Saturday, 25 May 2024
(JOEL SAGET/AFP via Getty Images)

Pfizer ziet recordomzet voor 2022 dankzij miljarden gegenereerd door Covid-vaccins

Pfizer zit momenteel midden in een schandaal na een onlangs gepubliceerde video waarin een van zijn onderzoeksdirecteuren uitlegt dat het bedrijf van plan was het SARS-CoV-2-virus te muteren. In dit verband zien steeds meer artsen af van de boostervaccins. Pfizer heeft zojuist ook zijn recordverkoopcijfers voor 2022 bekendgemaakt. Haar producten (geneesmiddelen en vaccins) voor Covid-19 nemen een groot deel van de verkoop voor hun rekening.

Het verkoopcijfer voor 2022 is 100,3 miljard dollar, een “all-time record” voor de multinational, volgens de op 31 januari gepubliceerde resultaten. Dit is de eerste keer dat het bedrijf een jaaromzet van meer dan 100 miljard dollar boekt, waarbij de inkomsten een operationele groei van 30 procent weerspiegelen. Zonder de bijdragen van Covid-19, het Comirnaty-vaccin en het antivirale middel Paxlovid, stegen de inkomsten operationeel slechts met 2 procent. De twee producten samen genereerden meer dan 56 miljard dollar omzet voor het bedrijf.

Het jaar “2022 was een recordjaar voor Pfizer, niet alleen in termen van inkomsten en winst per aandeel, die de hoogste waren in onze lange geschiedenis,” zei Dr. Albert Bourla, president en CEO van Pfizer.

“Tegen 2023 verwachten we opnieuw records te breken, met mogelijk het hoogste aantal nieuwe productlanceringen en indicaties dat we ooit in zo’n korte periode hebben gezien.”

Verwacht wordt dat de verkoop van Comirnaty en Paxlovid in 2023 een dieptepunt zal bereiken alvorens volgend jaar opnieuw te groeien “als gevolg van een aanzienlijke overheidsvoorraad” begin dit jaar, aldus het bedrijf.

Pfizer verwacht dat de omzet van Comirnaty dit jaar met 64 procent zal dalen tot 13,5 miljard dollar en die van Paxlovid met 58 procent tot 8 miljard dollar.

Mutant virus, prijs van vaccin verviervoudigd

De bevindingen van Pfizer komen nu het bedrijf onder vuur ligt na een bericht dat het bedrijf overweegt het Covid-19 virus te muteren om alvast nieuwe vaccins te ontwikkelen.

Dr. Jordon Walker, directeur onderzoek en ontwikkeling van Pfizer, zei tegen een undercoververslaggever voor Project Veritas: “Een van de dingen die we onderzoeken is waarom we het zelf niet muteren zodat we—preventief—nieuwe vaccins kunnen maken, toch?”

Hij voegde eraan toe: “Maar als we dat doen, is er een risico, zoals je je kunt voorstellen, niemand wil dat een farmaceutisch bedrijf een *** virus muteert!”

De video toont ook Dr Walker die zegt dat Covid-19 “een melkkoe voor ons zal zijn voor een tijdje”.

Senator Ron Johnson (Republikein-Wisconsin) heeft het Congres opgeroepen het goedkeuringsproces van het Covid-19 vaccin te onderzoeken. Senator Marco Rubio (Republikeinse Partij-Florida) stuurde een brief aan Albert Bourla met het verzoek om meer informatie over de pogingen van Pfizer om het Covid-19 virus te muteren.

Ondertussen wordt verwacht dat Pfizer vanaf de tweede helft van dit jaar zal beginnen met de verkoop van het vaccin Covid-19 Comirnaty via commerciële kanalen in de VS, waarbij het zijn eerdere praktijk van verkoop aan de overheid zal opgeven. Het bedrijf wil de prijs van het vaccin in 2023 verviervoudigen.

Gebrek aan gegevens over het vaccin, verbod van het Europees Parlement

Terwijl Pfizer aandringt op een groter gebruik van Covid-19 vaccins, kiest een groeiend aantal artsen ervoor de boostershots niet te geven wegens het gebrek aan klinische testgegevens.

“Ik nam mijn laatste Covid-vaccin zonder bewijs van RCT’s,” schreef Dr. Todd Lee, een infectieziektespecialist aan de McGill University, onlangs op Twitter. Hij wees op het gebrek aan gerandomiseerde klinische proeven (RCT’s) voor boostervaccins.

“Let goed op het feit dat dit niet gaat over anti-vaccin sentiment. Het gaat om “het leveren van [sterk] bewijs van voordeel om voortgezet gebruik te rechtvaardigen”, wat heel anders is. Het is alleen maar eerlijk voor een product dat jaarlijks 30 miljard dollar opbrengt en aan honderden miljoenen mensen wordt gegeven,” zei Dr. Lee, die drie doses van het vaccin heeft gekregen.

Ondertussen worden ambtenaren van Pfizer geconfronteerd met een mogelijk verbod van het Europees Parlement vanwege het gebrek aan transparantie van het bedrijf over contracten voor de aankoop van het Covid-19-vaccin tijdens de pandemie.

Op 11 januari heeft de Commissie Covid van het Europees Parlement het voorgestelde verbod goedgekeurd. Alle fracties stemden voor het verbod, met uitzondering van twee partijen.

Gepubliceerd door The Epoch Times (2 februari 2023): Pfizer affiche un chiffre d’affaires record pour 2022 grâce aux milliards générés par les vaccins Covid

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.