Thursday, 18 Jul 2024
(Shutterstock/illpaxphotomatic)

Pest, droogte, aardverschuivingen en aardbevingen: Deze Italiaanse spookstad werd getroffen door alle mogelijke rampen

Treed binnen in de woestenij van oude spookstadjes in Italië, lang verlaten en achtergelaten om langzaam af te brokkelen en te verbleken onder de hete zuidelijke zon.

Er zijn meer dan 6.000 verlaten dorpen in Italië en Craco is er daar één van. Het is moeilijk voor te stellen dat dit akelig stille middeleeuwse dorp ooit bruiste van leven.

De nederzetting, ooit bekend als de “Gouden Berg”, ligt bovenop een 400 meter hoge klif in Basilicata, een van de meest aardbevingsgevoelige regio’s van Italië. Craco was ooit een dichtbevolkt en bloeiend gehucht, maar vandaag de dag zijn er alleen nog maar dakloze huizen, een voormalig klooster, een vervallen kerk en lege straten en pleinen over.

(Shutterstock/Tupungato)
(Shutterstock/Giovanni Rinaldi)

Craco heeft een rijke geschiedenis. Het werd rond 540 na Christus gesticht door de Grieken en heeft een strategische ligging die perfect is om het omliggende platteland te overzien, volgens de oude oorsprong. In 1040 werd er een toren gebouwd om potentiële bedreigingen en plunderende piraten in de gaten te houden—nog steeds het middelpunt van de stad.

Na de introductie van een universiteit in de 13e eeuw groeide de bevolking van Craco in de daaropvolgende jaren gestaag tot een gemiddelde van 1500 stedelingen die van de landbouw leefden. In de 15e eeuw werden er vier pleinen gebouwd, gevolgd door het klooster van San Pietro in 1630.

Maar halverwege de 17e eeuw veranderde alles door een uitbraak van de pest die honderden mensen het leven kostte.

(Shutterstock/illpaxphotomatic)
(Shutterstock/Matteo Della Torre)
(Shutterstock/Ivan Moreno sl)

In het begin van 1800 vielen bendes bandieten de stad aan, wat leidde tot onrust onder de bevolking. Ongeveer honderd jaar later mislukten de oogsten, wat leidde tot ernstige hongersnood en in 1922 was het grootste deel van de bevolking gevlucht, aldus het rapport.

Alsof pest, rovers en hongersnood nog niet genoeg waren, werden de onfortuinlijke inwoners van Craco, doordat de stad op onstabiel terrein was gebouwd, ook nog eens getroffen door een reeks aardverschuivingen. De ergste daarvan deden zich voor in de jaren 1950, toen de kwaliteit van de grond verder verslechterde en een opknapbeurt voor de sanitatie de grond verstoorde.

En toch hielden de inwoners van Craco vast aan hun mooie stad.

(Shutterstock/Massimiliano Marino)
(Shutterstock/Veronika Kovalenko)
(Shutterstock/Ragemax)

In 1963 moesten veel van de overgebleven inwoners van Craco worden geëvacueerd vanwege een reeks levensbedreigende aardverschuivingen.

Verderop in de vallei werd een nieuwe nederzetting gebouwd, maar toch bleven de meest koppige dorpelingen. In de jaren 1980 deed een aardbeving de fundamenten van de stad schudden en werden de laatste bewoners verdreven.

Nu wordt het eens zo levendige stadje alleen nog bezocht door zwerfdieren en af en toe een toerist en een enkele filmploeg.

Deel je verhalen met ons op emg.inspired@epochtimes.com, en blijf je dagelijkse dosis inspiratie ontvangen door je aan te melden voor de Inspired nieuwsbrief op: https://www.theepochtimes.com/newsletter

Gepubliceerd door The Epoch Times (7 juli 2023): Plague, Drought, Landslides, and Earthquakes: This Italian Ghost Town Was Hit by Every Possible Calamity

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.