Thursday, 20 Jun 2024
Het Pentagon-gebouw in Washington, op 26 december 2011. (AFP via Getty Images)

Pentagon volgt vermoedelijke Chinese spionageballon boven noorden VS

Het Amerikaanse leger volgt momenteel een vermoedelijke Chinese spionageballon boven Montana, aldus een hoge functionaris van het Pentagon.

“De regering van de Verenigde Staten heeft een bewakingsballon op grote hoogte boven het vasteland van de Verenigde Staten ontdekt en volgt deze op dit moment”, zei perssecretaris van het Pentagon Brig.Gen. Pat Ryder in een verklaring van 2 februari.

Een hoge defensiefunctionaris vertelde verslaggevers dat het Pentagon een “zeer groot vermoeden” heeft dat de ballon uit China komt.

De hoogtebewakingsballon zweefde naar verluidt over de Aleutische eilanden en Canada voordat hij het luchtruim van Montana passeerde, volgens een verslag van NBC waarin drie niet nader genoemde regeringsfunctionarissen werden geciteerd.

Op deze foto, verkregen van sociale media, vliegt een ballon in de lucht boven Billings, Montana, op 1 februari 2023. (Chase Doak/via Reuters)

Ryder zei dat het North American Aerospace Defense Command (NORAD) de ballon enkele dagen geleden heeft ontdekt en dat het leger maatregelen heeft genomen om alle gevoelige informatie te verbergen die vanuit een dergelijk vaartuig zou kunnen worden waargenomen.

“De Amerikaanse regering, inclusief NORAD, blijft de ballon nauwlettend volgen en controleren”, aldus Ryder. “De ballon verplaatst zich momenteel op een hoogte ver boven het commerciële luchtverkeer en vormt geen militaire of fysieke bedreiging voor mensen op de grond.”

“Gevallen van dit soort ballonactiviteit zijn de afgelopen jaren eerder waargenomen. Zodra de ballon was ontdekt, heeft de Amerikaanse regering onmiddellijk gehandeld om het verzamelen van gevoelige informatie te voorkomen.”

Een hoge defensiefunctionaris zei dat de leiding van het Pentagon, inclusief minister van Defensie Lloyd Austin, een vergadering belegde om te bepalen of de ballon al dan niet moest worden neergeschoten, maar uiteindelijk besloot die actie niet te ondernemen “vanwege het risico voor de veiligheid van mensen op de grond door het mogelijke puinveld.”

De ambtenaar weigerde de exacte afmetingen van de ballon te specificeren, maar zei dat het Pentagon van mening was dat de ballon, die zich in de atmosfeer boven het Amerikaanse luchtruim beweegt, “groot genoeg is om schade te veroorzaken door het puinveld als we hem boven een bepaald gebied neerhalen”.

De ambtenaar zei dat de “huidige vliegroute van de ballon hem over een aantal gevoelige locaties voert”, zonder details te geven.

“Onze beste inschatting op dit moment is dat wat de bewakingslading ook is op deze ballon, deze geen significante toegevoegde waarde heeft ten opzichte van wat de VRC waarschijnlijk kan verzamelen via zaken als satellieten in een lage baan om de aarde,” zei de ambtenaar, die een acroniem gebruikte voor de officiële naam van het Chinese regime, de Volksrepubliek China.

“Maar uit overmaat aan voorzichtigheid hebben we extra beperkende maatregelen genomen. Ik ga niet in op wat die zijn. Maar we weten precies waar deze ballon is en waar hij overheen gaat. En we nemen maatregelen om extra waakzaam te zijn zodat we elk risico met betrekking tot buitenlandse inlichtingen kunnen beperken,” voegde de ambtenaar eraan toe.

Hoewel dergelijke bewakingsballonnen in de afgelopen jaren meermaals de Verenigde Staten zijn binnengekomen, is een “onderscheidende factor” in dit geval, volgens de ambtenaar, hoe lang de ballon boven het Amerikaanse luchtruim is gebleven.

De ambtenaar voegde eraan toe dat het Pentagon “met spoed contact heeft opgenomen met Chinese ambtenaren” via verschillende kanalen, waaronder de Chinese ambassade in de Verenigde Staten en de Amerikaanse ambassade in China.

“We hebben hen de ernst van deze kwestie overgebracht,” zei de ambtenaar, maar hij weigerde details te geven over de inhoud van zijn boodschap aan China.

Op de vraag of China “wilde” dat de ballon werd gezien, wilde de ambtenaar niet speculeren.

“Ik weet niet waarom ze deden wat ze deden. Ik zal zeggen dat het de afgelopen keren niet voor langere tijd boven het vasteland van de Verenigde Staten bleef hangen. Het is anders,” zei de ambtenaar.

Het incident vindt plaats terwijl de Chinese Communistische Partij (CCP), die China als een eenpartijstaat regeert, haar spionage-inspanningen tegen de Verenigde Staten en haar burgers opvoert, en steeds oorlogszuchtiger wordt tegenover haar buren in Azië en de westerse democratieën.

In dit verband werd onlangs gemeld dat een geheime overzeese politiepost van China in New York City is gesloten na een FBI-inval.

Deskundigen hebben er steeds vaker voor gewaarschuwd dat de CCP haar leger voorbereidt op een oorlog om Taiwan in te nemen die het waarschijnlijk in conflict zal brengen met de Verenigde Staten. Als zodanig hebben Amerikaanse functionarissen gezegd dat het regime de militaire capaciteiten van de Verenigde Staten bestudeert en technologieën ontwikkelt met het uitdrukkelijke doel deze te overwinnen.

Dit artikel is bijgewerkt met de opmerkingen van een functionaris van het Pentagon.

Gepubliceerd door The Epoch Times (02 februari 2023): Pentagon Tracking Suspected Chinese Spy Balloon Over Northern US

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.