, een trend die de vrijheid van meningsuiting in gevaar brengt en de Amerikaanse waarden en principes opoffert.

Tom Cruise woont de Royal Film Performance en UK Première van “Top Gun: Maverick” op Leicester Square in Londen op 19 mei 2022. (Eamonn M. McCormack/Getty Images voor Paramount Pictures)

De kwestie van Chinese censuur kwam onder de loep met de release van “Top Gun: Maverick” in 2022. In de originele Top Gun-film droeg het personage van Tom Cruise, Pete “Maverick” Mitchell, een jasje met Taiwanese en Japanse vlagpatches. In een trailer voor de tweede aflevering werden beide vlaggen echter verwijderd en vervangen door emblemen, wat speculaties opriep dat deze stap bedoeld was om Peking te sussen. Uiteindelijk werden de vlaggen teruggeplaatst in de uiteindelijke versie van de film.

In 2022 kreeg de film “Minions: The Rise Of Gru” een alternatief einde in China dat het beleid van de Chinese Communistische Partij (CCP) steunde.

Een grote stap voorwaarts

Rep. Mark Green (R-Tenn.), voorzitter van de Commissie binnenlandse veiligheid, gaf op 30 juni een verklaring uit waarin hij het Pentagon toejuichte voor zijn beslissing.

“Ik ben blij dat het Pentagon in opstand komt tegen de poging van de CCP om Amerikaanse films te censureren en te controleren. Studio’s die buigen voor de politieke agenda van een vijandige natie verdienen geen steun van onze defensieagentschappen,” schreef Green.

“Amerikaanse films maken moet gaan over vrije expressie en Amerikaanse waarden. Het moet niet worden gebruikt als vehikel voor CCP-propaganda,” voegde Green eraan toe. “De nieuwe regel van het Pentagon is een grote stap voorwaarts, maar we hebben wettelijke bescherming nodig tegen CCP-propaganda.”

Commissievoorzitter Rep. Mark Green (R-Tenn.) spreekt tijdens een vergadering van de House Homeland Security Committee over de grens tussen de VS en Mexico op Capitol Hill in Washington op 28 februari 2023. (Drew Angerer/Getty Images)

In maart heeft Green de Stopping Communist Regimes from Engaging in Edits Now Act (SCREEN Act) opnieuw ingediend om Hollywood ervan te weerhouden te buigen voor de censuur in Peking. De wetgever uit Tennessee introduceerde het wetsvoorstel voor het eerst in februari 2022 tijdens de vorige sessie van het Congres.

Als de wet wordt aangenomen, voorkomt deze dat de federale overheid Hollywoodstudio’s helpt bij de productie van een film als de film mede wordt geproduceerd door een Chinees bedrijf.

Daarnaast zouden Hollywood-studio’s schriftelijke verklaringen moeten overleggen waarin ze beloven hun films niet te censureren op verzoek van de CCP voordat ze hulp krijgen van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Sinds februari vorig jaar “heeft de Communistische Chinese Partij (CCP) de pogingen om het vrije woord in de Verenigde Staten te censureren opgevoerd. De CCP mag van onze filmindustrie geen onderdeel maken van haar propagandamachine,” schreef Green in een verklaring bij zijn wetgeving.

“Veel films met een hoog budget zijn afhankelijk van de hulp van de Amerikaanse overheid voor het filmen en technische ondersteuning; met mijn wetgeving zal deze hulp niet langer beschikbaar zijn als deze studio’s door de knieën gaan voor Peking,” voegde Green eraan toe. “Mijn SCREEN Act gaat de schaamteloze aanval van de CCP op onze waarden tegen door transparantie en verantwoording te eisen.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (3 juli 2023): Pentagon to Cut Off Filmmakers Who Kowtow to China

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.