Thursday, 18 Jul 2024
Op de 34e verjaardag van het Tiananmenpleinincident werd een bekende Hongkonger Alexandra Wong Fung-yiu, ook bekend als Oma Wong, meegenomen door de politie van Hongkong nadat ze gezien was terwijl ze "5'en "1"-handgebaren omhoog hield, in Hongkong, op 4 juni 2023 (Benson Lau/The Epoch Times)

Politie stuurt anti-terrorisme gepantserde voertuigen om Hongkongers die 4 juni herdenken te verwijderen

Het Amerikaanse consulaat verlichtte zijn kantoor met elektronische kaarsen om het Tiananmenincident in 1989 te herdenken

Op 4 juni 2023 is het 34 jaar geleden dat het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede plaatsvond.

De regering van Hong Kong heeft alle grootschalige herdenkingsevenementen stopgezet sinds het aannemen van de nieuwe veiligheidswet in Hong Kong.

De politie van Hong Kong stuurde duizenden agenten en militaire pantservoertuigen naar Victoria Park in Causeway Bay.

De politie patrouilleerde door de straten van Hongkong en nam veel Hongkongers mee die 4 juni probeerden te herdenken.

Hongkong-groeperingen en -organisaties in ten minste 30 steden wereldwijd hielden kaarslichtwakes om de studentenprotesten van 1989 te herdenken.

Sinds 2 juni heeft de politie van Hongkong oproerpolitie in Hongkong ingezet om burgers ervan te weerhouden 4 juni en de 34e verjaardag ervan op straat te herdenken.

Op 4 juni zette de politie van Hongkong duizenden agenten in om het Causeway Bay-gebied zwaar te bewaken, van Victoria Park en de Causeway MTR-afritten tot de vele tactische politievoertuigen die op straat geparkeerd stonden en de militaire Sabortooth-pantservoertuigen die op straat geparkeerd stonden.

Volgens Car News China is het Sabertooth pantservoertuig, gebouwd door een Chinees bedrijf genaamd Guangzhou Huakai Vehicle Equipment Corp, een voertuig bedoeld voor antiterrorisme en oproerbestrijding. Het heeft drie geweerpoorten aan weerszijden en een machinegeweer op het dak. Andere functies zijn een rookgranaatwerper en een infrarood camerasysteem.

De politie van Hongkong zette duizenden agenten in om wacht te lopen rond Victoria Park, de MTR-uitgangen van Causeway Bay en het warenhuis Sogo. Militaire Sabertooth pantservoertuigen werden ook gezien in Hong Kong op 4 juni 2023. (Adrian Yu / The Epoch Times)

Victoria Park, waar al 30 jaar op rij de jaarlijkse kaarslichtwake van 4 juni werd gehouden, werd afgehuurd door pro-communistische groepen om er een vlooienmarkt te houden. Ongebruikte standplaatsen werden afgezet met tape.

Er staan politieagenten op wacht en er wordt binnen en buiten Victoria Park gepatrouilleerd. Verslaggevers van The Epoch Times probeerden Victoria Park binnen te komen en werden onmiddellijk gevraagd hun ID-kaarten te laten zien en zich te laten registreren. Sommige politieagenten zeiden dat alle mediapersonen hun persoonlijke informatie moesten opschrijven.

Victoria Park in Hong Kong, waar vroeger de jaarlijkse kaarslichtwake van 4 juni werd gehouden, is verhuurd aan regeringsgezinde organisaties voor een rommelmarktevenement. Tapes hadden onbezette gebieden omsingeld. 4 juni 2023. (Benson Lau/De Epoch Times)

Hongkongers in het zwart

De politie onderschepte burgers in Causeway Bay. De politie fouilleerde de burgers en nam sommigen van hen mee in politieauto’s. De politie zette ook een blokkade en tenten op buiten Sogo als controlepost om de identiteit van de mensen te controleren. Sommigen van hen droegen zwarte kleding.

Rond 14.00 uur werd een man met een zwart T-shirt, een witte baseballpet en een masker met de tekst Hong Kong Add Oil door de politie aangehouden op Paterson Street. De politie liet hem na inspectie terug vrij.

Op de schouderbanden van de rugzak van de man stond het woord “Geweten.”

Een man met een zwart T-shirt en een masker met de tekst “Hong Kong voegt olie toe” werd aangehouden en gefouilleerd door de politie. (Sung Pi-lung/ The Epoch Times)

De gemaskerde man vertelde verslaggevers dat hij naar Victoria Park ging om een hapje te eten, maar dat hij meewerkte nadat hij door de politie was aangehouden voor zijn ID-kaart.

