Sunday, 19 May 2024
De Russische president Vladimir Poetin en de Chinese leider Xi Jinping gaan naar een groepsfotosessie tijdens het derde Belt and Road Forum voor internationale samenwerking in de Grote Hal van het Volk in Peking op 18 oktober 2023. (Grigory Sysoyev/Pool/ AFP via Getty Images)

Poetin prijst versterkte banden met China terwijl Xi zijn visie voor een nieuwe wereldorde schetst

De boodschappen die de twee leiders overbrengen geven aan dat er een nieuwe 'as van het kwaad' is, aldus de analist.

De Chinese leider Xi Jinping had op 18 oktober in Peking een ontmoeting met zijn Russische tegenhanger Vladimir Poetin, waarbij hij hartelijke groeten uitwisselde, naar elkaar verwees als “oude” en “dierbare” vrienden en zijn waardering uitsprak voor hun groeiende “politieke wederzijdse vertrouwen.”

De Russische leider prees ook Xi’s Belt and Road Initiative (BRI, ook bekend als One Belt, One Road) voor zijn veronderstelde rol in het bevorderen van een “eerlijkere, multipolaire wereld”—een nieuwe wereldorde.

Aan het einde van de gesprekken, die plaatsvonden tegen de achtergrond van conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten, zei Poetin tijdens een persbriefing dat de drie uur durende ontmoeting verschillende onderwerpen had besproken, van economie tot politiek engagement.

Het gesprek ging uitgebreid over “de situatie in het Midden-Oosten,” vertelde Poetin aan verslaggevers in Peking. “Ik heb [Xi Jinping] in detail geïnformeerd over de situatie in Oekraïne.”

De Russische leider zei dat conflicten in de wereld neerkomen op “gemeenschappelijke bedreigingen,” wat de banden tussen Moskou en Peking versterkt.

Met name zei Poetin dat “ongeveer anderhalf uur, of misschien twee uur” werd besteed aan “zeer vertrouwelijke” kwesties. Hij gaf geen toekomstige details over wat ze hadden besproken, maar noemde het een “zeer productief en substantieel” deel van de ontmoeting.

De heer Poetin gaf het bevel tot een invasie in Oekraïne op 24 februari 2022, minder dan drie weken nadat hij en Xi een partnerschap zonder grenzen hadden afgekondigd op de openingsdag van de Olympische Winterspelen in Peking. Sindsdien heeft Xi de aanval niet veroordeeld en geweigerd om de acties van Moskou als een invasie te bestempelen.

In plaats daarvan heeft de Chinese Communistische Partij (CCP) de Verenigde Staten ervan beschuldigd het conflict te hebben uitgelokt en heeft ze haar handel met Rusland uitgebreid, waardoor Moskou een levensader van vitaal belang kreeg toen het werd getroffen door westerse sancties.

De handelsomzet tussen de twee buurlanden heeft de 200 miljard dollar overschreden, vertelde dhr. Poetin aan het begin van hun ontmoeting aan dhr. Xi. Hij zei dat nauwe coördinatie van het buitenlands beleid “vooral nodig” is vanwege wat hij “de huidige moeilijke omstandigheden” noemde.

Dhr. Xi sprak dhr. Poetin aan als zijn “oude vriend” en merkte op dat ze elkaar in de afgelopen tien jaar 42 keer hadden ontmoet en dat ze “een goede werkrelatie en een diepgaande vriendschap hadden ontwikkeld,” volgens videoclips die door de Chinese staatsmedia zijn gepubliceerd.

Het “politieke wederzijdse vertrouwen” tussen de twee landen wordt steeds groter, aldus Xi, die hun strategische coördinatie als “hecht en effectief” bestempelde.

Volgens de verslagen van de Chinese staatsmedia over hun gesprekken bevestigde Xi de steun van zijn regime aan Rusland bij het waarborgen van de nationale soevereiniteit, veiligheid en ontwikkelingsbelangen. Poetin steunde op zijn beurt de territoriale aanspraken van de CCP op het zelf bestuurde Taiwan.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu (L) begroet de Amerikaanse president Joe Biden bij zijn aankomst op de luchthaven Ben Gurion in Tel Aviv op 18 oktober 2023. (Brendan Smialowski/AFP via Getty Images)

De laatste uitwisseling tussen de twee leiders vond plaats op de achtergrond van de oorlog tussen Israël en Hamas. Als reactie op de Hamas-aanvallen van 7 oktober—die resulteerden in minstens 1400 doden en duizenden gewonden in de Joodse staat en de gijzeling van minstens 199 personen—heeft Israël luchtaanvallen uitgevoerd in Gaza.

De Amerikaanse president Joe Biden kwam op 18 oktober aan in Tel Aviv om zijn steun aan Israël te betuigen.

Moskou heeft het beleid van Washington de schuld gegeven van de huidige oorlog tussen Israël en Hamas. Peking veroordeelde het geweld tegen burgers, maar koos geen partij en zei dat het bevriend is met Israël en de Palestijnen. Op 14 oktober riep de hoogste diplomaat van China, Wang Yi, Israël op om zijn militaire acties te staken. Hij beweerde dat Israël “verder is gegaan dan zelfverdediging” door te reageren op de grensoverschrijdende aanval van Hamas-terroristen meer dan een week geleden.

Nieuwe ‘As van het Kwaad’

Eerder op 18 oktober nam de heer Xi een versluierde veeg uit de pan naar de Verenigde Staten in de openingsopmerkingen op het forum ter viering van de 10e verjaardag van zijn vlaggenschipproject, het BRI.

