Thursday, 20 Jun 2024
Viroloog Dr. Yan Limeng in Washington op 28 juli 2020. (Brendon Fallon/The Epoch Times)

PolitiFact trekt fact check terug waarin de COVID-19 lab oorsprong wordt gelabeld als “ontkrachte samenzwering”

PolitiFact heeft in stilte een fact check van september 2020 ingetrokken die de bewering van een viroloog uit Hongkong dat COVID-19 in een lab is ontstaan, bestempelde als onnauwkeurig en een “ontkrachte samenzweringstheorie”.

“De bewering is onnauwkeurig en belachelijk,” zei de nu gearchiveerde fact check eerder. “We beoordelen het als “Brandende nonsens”!

In een bijgewerkte redactionele nota, gepubliceerd op 24 mei, legde PolitiFact uit waarom het nu het label heeft verwijderd.

“Toen deze fact check voor het eerst werd gepubliceerd in september 2020, waren er onder de bronnen van PolitiFact onderzoekers die beweerden dat het SARS-CoV-2-virus niet gemanipuleerd kon zijn. Die bewering wordt nu breder betwist,” staat in de notitie. “Om die reden halen we deze fact check uit onze database in afwachting van een grondiger onderzoek. Op dit moment beschouwen we de bewering als niet-onderbouwd door bewijs en onder discussie.”

De oorspronkelijke fact check van PolitiFact haalde een Fox News-interview van 15 september 2020 aan met viroloog Yan Limeng uit Hongkong, waarin ze zei dat ze “solide wetenschappelijk bewijs” heeft dat COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het CCP-virus (Chinese Communistische Partij), “niet uit de natuur” komt.

“Het is een door de mens gemaakt virus dat in een laboratorium is gecreëerd,” vertelde de viroloog en voormalig postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Hong Kong destijds aan de nieuwszender.

Ze beweerde in het interview ook dat het virus opzettelijk was vrijgelaten door het Chinese regime, zonder verder uit te wijden. Yan zei dat het genoom van het virus aangeeft dat het is gemodificeerd.

“In een interview op 15 september heeft het meest-bekeken programma op kabelnetwerk televisie een samenzweringstheorie uitgezonden die al sinds het begin van de coronavirus pandemie is ontkracht,” zei de fact check van PolitiFact over de beweringen van de viroloog.

Sociale media sites zoals Facebook en Instagram, die samenwerken met PolitiFact, markeerden berichten met Yan’s beweringen als vals.

De stille intrekking komt er nu Republikeinse leden van het House Intelligence Committee zeggen dat ze het waarschijnlijker achten dat het CCP-virus afkomstig is uit een Chinees laboratorium dan van een dier.

“Er is overweldigend indirect bewijs … om een labo lek te ondersteunen als de oorsprong van COVID-19,” volgens een rapport van 19 mei, opgesteld onder leiding van Rep. Devin Nunes (R-Calif.). “Daarentegen is er weinig indirect bewijs opgedoken om de bewering van de Volksrepubliek China te ondersteunen dat COVID-19 een natuurlijk verschijnsel was, overgesprongen van een andere soort naar de mens.”

COVID-19 dook voor het eerst op in Wuhan in China eind 2019, toen een cluster van gevallen in verband werd gebracht met een lokale markt. Meer dan een jaar later is de oorsprong van het virus nog steeds onbekend, hoewel de mogelijkheid dat het virus is gelekt uit een laboratorium van China’s Wuhan Institute of Virology (WIV) nu bredere erkenning krijgt. Bij een lek in een laboratorium kan het ofwel gaan om een virus dat in de natuur voorkomt en in het labo werd bewaard ofwel om een virus dat in het laboratorium is gemanipuleerd.

Het WIV huisvest het enige P4-laboratorium van China – het hoogste niveau van bioveiligheid – en het bevindt zich niet ver van de markt van Wuhan. In een informatieblad van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de V.S. dat in januari werd vrijgegeven, stond dat het WIV vanaf ten minste 2016 experimenten had uitgevoerd met het vleermuis coronavirus. Het instituut voerde ook “experimenten met proefdieren” uit voor het Chinese leger sinds ten minste 2017.

Belangrijker nog, de afdeling verklaarde dat het reden had om te geloven dat “verschillende onderzoekers binnen het WIV in de herfst van 2019, vóór het eerste geïdentificeerde geval van de uitbraak, ziek werden met symptomen die consistent waren met zowel COVID-19 als gewone seizoensgebonden ziekten.”

Het Chinese regime heeft ontkend dat de oorsprong van het virus verband hield met het WIV en heeft een natuurlijke zoönotische hypothese gepusht – dat het virus van een dierlijke gastheer op mensen werd overgedragen. Peking is er tot dusver echter niet in geslaagd de oorspronkelijke diersoort te identificeren die het virus op de mens zou hebben overgebracht.

Volgens het rapport heeft Peking meer dan 80.000 dieren getest en kon het de oorspronkelijke diersoort nog steeds niet identificeren.

PolitiFact heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar tegen de tijd van publicatie van dit artikel.

In december 2020 noemde de fact-checking website COVID-19 desinformatie, en bestempelde de bewering dat het virus in een lab werd gemanipuleerd, als “de leugen van het jaar”.

Frank Fang droeg bij aan dit verslag.

Origineel gepubliceerd door The Epoch Times (28 juli 2021): PolitiFact Quietly Retracts Fact Check Labeling COVID-19 Lab Origin Theory as ‘Debunked Conspiracy’

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.