Sunday, 19 May 2024
In deze afbeelding, gemaakt van een video-opname en vrijgegeven door Prigozhin Press Service, op 23 juni 2023, spreekt Yevgeny Prigozhin, de uitgesproken miljonair aan het hoofd van de particuliere militaire aannemer Wagner, tijdens zijn interview op een niet nader genoemde locatie. (Prigozhin Persdienst via AP)

Poetin belooft Rusland te verdedigen tegen gewapende opstand nadat Wagner-troepen militaire installaties in Rostov bezetten

Rusland beschuldigt Wagner-baas van aanzetten tot gewapende muiterij

President Vladimir Poetin heeft zaterdag gezworen Rusland te beschermen tegen een gewapende opstand die is aangekondigd door Jevgeni Prigozjin, de leider van de Russische paramilitaire groep Wagner, die door Poetin is veroordeeld als een landverrader.

In een televisietoespraak tot de natie riep Poetin de betrokkenen bij de opstand op om niet langer deel te nemen aan een gewapend conflict en beloofde hij “het moederland” te verdedigen.

“Iedereen die de opstand heeft voorbereid, zal onvermijdelijk gestraft worden. De strijdkrachten en andere overheidsinstanties hebben de nodige bevelen ontvangen,” zei Poetin.

Jevgeni Prigozjin, de leider en oprichter van de particuliere militaire aannemer Wagner, postte zaterdagochtend plaatselijke tijd een video van zichzelf in de belangrijke stad Rostov aan de Don op het Russische militaire hoofdkwartier dat toezicht houdt op de gevechten in Oekraïne. Hij zei dat een grote militie vanuit Oekraïne de grens was overgestoken en nu alle militaire installaties in de belangrijke Russische stad Rostov aan de Don bezet houdt, inclusief het vliegveld.

In Rostov aan de Don, ongeveer 60 mijl van de Oekraïense grens, bevindt zich het hoofdkwartier van het Russische Zuidelijke Militaire District, dat toezicht houdt op de gevechten in Oekraïne.

Rusland heeft opgeroepen tot de arrestatie van Prigozhin op beschuldiging van het aanzetten tot een gewapende opstand.

Poetin karakteriseerde de bezetting van Rostov aan de Don als een verraad gevoed door de ambities van vijandige krachten en stelde het gelijk aan een gewapende muiterij tegen Rusland.

Hij veroordeelde de opstand op een moment dat Rusland “de zwaarste strijd voor zijn toekomst voert” met de oorlog in Oekraïne. “De hele militaire, economische en informatiemachine van het Westen wordt tegen ons ingezet,” zei Poetin.

“We vechten tegen anarchie en capitulatie. Deze interne muiterij is een dodelijke slag voor ons. Het is een klap voor ons volk als geheel,” zei Poetin.

“De verantwoordelijken zullen zeker berecht worden in naam van ons volk,” voegde hij eraan toe.

Poetin zei dat zijn strijdkrachten instructies hebben ontvangen en dat er stappen zijn ondernomen om Moskou te beveiligen.

“Als president van Rusland en opperbevelhebber, als burger van Rusland, doe ik er alles aan om deze aanval af te slaan en de vrijheid en veiligheid van onze burgers te garanderen,” zei Poetin.

Video geplaatst op sociale media

Prigozjin eiste in een video die hij zaterdag vroeg op Telegram plaatste, een ontmoeting op het militaire hoofdkwartier met de Russische minister van Defensie Sergej Sjoigu en Ruslands hoogste generaal Valerij Gerasimov om de oorlog tussen Rusland en Oekraïne te bespreken. Hij zei dat de Wagner-troepen ook naar Moskou zouden verhuizen als de twee hem niet zouden ontmoeten in Rostov aan de Don.

Dit komt op een moment dat Rusland een strafrechtelijk onderzoek tegen Prigozjin aankondigde op beschuldiging van het aanzetten tot een gewapende opstand, nadat hij vergelding had gezworen tegen het Russische leger en zijn leiders voor wat hij een aanval op Wagner-soldaten door het Russische leger op vrijdag noemde.

Prigozhin zei eerder op Telegram dat de veldkampen van Wagner in Oekraïne vrijdag waren getroffen door raketten, helikoptergeschut en artillerievuur, waarbij ongeveer 2.000 Wagner-soldaten omkwamen.

Prigozjin beweerde dat de aanval werd bevolen door Gerasimov na een ontmoeting met Shoigu, waarbij ze besloten Wagner te vernietigen. The Epoch Times kan de beweringen niet onafhankelijk verifiëren.

De Wagner Group is een particulier militair bedrijf met nauwe banden met het Kremlin. De door Wagner gecontracteerde soldaten hebben sinds het begin van de Russisch-Oekraïense oorlog in februari 2022 als tegenhanger van het Russische leger gevochten in gevechten tegen Oekraïense troepen.

Prigozhin zei op Telegram dat in reactie op de aanval van vrijdag die door het Russische leger zou zijn uitgevoerd, soldaten van de huurlingengroep Wagner Shoigu zouden straffen in een gewapende opstand. Hij drong er bij de Russische soldaten op aan geen weerstand te bieden. “Dit is geen militaire coup, maar een mars van gerechtigheid,” zei hij.

“Degenen die onze jongens hebben vernietigd, die het leven van vele tienduizenden Russische soldaten hebben verwoest, zullen worden gestraft.”

Rusland opent strafrechtelijk onderzoek, beveelt arrestatie

Het Russische ministerie van Defensie gaf een verklaring uit waarin elke rol in de aanval van vrijdag op Wagner werd ontkend. Het ministerie zei ook dat de beschuldigingen van Prigozhin “niet waar zijn en een informatieve provocatie”.

