Wednesday, 17 Apr 2024
Chief Secretary to the Treasury Chris Philp komt op 7 september 2022 aan bij het kantoor van de Treasury in het centrum van Londen. (Daniel Leal/AFP via Getty Images)

‘Politiek van afgunst’ zal Britse regering niet afschrikken bij belastingverlaging om groei te stimuleren: Minister

De Britse regering zal zich geen zorgen maken over de “politiek van afgunst” bij haar pogingen om de economische groei te stimuleren met de grootste belastingverlagingen in 50 jaar, aldus een minister.

De nieuwe regering van premier Liz Truss onthulde vrijdag het grootste pakket belastingverlagingen in een halve eeuw, dat jaarlijks 45 miljard pond (49 miljard euro) zal kosten en de groei van de Britse economie moet stimuleren.

Met meer dan 70 miljard pond (76 miljard euro) aan extra leningen heeft kanselier Kwasi Kwarteng een geplande verhoging van de vennootschapsbelasting geschrapt, het toptarief van de inkomstenbelasting voor de hoogste inkomens afgeschaft, een geplande verlaging van het basistarief van de inkomstenbelasting vervroegd en de zegelrechten voor huizenkopers verlaagd.

De Britse premier Liz Truss en minister van Financiën Kwasi Kwarteng bezoeken Berkeley Modular in Northfleet, Engeland, op 23 september 2022. (Dylan Martinez – WPA Pool/Getty Images)

De belangrijkste oppositiepartij Labour zei dat de belastingverlagingen alleen de rijkste 1 procent ten goede zullen komen en de volgende generatie slechter af zal zijn.

Labour leider Sir Keir Starmer schreef op Twitter: “Tory casino economie gokt met de hypotheken en financiën van elk gezin in het land.”

In gesprek met supporters in Liverpool voorafgaand aan de jaarlijkse conferentie van de partij, zei hij dat de ideologie van de Conservatieve Partij is om “de rijken rijker te maken en niets te doen voor werkende mensen.”

Zijn plaatsvervanger Angela Rayner vertelde de BBC dat de regeringsaanpak van “trickle-down economics” een “gevaarlijke gok” is.

Belastingen verlagen ‘voor iedereen’

Chris Philp, chief secretary to the Treasury, deed de kritiek af als “politiek van afgunst”.

Hij vertelde Times Radio op zaterdag: “We gaan doen wat goed is voor het hele land. Dat betekent belastingverlaging voor iedereen, laagverdieners maar ook grootverdieners.”

“We gaan doen wat juist is, we gaan voor groei zorgen. En we gaan ons geen zorgen maken over de politiek van afgunst, welke vorm die ook aanneemt.”

Philp zei ook dat het belastingverlagingsprogramma “geen gok is, maar een noodzaak.”

Zijn opmerkingen komen overeen met die van Kwarteng, die vrijdag tegen verslaggevers zei: “Het is geen gok. Wat wel een gok is, is denken dat je belastingen kunt blijven verhogen en dat je tegelijk welvaart kunt krijgen, wat duidelijk niet heeft gewerkt.”

Controversieel plan

Het programma voor belastingverlaging werd verwelkomd door bedrijfsleiders en de Confederation of British Industry (CBI) noemde het een “keerpunt voor onze economie”.

Het Adam Smith Institute, een denktank voor de vrije markt, zei dat het “ongelooflijk bemoedigend is om zoveel groeibevorderende beleidsmaatregelen te zien”. Ook het Institute of Economic Affairs (IEA) noemt het “verfrissend” en een “zeer bemoedigend begin”.

Maar de economische denktank Institute for Fiscal Studies (IFS) heeft voorbehoud gemaakt. “De omvang van deze belastingverlagingen, samen met de vertraging van de economie, betekent dat, tenzij er iets opmerkelijks gebeurt, we op een onhoudbare weg zullen zitten wat betreft leningen en dat we op een gegeven moment waarschijnlijk belastingverhogingen zullen moeten doorvoeren of bezuinigingen zullen moeten doen om een aantal van deze verlagingen te compenseren.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (24 september 2022): ‘Politics of Envy’ Won’t Deter UK Government as It Cuts Taxes to Spur Growth: Minister

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.