Sunday, 23 Jun 2024
Een “planetenparade” zal binnenkort in juni de hemel sieren. (Illustratie door The Epoch Times, Shutterstock)

Planeten parade: 6 planeten op één lijn met de maan in juni

Het gezegde “als de sterren op één lijn staan” verwijst meestal naar iets dat bij toeval of geluk gebeurt: Je vindt je ware liefde; je koopt je droomhuis; je krijgt eindelijk die opslag – als de sterren op één lijn staan.

En als de planeten op één lijn staan, wat dan? Daar komen we volgende maand achter als zes planeten van het zonnestelsel, Jupiter, Mercurius, Uranus, Mars, Neptunus en Saturnus, in die volgorde, een grillige maar terechte samenstand vormen aan de ochtendhemel.

Op 3 juni, slechts 20 minuten voor zonsopgang, uw lokale tijd, zal het tafereel al boven de horizon zijn gekomen. Voor degenen op het noordelijk halfrond die naar het oosten kijken, te beginnen met Jupiter die net boven de horizon uitsteekt, zal de onregelmatige rij planeten diagonaal omhoog lopen, naar het zuiden leunend naar het sterrenbeeld Ram, door Vissen gaan en westwaarts eindigen met Saturnus in een parade van planeten die zo’n 73 graden van de hemel beslaat.

Nu we het hebben over belangrijke dingen zoals ware liefde of die langverwachte verloving, alleen de sterren weten hiervan – toch zijn bepaalde astronomische verschijnselen die voortkomen uit de planetaire uitlijning begrijpelijk:

Eén daarvan is een maancameo, een slanke afnemende maansikkel op 3 juni in de rij bij het sterrenbeeld Ram, tussen Uranus en Mars.

Een ander verschijnsel vindt de volgende ochtend plaats, op 4 juni. Een samenstand van planeten ontstaat wanneer Mercurius iets uit de planetaire opstelling stapt om dicht bij Jupiter te komen, op slechts 7 graden van elkaar (ze hoeven elkaar niet echt te overlappen om als samenstand te worden beschouwd).

Een “planetenparade” zoals die in het oosten zal verschijnen, ongeveer 20 minuten voor zonsopgang op 3 juni. (The Epoch Times)

Om de planetaire parade op 3 juni te zien, moet je mooi weer en een heldere hemel hebben. Zorg ervoor dat je een uitkijkpunt vindt met weinig obstructies die de horizon bedekken.

Kate Pattle, docent aan de faculteit natuurkunde en sterrenkunde van het University College in Londen, adviseerde in een gesprek met Glamour “een goede verrekijker als je alle zes planeten wilt zien, want Uranus en Neptunus zijn te zwak om met het blote oog te zien, en Mercurius kan ook moeilijk te zien zijn, omdat hij vrij zwak is en pas kort voor zonsopgang opkomt.”

“Jupiter zal het makkelijkst zijn, omdat het na de maan het helderste ding aan de hemel is,” zei ze, eraan toevoegend “dat planeten niet zo twinkelen als sterren,” hetgeen je kan helpen om ze te identificeren.

Astronomische samenstanden zijn geen exacte wetenschap omdat ze afhankelijk zijn van losse factoren; vooral de positie van het gezichtspunt maakt het verschil. Waarnemers kunnen overal zijn, waardoor de posities onbepaald en steeds veranderlijk zijn en altijd ongrijpbaar.

De planeten hoeven niet perfect op één lijn te staan om te worden beschouwd als een legitieme samenstand. Hoewel kaarsrechte formaties bijna onmogelijk zijn, zijn astronomen, die deze onvolmaakte maar opmerkelijke hemelgebeurtenissen moeten beschrijven, erin geslaagd om een aantal werkbare definities te bedenken.

Er is sprake van een planeetsamenstand als meerdere planeten tegelijkertijd dicht bij elkaar staan aan één kant van de zon; of van een visueel verschijnsel als de planeten dicht bij elkaar staan in een kleine hemelsector, gezien vanaf de aarde.

Waarnemers zullen in de ochtend van 3 juni een samenstand van zes planeten plus de maan zien. (Illustratie/AstroStar – Shutterstock)

Zo gegroepeerd vormen de planeten onvermijdelijk een ruwe lijn – de onderliggende geometrie van het zonnestelsel zorgt hiervoor. Als we het zonnestelsel op zijn rand zouden draaien, zouden we zien dat alle planeten ruwweg op een plat vlak draaien, met slechts kleine variaties in de mate van kanteling waarbij de kanteling van de aarde nul is. Het is dus logisch dat wanneer we verschillende planeten vanaf de aarde waarnemen, ze als kralen aan een krom koord op één lijn liggen.

Samenstanden van planeten zijn niet ongewoon, vooral niet als er maar een paar planeten aan de hemel staan. Maar als er vijf of meer planeten tegelijk op één lijn staan, letten astronomen beter op. Met name in de laatste dagen van december 2022 stonden zeven planeten op één rij voor een planetaire parade rond Kerstmis, een gelukkig toeval.

Astronomen kijken nu uit naar 2025.

“De samenstand in februari 2025 zal een bijzonder goede zijn,” zei mevr. Pattle. “Zeven planeten in ons zonnestelsel – Mercurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus – zullen een lijn vormen aan de hemel.”

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (24 mei 2024): ‘Planet Parade’: 6 Planets to Align in the Sky With Moon in June—Here’s What You Need to Know

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.