De Federale Veiligheidsdienst (FSB), de binnenlandse inlichtingendienst van Rusland, opende een strafrechtelijk onderzoek tegen Prigozjin op beschuldiging van het oproepen tot een gewapende rebellie, meldde het Russische persagentschap TASS, dat het Nationaal Comité voor Terrorismebestrijding citeerde, dat deel uitmaakt van de FSB. Als Prigozhin wordt veroordeeld, kan hij tot 20 jaar gevangenisstraf krijgen.

De FSB riep ook de soldaten van Wagner op om te weigeren de “criminele en verraderlijke bevelen” van Prigozhin op te volgen en hem te arresteren.

“Prigozhin’s uitspraken en acties vormen in feite oproepen tot een gewapend burgerconflict op Russisch grondgebied en een steek in de rug van Russische militairen die vechten met pro-Nazi Oekraïense strijdkrachten,” zei de FSB, meldde TASS.

Prigozjin, een voormalige bondgenoot van Poetin, heeft de afgelopen maanden Shoigu en Gerasimov openlijk beschuldigd van grove incompetentie.

Op vrijdag uitte Prigozjin nog een sterke beschuldiging door te zeggen dat de redenering van Rusland om Oekraïne binnen te vallen in februari 2022—wat Poetin een “speciale militaire operatie” heeft genoemd—gebaseerd was op leugens van de legerleiding.

Troepen zijn Rusland binnengetrokken: Prigozjin

Prigozjin beweerde zaterdag rond 2 uur plaatselijke tijd dat zijn troepen vanuit Oekraïne de grens waren overgestoken en zich in Rostov aan de Don bevonden.

Hij zei dat ze “iedereen zullen vernietigen” die hen in de weg staat en voegde eraan toe: “We gaan vooruit en zullen doorgaan tot het einde.” Prigozjin zei ook dat zijn troepen tot nu toe geen weerstand hebben ondervonden bij verschillende controleposten.

Volgens TASS, dat zich beroept op een bron bij de wetshandhaving, werd de beveiliging van kritieke faciliteiten in Moskou vrijdag laat verscherpt en zijn de veiligheidsmaatregelen in de hoofdstad verhoogd, waarbij speciale eenheden van de Russische Nationale Garde in hoogste staat van paraatheid verkeren.

Het persbureau meldde ook dat er politie- en militaire controleposten zijn opgezet in Rostov aan de Don, in de buurt van het hoofdkwartier van het zuidelijke militaire district.

De woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, zei dat alle Russische veiligheidsdiensten “de klok rond” verslag uitbrachten aan de Russische president Vladimir Poetin over de situatie rond Prigozjin. Peskov voegde eraan toe dat “noodzakelijke maatregelen worden genomen”, meldde het Russische persbureau Interfax.

Los daarvan zei het Oekraïense ministerie van Defensie in een Twitterbericht: “We kijken toe.”

De Wagner-groep

De Wagner Group, officieel Private Military Company (PMC) Wagner genoemd, heeft een groot deel van de gevechten in Oekraïne geleid, vooral in de oostelijke Donbas-regio.

Dit was inclusief de maandenlange gevechten in de Oekraïense stad Bakhmut, waar de langste en bloedigste gevechten hebben plaatsgevonden. In mei veroverden de Wagner Group en Russische troepen de door oorlog verscheurde stad.

De Epoch Times meldde eerder in februari dat een Chinese satellietfabrikant, gesteund door de Chinese Communistische Partij, de Wagner Group heeft geholpen om gevechtsoperaties uit te voeren in Oekraïne.

De Wagner Group werd voor het eerst geïdentificeerd in 2014, toen het in actie werd gezien in Oost-Oekraïne, in de weken na de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim.

Wagner-soldaten zijn sinds 2014 ook ingezet in Syrië, waar Rusland de regering van president Bashar Assad steunde in een burgeroorlog. In Libië vochten ze aan de zijde van de troepen van commandant Khalifa Hifter. De Wagner Group heeft ook geopereerd in de Centraal-Afrikaanse Republiek en Mali.

Sinds het begin van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn Wagner-strijders beschuldigd van wreedheden, waaronder massamoorden, executies van burgers en onthoofding van gewetensgevangenen.

In januari zei het Britse ministerie van Defensie dat Wagner “vrijwel zeker nu het bevel voert over 50.000 strijders in Oekraïne”, maar eind mei beweerde Prigozhin dat de Wagner Group ongeveer 20.000 soldaten had verloren in de gevechten in Bakhmut.

Terwijl Wagner-troepen massaal vochten en stierven in Oekraïne, berispte Prigozhin de Russische militaire leiding scherp.

Op een afbeelding uit een video die op 5 mei 2023 is vrijgegeven door Prigozhin Press Service, staat het hoofd van Wagner Group, Yevgeny Prigozhin, voor meerdere lichamen die op de grond liggen op een onbekende locatie. (Prigozhin Persdienst via AP)

In een video die zijn team in mei vrijgaf, stond Prigozhin naast rijen lichamen waarvan hij zei dat het gedode Wagner-strijders waren, wier dood hij wijtte aan de nalatigheid van het Russische ministerie van Defensie. Hij beschuldigde Shoigu van incompetentie en het uithongeren van zijn troepen door ze te onthouden van de wapens en munitie die ze nodig hadden om te vechten.

Reuters en The Associated Press hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (24  juni 2023): Putin Vows to Defend Russia from Armed Rebellion After Wagner Forces Occupy Military Installations in Rostov

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.