Wednesday, 12 Jun 2024
Hongkong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements of China vice-voorzitter Tonyee Chow Hang-Tung spreekt met leden van de media buiten het hoofdbureau van politie in Hongkong afgelopen dinsdag in reactie op het verzoek van de Nationale Veiligheidsraad na aantijgingen een buitenlands agentschap te zijn (Anthony Kwan/Getty Images)

Politie Hongkong arresteert leiders pro-democratische groepering

Politie beschuldigt de organisatie een "buitenlands agent" te zijn

De politie van Hongkong heeft woensdagochtend vier leiders van een pro-democratische groepering gearresteerd, op beschuldiging dat de groepering als “buitenlands agent” zou werken.

De Hongkong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements of China is bekend van het organiseren van de jaarlijkse wake in de stad ter herdenking van de doden die vielen tijdens het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing in 1989.

Tot de gearresteerde leden van de groep behoorden vice-voorzitter en advocaat Chow Hang-tung, alsmede de leden van het permanent comité Leung Kam-wai, Tang Ngok-kwan en Chan Dor-wai.

De politie van Hongkong heeft de groep vorige maand een brief gestuurd, waarin zij zich beroept op de nationale veiligheidswet die vorig jaar door Beijing is ingevoerd. De politie beweerde dat de groep een “buitenlands agent” was en verzocht de groep uiterlijk op 7 september zijn lidmaatschap en financiële gegevens in te leveren. In antwoord hierop ging de groep naar het hoofdbureau van de Wan Chai politie en verklaarde dat het verzoek gebaseerd was op “redelijke gronden om aan te nemen”, hetgeen geen geldige rechtsgrond is en daarmee het verzoek afwees. Op 8 september ging de politie naar het kantoor waar Chow werkt in de Bank of America Tower om haar te arresteren. Volgens de groep werden vervolgens verschillende leden van het permanent comité gearresteerd, waaronder Leung, Tang en Chan.

Chow was woensdagochtend vroeg live op Facebook waar te zien was hoe de politie bij haar aanbelde en probeerde haar deur te openen. De beelden van Leung’s arrestatie werden ook live uitgezonden.

Later postte Chow een reeks berichten waarin ze zei dat iemand met haar toetsenbord op de deur aan het rammen was en zich hierbij afvroeg of het hier een ordinaire straatroof betrof. Chow is een vooraanstaand advocaat in Hongkong; oorspronkelijk zou zij Gwyneth Ho, een Hongkongse politica die wordt beschuldigd van “samenzwering om de staatsmacht te ondermijnen” vertegenwoordigen in het hooggerechtshof om haar borgtocht aan te vragen. Chow was ‘s nachts in haar kantoor Ho’s borgtochtverklaring aan het voorbereiden voordat de politie kwam voor haar arrestatie. Later betuigde ze spijt dat ze Ho niet kon vertegenwoordigen.

Voor Chow’s arrestatie postte ze vanuit haar kantoor een foto van de zonsopgang in Victoria Harbour, waarbij ze suggereerde dat dit wel eens “[haar] laatste keer zou kunnen zijn om dit landschap te aanschouwen”. Ondertussen lieten veel mensen berichten achter op haar post waarin ze zich voor haar terugkeer uitspraken.

De avond na Chow’s arrestatie heeft haar assistente haar Facebook geüpdatet en geschreven: “We zullen met redenen omkleed onze overtuigingen beargumenteren met uiterste inspanningen en zonder angst en spijt.” Chow’s bijgewerkte Facebook-pagina suggereerde dat ze vol goede moed is en al een ontmoeting had gehad met haar advocaat. Chow toonde grote bezorgdheid voor haar collega’s in hechtenis, evenals de pleidooi sessies in de komende twee dagen van de verdachten inzake de “ongeoorloofde samenscholing” aangaande de kaarslicht wake op 4 juni in 2020.

De politie verklaarde dat de vier (Chow, Leung, Tang en Chan) waren gearresteerd wegens “het niet voldoen aan de indieningsvereisten” op grond van artikel 43 van de Hongkongs Nationale Veiligheidwet. Er wordt gesuggereerd dat meer mensen in staat van beschuldiging kunnen worden gesteld.

Tijdlijn van de arrestatie

Op 25 augustus stuurde de Afdeling Nationale Veiligheid van de politie van Hongkong een brief aan de pro-democratische groepering met het verzoek gevoelige informatie te overhandigen op grond van de Nationale Veiligheidwet. Het permanente comité van de groep ging naar het hoofdkwartier van de politie in Wan Chai om een antwoordbrief af te geven, waarin werd geweigerd en ontkend werd een buitenlandse vertegenwoordiging te zijn. De groep bekritiseerde de politie van Hongkong omdat zij geen rechtvaardiging had gegeven en de beginselen van de natuurlijke rechtsgang had geschonden.