Hij dacht niet dat er een probleem was met zijn masker. “Wat is er mis mee dat ik geef om Hongkong? Ik woon in Hongkong; daarom staan de woorden “Hongkong” op mijn masker. Als ik in New Territories zou wonen, zou er “New Territories” op staan.

Tsang Kin-shing, of “De Stier”, een lid van de Democrat Social League, werd gezien terwijl hij met een vrouw in het zwart met grijs haar in Causeway Bay liep.

Op een gegeven moment werden ze gevolgd door de politie. Toen ze Victoria Park inliepen, hield de politie hen aan om hun bezittingen te controleren. De agenten noteerden ook hun gegevens voordat ze hen lieten gaan.

Mevrouw Cheung, een vrouw met een zwart masker en een T-shirt, werd aangehouden en gefouilleerd door de politie. (Benson Lau/De Epoch Times)

Rond 16.00 uur werd mevrouw Cheung, die volledig zwarte kleding en een masker droeg, aangehouden en gefouilleerd door de politie.

Nadat de politie haar liet gaan, vertelde mevrouw Cheung de verslaggevers dat de politie haar vroeg om mee te werken en ze liet haar ID en rugzak controleren.

Hoewel de politie niet zei waarom, vroeg ze er ook niet naar. “Iedereen weet welke dag het vandaag is.” liet ze doorschemeren.
Wat haar kledingkeuze betreft, zei mevrouw Cheung: Ïk kleed me elke dag zo, elke dag van ‘t jaar.”

De politie hield ook een andere vrouw aan. Ze droeg een geel masker, een zwart topje en gele sokken met de opdruk “Hong Kong Add Oil”. Terwijl ze gefouilleerd werd, hield ze een kaartje omhoog met de tekst ‘Geweten’. De politie nam de vrouwen later mee in een politievoertuig.

Een vrouw met een geel masker hield een kaartje met de tekst “Geweten” omhoog terwijl ze werd gefouilleerd door de politie. (Sung Pi-lung/ The Epoch Times)

Wong Fung-yiu, in de volksmond bekend als oma Wong, verscheen in Causeway Bay in het zwart en met bloemen. Ze maakte een handgebaar van “5″ en “1″ ( verwijzend naar de Vijf eisen, en niet één minder). De politie begeleidde haar onmiddellijk naar het politiebusje.

Bij het aanhouden en fouilleren van de politie werden Hongkongers in het zwart niet gespaard. Een man die een theaterroman vasthield, “De 35e mei”, werd door de politie meegenomen nadat hij was gefouilleerd.

Rond 18.00 uur werd een man in het zwart met een kaars in de buurt van Victoria Park aangehouden door de politie. De politie blokkeerde ook het gebied en controleerde zijn rugzak.

Tijdens het fouilleren liet de politieagent per ongeluk de camera van de man vallen. De ontevreden man begon ruzie te maken met de politieagent en werd uiteindelijk meegenomen in een politievoertuig. Een politieagent vertelde hem dat ze hem naar het politiebureau zouden brengen.

Rond 18.00 uur hield de politie de voormalige voorzitter van de Hong Kong Journalist Association, Mak Yin-ting, aan en nam haar mee naar Causeway Plaza, met het argument dat ze haar moesten fouilleren.

De voormalige voorzitter van de Hong Kong Journalist Association, Mak Yin-ting, is op 4 juni 2023 door de autoriteiten in Hong Kong meegenomen. (Benson Lau/De Epoch Times)

Om ongeveer 19.00 uur arriveerde Chan Po-ying, voorzitter van de Liga van Sociaal-Democraten, in Great George Street met gele papieren bloemen en elektronische kaarsen. Maar ze werd al snel tegengehouden door de politie. Een groot aantal politieagenten omsingelde Chan. Een mannelijke politieagent trok aan Chan’s rugzak, waardoor Chan overstuur raakte, voordat hij haar met geweld meenam naar het politiebusje.

Chan Po-ying is de vrouw van Long Hair, Leung Kwok-hung, een voormalig lid van de Wetgevende Raad en een sociaal activist, die momenteel in de gevangenis zit na te zijn veroordeeld op grond van de Wet Nationale Veiligheid.