Zonder een land bij naam te noemen, sprak de Chinese leider zich uit tegen “unilaterale sancties, economische dwang en ontkoppeling en verstoring van de toeleveringsketen,” verwijzend naar de inspanningen van Washington om de oneerlijke handelspraktijken en diefstal van intellectueel eigendom van de CCP in de afgelopen jaren tegen te gaan.

De Chinese leider Xi Jinping (L) schudt handen met de Russische president Vladimir Poetin tijdens de openingsceremonie van het derde Belt and Road Forum voor internationale samenwerking in de Grote Hal van het Volk in Peking op 18 oktober 2023. (Pedro Pardo/AFP via Getty Images)

Ondertussen schilderde Xi zijn biljoen dollar kostende infrastructuurproject af als een wereldwijd platform voor samenwerking en welvaart. In zijn toespraak na de heer Xi prees de Russische leider de BRI voor zijn rol in het creëren van “een eerlijkere, multipolaire wereld”.

De boodschappen van de leiders van Rusland en China zijn voor buitenstaanders niet verrassend.

“Poetin is nu afhankelijk van de economische hulp van China,” vertelde Su Tzu-yun, een senior analist aan het door de Taiwanese overheid gefinancierde Institute for National Defense and Security Research, aan The Epoch Times.

Bovendien geven de uitspraken van beide leiders een duidelijke boodschap af dat er een nieuwe “as van het kwaad” is gevormd, volgens Cheng Chin-mo, een expert in Rusland en internationale betrekkingen aan de Tamkang Universiteit van Taiwan.

Deze nieuwe as, die het Kremlin, de Chinese Communistische Partij, Noord-Korea en Teheran omvat, probeert de alliantie die door Westerse democratieën is gevormd uit te dagen, vertelde Cheng aan The Epoch Times.

“Met andere woorden, er is in wezen een nieuwe koude oorlog ontstaan.”

‘Ruggengraat van de nieuwe wereldorde’

Experts waarschuwen al lang voor China’s streven naar een nieuwe wereldorde.

In 2020 schreef Nadège Rolland, een vooraanstaand fellow bij het National Bureau of Asian Research, in een artikel dat de BRI de “ruggengraat is van de nieuwe wereldorde die het Chinese leiderschap wil zien ontstaan.”

“De verschillende onderdelen ervan worden gebruikt om China’s invloed op de lange termijn te verankeren in de zich ontwikkelende en opkomende wereld. Deze stapsgewijze verwerving van invloed, gedreven door opportunisme, wordt ook geleid door een strategische logica die wijst op het maximaliseren van macht,” schreef ze.

Mevrouw Rolland drong er bij de Verenigde Staten op aan om China in zijn eigen achtertuin tegen te gaan. Ze zei: “Als Peking in Oost-Azië in toom wordt gehouden, zal het minder goed in staat zijn om in andere geografische gebieden uit te breiden of een brede Sinocentrische invloedssfeer te vestigen.”

Mevrouw Rolland herhaalde haar argument in een paper uit 2021.

“De BRI tekent niet alleen de fictieve kaart van China’s gewenste invloedssfeer, maar dient ook als proeftuin voor het subsysteem dat het Chinese leiderschap voor ogen heeft, waarin China in het centrum staat van een nieuwe economische en politieke orde en steeds meer invloed uitoefent op afhankelijke landen,” schreef ze.

Volgens Chinese staatsmedia begonnen China en Rusland in 2014 samen te werken in het kader van de BRI.

Een artikel in het 2019-rapport van het International Security Forum Bonn suggereert dat het Kremlin China’s BRI zou kunnen zien als een middel om zijn ambities te bevorderen. Het artikel, geschreven door Dr. Vladislav Belov, adjunct-directeur aan de Russische Academie van Wetenschappen, zei dat BRI “kan worden beschouwd als een alternatieve benadering voor het hervormen van de wereldorde ‘van onderaf’.”

Mr. Belov stelde dat BRI “op één lijn ligt” met de door Rusland gedomineerde Euraziatische Economische Unie (EAEU), een alliantie van voormalige Sovjetlanden.

“De koppeling van deze projecten suggereert dat Moskou en Peking nieuwe vormen van wereldorde aan het opbouwen zijn, die effectiever zijn dan vergelijkbare benaderingen in het Westen,” schreef hij.

De Russische president Vladimir Poetin (6R), de Chinese leider Xi Jinping (4L) en leden van de delegaties van beide naties ontmoeten elkaar op 18 oktober 2023 in Peking. (Sergei Guneyev/Pool/AFP via Getty Images)

Rabbijn Aryeh Lightstone, voormalig senior adviseur van de Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman, vertelde op 17 oktober aan NTD, het zustermediakanaal van The Epoch Times, dat de wereld een herschikking van de mondiale machtsdynamiek ondergaat.

“We zien dat Amerika ongelooflijk zwak is op het wereldtoneel. En we zien dat anderen daarvan profiteren,” zei de heer Lightstone in de aanloop naar de gesprekken tussen Poetin en Xi. “Nog maar drie jaar geleden lag Iran aan de touwen, economisch niet in staat om de zaken van hun eigen land te regelen en al helemaal niet om zich op een zinvolle manier te bemoeien met de zaken van andere landen.”

Nu profiteert het “kwaad in de wereld” van een “zwakke” Verenigde Staten, zei de heer Lightstone, eraan toevoegend dat de gruweldaden die door Hamas worden begaan iets zijn “dat niet meer is voorgekomen sinds de Holocaust.”

Luo Ya en Frank Fang hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (19 oktober 2023): Putin Hails Deepened Ties With China as Xi Outlines His Vision for New World Order

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.