Tsui Hon-Kwong, lid van het Permanent Comité van de groep, heeft het Hooggerechtshof verzocht de brief van de politie ongeldig te verklaren. “De volledige naam van de groep is de Hongkong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements of China”, zei Tsui tegen de media voor het hoofdbureau van politie, en hij voegde eraan toe dat zij patriotten zijn en geen buitenlandse agenten.

Chow was ook op het hoofdbureau van politie. “Aan de mensen van Hongkong: jullie moeten blijven vechten. Geef niet toe aan autoritaire macht, leef niet in nederigheid. Wees jezelf en leef met je geweten,” zei hij.

Chris Tang, de secretaris voor veiligheid in Hongkong, verklaarde op 7 september dat indien iemand verzuimt de door de politie van Hongkong verlangde informatie te overhandigen, er snel handhavend zal worden opgetreden. De politie gaf ook een persbericht uit waarin zij “[naamloze] groepen die schaamteloos weigeren informatie te verstrekken” hekelde en herhaalde dat de groepen een boete van 15.500 dollar en een gevangenisstraf van zes maanden kunnen krijgen als zij nalaten informatie op tijd te verstrekken.

Pro-democratische groepering houdt ondanks druk vast aan grondbeginselen

Een van de grondbeginselen van de Hongkongse Alliantie ter ondersteuning van patriottische democratische bewegingen in China is “het beëindigen van [China’s] één-partijstelsel”.

De pro-democratische groepering werd herhaaldelijk lastiggevallen en bedreigd door de politie van Hongkong, regeringsfunctionarissen en de Chinese staatsmedia. Er gingen geruchten dat het permanent comité de groep zou ontbinden; het comité hield op 5 september een persconferentie en verklaarde dat het op 25 september een speciale bijeenkomst zou houden om het onderwerp te bespreken. De groep is echter zo opgezet dat de leden tijdens de vergadering nog steeds een nieuwe voorzitter kunnen kiezen, zelfs als de leden van het permanent comité worden gearresteerd. Volgens Chow telt de groep nog steeds meer dan 100 leden, en om de groep te ontbinden moeten ten minste 20 leden aanwezig zijn, en moet 70 procent van de aanwezige leden daarmee instemmen.

Nadat Beijing de Nationale Veiligheidswet in Hongkong implementeerde, beweerde de pro-communistische factie dat één van de vijf beginselen van de pro-democratische groepering in strijd was met de wet. In juni van dit jaar verklaarde Luo Huining, directeur van het gelieerde bureau van de Chinese Communistische Partij (CCP) in Hongkong, dat “de beëindiging van het één-partijstelsel” het fundament van “één land, twee systemen” onderuit zou halen en daarom de vijand zou zijn van de welvaart en stabiliteit van Hongkong. De pro-democratische groepering heeft echter herhaald dat zij haar beginselen en richtlijnen niet onder politieke druk zal wijzigen.

Op 20 mei 1989 kondigde de CCP in Beijing de staat van beleg af, wat op 21 mei een mars uitlokte van miljoenen Hongkongers, die ongeveer een vijfde van de bevolking van Hongkong uitmaakten. Op diezelfde dag werd in de toenmalige Britse kolonie Hongkong tijdens de massale protestdemonstratie de Alliantie van Hongkong ter ondersteuning van de patriottische democratische bewegingen van China opgericht, met Szeto Wah, een veteraan van de Hongkongse democratische beweging, als eerste leider.

Na het bloedbad van 4 juni op het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing was het belangrijkste doel van de groep de democratiebeweging te herstellen en de CCP verantwoordelijk te houden. Sedertdien houdt de groep elk jaar op de avond van 4 juni een herdenkingsbijeenkomst bij kaarslicht in Victoria Park.

Ondanks de door coronamaatrelen veroorzaakte beperkingen van bijeenkomsten hield de groep vorig jaar een manifestatie. Dit leidde tot de arrestatie van 24 democratisch gezinde personen op beschuldiging van “samenscholing zonder toestemming”. De toenmalige voorzitter, Lee Cheuk-yan, en de vice-voorzitter, Albert Ho, werden ook gevangen gezet wegens deelname aan de demonstraties en bijeenkomsten.

Oorspronkelijk gepubliceerd door The Epoch Times (8 september 2021): Hong Kong Police Arrest Pro-Democracy Group Leaders Citing Foreign Collusion.

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.