Chan Po-ying, voorzitter van de Liga van Sociaal-Democraten, is meegenomen door de politie in Hongkong op 4 juni 2023. (Benson Lau/ The Epoch Times)

4 juni hongerstaking in de gevangenis

Iets na middernacht op 4 juni postte een Facebook-zorggroep van Chow Hang-tung dat de advocaat en voormalig vicevoorzitter van de nu opgeheven groep de Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements of China (HK Alliance), Tonyee Chow Hang-tung, vanaf 4 juni gedurende 34 uur in hongerstaking zou gaan in de gevangenis.

De groep deelde ook een citaat van Chow, “Victoria Park is waar het kaarslicht is.”
Hashtags als ” Rouwen is geen misdaad”, “6434 gerechtigheid”, “Vertel de waarheid”, “Weiger te vergeten”, “Zoek gerechtigheid” en “Roep om geweten” volgden.

Chow werd om een andere reden naar de isoleercel gestuurd, op hetzelfde moment dat haar hongerstaking begon.

Op het moment van publicatie van dit artikel heeft de afdeling correctionele zaken nog niet gereageerd op de vragen van de Epoch Times.

4 juni gebeden in kerken

Bisschop Chow Sau-yan van het katholieke bisdom in Hongkong postte een gebed in de ochtend van 4 juni en zei dat 4 juni een ongelooflijk dag is om over na te denken voor Hongkongers. De bisschop wenst de slachtoffers voor eeuwig in de armen van de Heer. De bisschop voegde eraan toe: “Laat de verharde harten geleidelijk hun diepste angst en bezorgdheid verwoorden en loslaten.”

Pater Thomas Law van de Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmelkerk zei dat hij aan het begin van een mis terugdacht aan 4 juni, 34 jaar geleden, alsof het gisteren was gebeurd, en dat de gebeurtenissen nog levendig in zijn geheugen voortleefden. De kerk luidde toen rouwklokken.

Pater Law riep het publiek op om de 155e dag van elk jaar te gedenken.

Consulaat van de VS verlicht met kaarsen

Op 3 juni 2023 gaf het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een verklaring vrij ter gelegenheid van de 34e verjaardag van het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede. Het ministerie kondigde aan zich in te zetten voor de bevordering van mensenrechten en vrijheden in China en de rest van de wereld.

“Morgen herdenken we de 34e verjaardag van het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede. Op 4 juni 1989 stuurde de regering van de Volksrepubliek China tanks het Tiananmenplein op om vreedzame Chinese pro-democratische demonstranten en omstanders bruut te onderdrukken. De moed van de slachtoffers zal niet worden vergeten en blijft een inspiratiebron voor pleitbezorgers van deze principes over de hele wereld. De Verenigde Staten zullen blijven pleiten voor de mensenrechten en fundamentele vrijheden van mensen in China en wereldwijd.”

Op 4 juni 2023 werden bij elk raam in het Amerikaanse consulaat in Hongkong elektronische kaarsen geplaatst. (Sung Pi-lung/De Epoch Times)

De wereld herinnert zich

Verenigde Staten
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony John Blinken zei dat op 4 juni 1989 de Chinese regering tanks het Plein van de Hemelse Vrede op stuurde om democratische demonstranten en omstanders van een vreedzame bijeenkomst in China bruut te onderdrukken.
Blinken zei dat de moed van de slachtoffers nooit vergeten zal worden en de wereld zal blijven inspireren.

Hij voegde eraan toe dat de Verenigde Staten zullen blijven pleiten voor mensenrechten en fundamentele vrijheid in China en wereldwijd.

Bovendien veranderde het Amerikaanse consulaat-generaal in Hongkong en Macau voorafgaand aan de speciale dag zijn omslagafbeelding op Facebook met brandend kaarslicht en de woorden “34e verjaardag van het Plein van de Hemelse Vrede” en “4 juni 1989”.

Om ongeveer 20.00 uur plaatste het consulaat-generaal van de Verenigde Staten, Hongkong en Macau foto’s online van elektronische kaarsen in elk raam van het consulaat.

Europa
Het EU-kantoor in Hongkong en Macau deelde later ook foto’s op sociale media van elektronische kaarsen in de vorm van de nummers 6 en 4 die voor de ramen van de kantoren waren geplaatst.

Canada
Het consulaat-generaal van Canada in Hongkong en Macau veranderde hun omslagfoto op Facebook en Twitter in kaarslicht.
##

Summer Lawson heeft bijgedragen aan dit verslag

Gepubliceerd door The Epoch Times (5 juni 2023): Police Send Anti-Terrorism Armored Vehicles to Remove Hongkongers Mourning June 4

 

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.